چگونه ساختمان خود را بیمه کنیم
ساختمان جزء سازه هایی محسوب می شود که در مقابل شرایط اقلیمی و بلایای طبیعی آسیب پذیر است. زلزله، آتش سوزی و سایر حوادث طبیعی و غیر طبیعی هیچگاه خبر نمی کنند و هر لحظه امکان وقوع آنها وجود دارد. مناطقی که روی گسل بنا شده اند، بیشتر در معرض زلزله قرار می گیرند و آسیب پذیری این مناطق بسیار بالاست.
آتش سوزی از جمله موارد تهدید کننده برای ساختمان است که در کمین قرار گرفته و بر اثر کوچکترین بی احتیاطی و اشکال در سیستم برق، این حادثه رخ می دهد. در مناطق نزدیک به رودخانه و دریا، وقوع سیل اجتناب ناپذیر است. ساختمان های نزدیک رودخانه و دریا با خطر سیل مواجه هستند.
با توجه به خطراتی که ساختمان را تهدید می کند، بهتر است تا ساختمان در برابر این بلایا و حوادث بیمه گردد. میخواهیم در این مقاله بدانیم که چگونه ساختمان خود را بیمه کنیم و با مراحل آن و مزایایی که شامل حال ساختمان می شود، بیشتر آشنا گردیم.
شرکت های بیمه ای که در حال حاضر در حال فعالیت هستند، حوادث زیادی را تحت پوشش خود قرار می دهند. از این جهت دیگر جای نگرانی نیست و افراد می توانند با یک شرکت بیمه قرارداد منعقد کنند و ساختمان و وسایل درون آن را بیمه نمایند.
بیمه به چه معناست
بیمه به قراردادی اطلاق می شود که بین یک فرد حقیقی یا حقوقی با شرکت بیمه بسته می شود و دو طرف متعهد به رعایت مواد مندرج در آن می شوند. در این قرارداد ذکر می گردد که متقاضی بیمه در ازای پرداخت مبلغی، از تسهیلاتی که شرکت بیمه به ساختمان وی اعطا می کند بهره مند می گردد. شرکت بیمه نیز موظف است تا به تعهدات خود عمل کن و در صورت بروز حادثه برای ساختمان، کل یا بخشی از خسارت را جبران نماید. البته این موضوع را باید خاطر نشان بسازیم که بیمه همانند پس انداز بانکی نیست که هر موقع فرد مایل بود به آن پول واریز کند و هر موقع خواست از آن برداشت نماید. بیمه قوانین مختص به خود را دارد و باید مطابق با آن رفتار کرد.
تاریخچه بیمه
بیمه در شکل نخست آن، ابتدا در کشور انگلستان رواج پیدا کرد. بیمه در آن سالها به پیچیدگی امروز نبود. شکلی از بیمه کنونی در آن زمان بین بازرگانان و کشتی داران رایج بود که دو طرف در سود و زیان یکدیگر شریک بودند و در صورت بروز حادثه، در زیان آن نیز شریک می شدند. از آن سالها تا کنون مدت زیادی می گذرد و امروزه شاهد این هستیم که بیمه به تمام نقاط دنیا راه پیدا کرده است.
محاسبه بیمه ساختمان
معمولاً بیمه بصورت سالانه محاسبه می گردد و فرد متقاضی بیمه، باید در موعد مقرر حق بیمه خود را به شرکت مربوطه پرداخت کند. در صورتی که از موعد آن بگذرد، جریمه ای شامل حال فرد می شود و باید آن را پرداخت نماید. شرکت های بیمه با توجه به مساحت و ویژگی های ملک، بیمه ساختمان را محاسبه می کنند. هنگامی که فرد ساختمان را بیمه می کند باید شش ماه منتظر بماند و اگر بعد این مدت برای ساختمان حادثه ای رخ داد، بیمه هزینه خسارت را پرداخت می کند. در هنگام قرارداد با شرکت های بیمه به زمان انتظار بیمه نیز باید توجه داشته باشید.
فسخ بیمه
در هر کدام از شرکت های بیمه قوانینی حاکم است که طرز العمل آنها با ارباب رجوع و مشتریان را مشخص می سازد. این قوانین در مورد فسخ قرارداد بیمه نیز ملاحظات خود را دارد. بیمه گذار که در اینجا مشتری بیمه است اگر قصد داشته باشد تا بیمه ساختمان خود را فسخ کند، باید مراحل قانونی را طی نماید و با توافقات صورت گرفته با شرکت بیمه، قرار داد خود را فسخ نماید.
حادثه پیش بینی نشده
حادثه پیش بینی نشده ای در مورد ساختمان بیمه گذار وجود ندارد و تمام موارد احتمالی در متن قرارداد گنجانده می شود. اما سوالی پیش می آید که اگر برای خود بیمه گر یا همان شرکت بیمه حادثه ای رخ دهد، تکلیف مشتریان و پرداخت خسارات آنها چگونه می شود؟ در جواب این سوال باید گفت که هیچ جای نگرانی وجود ندارد. با توجه به اینکه شرکت های بیمه دارای شعب گوناگون در سطح کشور هستند، اگر برای یکی از آنها مشکلی پیش بیاید، دیگر شعب موظف هستند تا به کمک شعبه آسیب دیده بشتابند و خسارات بیمه گذار و بیمه گر را پرداخت نمایند.
موارد بیمه
تا اینجای مطلب به بیمه و شرایطی که ایجاب می کرد پرداختیم. هم اکنون می خواهیم در مورد اینکه اصلاً در قرارداد بیمه، چه مواردی ذکر شده است، بپردازیم. توجه به موارد موجود در بیمه خیلی مهم است و باعث می شود تا از بروز اختلافات مختلف در آینده جلوگیری کند.
مشتری بیمه باید هر سوالی در ذهنش دارد بپرسد و ابهامی در ذهنش باقی نماند. از نکات مهمی که در بیمه قید می شود، شرایط آن و مواردی که پوشش می دهد است. متن بیمه باید قبل از امضا به خوبی مطالعه شود و مشاهده گردد که بیمه، انتظارات مشتری را پوشش می دهد یا خارج از انتظارات وی است.
در صورت بروز حادثه باید مشخص گردد که بیمه چه مقدار از آن رامتقبل می شود و چه مقدار دیگر آن بر عهده خود بیمه گذار است. همه اینها جزء مواردی محسوب می شود که توجه اکید بیمه گذار را می طلبد و دقت به آن باعث می گردد تا از حقوق خود مطلع شود.
انواع بیمه منازل مسکونی
شرکت های بیمه مختلفی در سطح کشور قرار دارند که حوادث مختلفی را تحت پوشش خود قرار می دهند. بیمه گذار باید انتظارات و خواسته های خود را مشخص نماید و به سراغ شرکتی برود که نیازهای ساختمان وی را برآورده می کند. شرکت هایی وجود دارند که فقط حوادث زلزله را پوشش می دهند برخی دیگر نیز حوادث مربوط به آتش سوزی و سیل را در دستور کار خود دارند. برخی دیگر نیز به تمام این خسارات جواب می دهند و در هنگام بروز حادثه هزینه ها را متقبل می شوند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا انواع بیمه را توضیح دهیم و با شرایط آنها بیشتر آشنا شویم.
بیمه آتش سوزی
آتش سوزی از حوادثی بحساب می آید که ممکن است در هر ساختمانی رخ دهد. علت عمده این آتش سوزی ها مشکلات پیش آمده در سیستم برق کشی ساختمان می باشد که دچار اتصالی شده و منجر به آتش سوزی در ساختمان و سرایت آن به سایر نقاط می شود. بیمه آتش سوزی شامل حوادث مختلفی مانند آتش سوزی در اثر صاعقه و آتش سوزی در اثر انفجار می شود.
این موارد جزء اصولی ترین گزینه هایی محسوب می گردد که بیمه آتش سوزی آنها را پوشش می دهد. اما این بیمه یکسری حوادث دیگر را نیز پوشش می دهد. حوادثی مانند زلزله، سیل، طوفان، تندباد، سرقت و موارد دیگر جزء حوادث فرعی می باشند که در زیر مجموعه این بیمه قرار می گیرند.
البته در صورت تمایل، می توانید این بیمه ها را فعال کنید در غیر اینصورت اجباری در دریافت آنها نیست. اما این را نباید فراموش کرد که در ازای دریافت این بیمه های فرعی، باید مبلغی اضافه تر از آنچه پیش بینی شده است پرداخت کنید.
بیمه زلزله
بیمه زلزله نیز از جمله بیمه هایی میباشد که در زیر گروه بیمه آتش سوزی قرار می گیرد. برای اینکه ساختمان از این بیمه نیز بهره مند شود، باید ابتدا برای آن بیمه آتش سوزی خریداری گردد و بعد از آن با پرداخت مبلغ اضافه تری، آنرا نیز به بیمه ساختمان اضافه کرد. در بسیاری از نقاط کشور مناطق زلزله خیز وجود دارد. برای ساختمان هایی که در این مناطق قراردارند، حتماً لازم است تا بیمه زلزله نیز خریداری شود.
برخی از شهرها در سطح کشور، بر روی گسل ها بنا شده اند. گسل های فعال بسیار خطرناک هستند و بر اثر جابجایی، نیروی عظیمی ایجاد می کنند که خسارات سنگینی به ساختمان ها وارد میکند. در کنار اینکه میتوان اصل بنای ساختمان را بیمه کرد، امکان بیمه وسایل داخل آن نیز وجود دارد. برای برخوردار شدن از این بیمه نیاز است تا مبلغ مازادی برای آن اختصاص دهید و علاوه بر خرید بیمه آتش سوزی، آن را نیز خریداری نمایید.
بیمه سرقت
بیمه سرقت نیز از زیر مجموعه های بیمه آتش سوزی محسوب می شود. این بیمه شامل وسایل موجود در خانه می شود و در صورتی که این وسایل مورد سرقت قرار بگیرد، خسارت وارد شده از سوی شرکت بیمه پرداخت می شود. اگر به اصل بنای ساختمان نیز، در اثر دزدی، آسیبی وارد شود بیمه سرقت، این بخش ها را نیز پوشش می دهد.
پرداخت خسارت از سوی شرکت بیمه، بعد از بررسی ها و تحقیقات فراوان انجام می شود. خسارات ناشی از سرقت، طبق یک شرایطی پرداخت می شود. بطور مثال هنگامی که ساختمان از طریق شکستن درب و پنجره یا سوراخ کردن سقف یا دیوار مورد سرقت قرار بگیرد، پرداخت خسارت به آن تعلق می گیرد.
همچنین اگر دزدی از طریق باز کردن درب توسط کلیدهای یدکی و شاه کلید یا کلیدهای اصلی خانه صورت گرفته باشد نیز مشمول پرداخت خسارت می شود. البته این پرداخت ها بعد از بررسی های همه جانبه صورت میگیرد تا مبادا سرقت خانه صحنه سازی نباشد.
بیمه سیل
ساختمان هایی که در مجاورت رودخانه یا دریا هستند باید چنین بیمه ای را داشته باشند. رودخانه و دریا در فصول خاصی از سال دچار طغیان می شود و به ساختمان های اطراف خود خسارت وارد میکند. این بیمه نیز جزء بیمه های فرعی آتش سوزی محسوب می شود. بهرمندی از این بیمه، پرداخت مبلغ اضافه ای را می طلبد.
کلام آخر
امروزه نیاز مبرم وجود دارد که ساختمان ها در برابر بلایا و حوادث طبیعی بیمه گردند. با توجه به گران شدن مسکن در این سالها، بهتر است تا ساختمان بیمه شود تا در صورت بروز حوادث غیر مترقبه، بتوان از تسهیلات بیمه استفاده کرد و خسارات وارد شده را تا حدودی جبران نمود.
شرکت های بیمه مختلفی در سطح کشور مشغول به فعالیت هستند که هریک از آنها حوزه های مختلفی را پوشش می دهند. با توجه به نیاز ساختمان خود، می توانید مناسب ترین آنها را انتخاب نمایید.
در صورت بروز حادثه و آسیب وارد شدن به بخش های مختلف ساختمان، نگران بازسازی و ترمیم آن نباشید. شرکت بازسازی میچینم با سابقه چند ساله ای که در حوزه بازسازی خانه های قدیمی و بازسازی ویلا قدیمی دارد قادر است تا ساختمان شما را در زمان مناسب و با کیفیت عالی، بازسازی نماید.
سوالات متداول
بیمه آتش سوزی دارای چندین بخش فرعی است که برای استفاده از آنها باید وجهی مازاد به شرکت بیمه پرداخت شود. بیمه زلزله، بیمه سیل، بیمه طوفان، بیمه سقوط هواپیما، بیمه سقوط بهمن و سایر موارد مشابه در زیرگروه بیمه آتش سوزی قرار می گیرند.
موعد پرداخت برای هریک از شرکت های بیمه فرق می کند. برخی از آنها بصورت شش ماهه، حق بیمه را از مشتریان خود دریافت می کنند. برخی دیگر نیز بصورت سالانه این مبلغ حق بیمه را دریافت می نمایند.
مقالات بیشتر :