بازسازی مشاعات ساختمان چگونه است

بازسازی مشاعات ساختمان چگونه است

ساختمان ها و مجتمع های مسکونی به دو بخش اختصاصی و مشاع تقسیم بندی می شوند. قسمت های اختصاصی در سند مالکیت صاحب خانه قید می گردد. استفاده از آن قسمت ها فقط در انحصار صاحب ملک قرار دارد و دیگر همسایگان حق تصرفی در آن را ندارند. اما قسمت های مشاع بر خلاف قسمت های اختصاصی است. تمام ساکنین ساختمان حق استفاده از قسمت های مشاع را دارند و مالکیت آن در انحصار هیچکدام از همسایگان نیست. قسمت های مشاع دارای یکسری هزینه می باشد که این هزینه ها طبق قوانین ساختمان، بین تمام اعضا تقسیم بندی می شود. بازسازی در قسمت های مشاع نیز تابع قوانینی است که در مورد آن توضیح خواهیم داد. همچنین در این مقاله به این سوال خواهیم پرداخت که، بازسازی مشاعات ساختمان چگونه است و شامل چه مراحلی می شود؟

 

مشاعات ساختمان شامل چیست؟

طبق ماده 2 قانون تملک آپارتمان ها، هر قسمت از آپارتمان که در سند مالکیت فرد نیامده باشد مشاعات محسوب می شود و همگی حق این را دارند تا از آن قسمت ها استفاده کنند. بخش های مختلفی نظیر زمین ساختمان، حیاط، راهرو، پارکینگ، پله ها، پشت بام، لابی و برخی قسمت های دیگر جزء مشاعات ساختمان محسوب می شوند. بعد از گذشت چند سال برخی از این قسمت ها مثل حیاط، راهرو، پارکینگ، راه پله ها و پشت بام  نیاز به تعمیر و بازسازی پیدا می کند.

 

قانون مشاعات ساختمان

همانطور که در بالا به آن اشاره شد، قسمت های مشاع ساختمان جزء بخش هایی محسوب می گردند که به تمام ساکنین تعلق دارد. دخل و تصرف هیچ یک از ساکنین در آن قسمت ها مجاز نمی باشد و اگر قرار است اقداماتی در این بخش ها صورت بگیرد باید با توافق تمام ساکنین انجام شود. در ادامه در مورد قسمت های مشاع ساختمان و قوانین آنها خواهیم پرداخت و در انتها با روش های بازسازی این قسمت ها آشنا می شویم.

 

قانون مشاعات حیاط

طبق قانون مشاعات، حیاط نیز جزء قسمت های مشاع محسوب می گردد و استفاده شخصی از آن ممنوع است. ساختن انباری یا سایه بان در حیاط ممنوع بوده و همسایه های شاکی می توانند از همسایه خاطی، شکایت کنند. طبق قانون 100 شهرداری، هرگونه ساخت و سازی که بدون اجازه از سایر همسایگان در حیاط مشاع صورت بگیرد، بصورت قانونی قابل پیگیری و تخریب است. در برخی حالات، حیاط مشاع نیاز به بازسازی پیدا می کند. برای اینکه بتوان بصورت قانونی در حیاط مشاع بازسازی انجام داد، باید رضایت سایر همسایگان را جلب کرد.

 

بازسازی حیاط

بعضی مواقع حیاط ساختمان نیاز به بازسازی پیدا می کند. اگر احساس می کنید که طرح و نقشه حیاط ساختمان شما قدیمی شده و جذابیت خود را از دست داده است، بهتر است تا اقدامات لازم جهت بازسازی آن را طبق طرح های جدید انجام دهید. در بسیاری از مواقع دکوراسیون حیاط نیاز به تغییر و بازسازی پیدا می کند و لازم می شود تا قسمت های آسیب دیده آن بازسازی گردد. حوض، آبنما، آلاچیق و موازییک کف حیاط، از جمله قسمت هایی است که ممکن است نیاز به بازسازی داشته باشد.

 

راهرو ساختمان

قانون مشاعات برای راهرو های ساختمان نیز برقرار است. طبق قانون مشاعات، تصرف و انحصار شخصی راهرو ممنوع می باشد. قرار دادن وسایل و لوازمی مانند کمد و جا کفشی در راهرو و در مسیر عبور و مرور ساکنین ممنوع است. با افرادی که قوانین موجود را رعایت نکنند، مطابق با قوانین ساختمان برخورد صورت میگیرد. برای هرگونه تغییرات و بازسازی که قرار است در مسیر راهروها صورت بگیرد، باید مطابق با قوانین موجود عمل شود و تصمیم گیری نهایی با موافقت تمام اعضا گرفته شود. بازسازی باید در اسرع وقت انجام شود تا باعث مزاحمت عبور و مرور ساکنین نشود.

 

بازسازی راهرو

در ساختمان های چند طبقه راهروها  فضاهای ارتباطی هستند که چندین واحد در آنها قرار گرفته است. راهرو ها محل عبور و مرور ساکنین واحد ها محسوب می شود. راهرو های طبقات مختلف توسط پله ها به هم متصل می شوند. این قسمت ها معمولاً دارای طول زیاد و عرض کم هستند. در برخی مواقع احساس می شود تا این بخش از ساختمان بازسازی گردد یا اینکه المان های جدیدی برای آن نصب کرد. وجود راهرو های قدیمی و آسیب دیده باعث می شود تا مالکین ساختمان نسبت به بازسازی و ایجاد طرح های جدید اقدام کنند. در بازسازی راهرو باید به تناسب بین طول و عرض راهرو دقت شود و با استاندارد های موجود بازسازی صورت بگیرد.

در بازسازی راهرو ها باید دقت لازم صورت بگیرد تا شبیه یکدیگر باشند و ناهماهنگی در طرح و رنگ آنها وجود نداشته باشد زیرا باعث می گردد تا فضای داخلی ساختمان نا منظم و غیر یکنواخت به نظر نرسد. بدین جهت لازم است تا در انتخاب مصالحی که قرار است در این قسمت مصرف شود دقت لازم را به خرج دهید.

 

قانون مشاعات پارکینگ

در ساختمان ها فضایی را برای پارک کردن خودروهای ساکنین در نظر می گیرند. پارکینگ نیز جزء قسمت های مشاع ساختمان محسوب می شود که تابع قوانین مخصوص به خود است. مساحت و محل دقیق پارکینگ در سند مالکیت فرد مشخص می گردد و صاحب ملک می تواند از آن استفاده کند و اگر فرد دیگری بدون اجازه ی مالک بخواهد از پارکینگ وی استفاده نماید، مطابق با قانون، عمل وی جرم پنداشته می شود و مالک پارکینگ می تواند از وی شکایت کند. تعمیر یا بازسازی پارکینگ نیز از قوانین مشاعات ساختمان پیروی می کند. طبق قوانین موجود، بازسازی باید به گونه ای پیش برود که ساکنین مجبور نباشند خودروهای خود را چند روز متوالی در بیرون ساختمان پارک کنند و از طرفی بازسازی نباید باعث ایجاد ترافیک و اخلال در رفت و آمد ساکنین گردد.

 

بازسازی پارکینگ

پارکینگ ساختمان با گذشت زمان دچار فرسودگی و آسیب می شود و نیاز به بازسازی اساسی پیدا می کند. پارکینگ آسیب دیده و فرسوده، میتواند خسارات جانی و مالی فراوانی را در پی داشته باشد. برای اینکه بتوانید پارکینگ ساختمان خود را به گونه صحیح و استانداردی بازسازی کنید بهتر است تا از یک تیم کارشناسی حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید. کارشناسان این حوزه با شناسایی و تخمین هزینه های لازم به شما کمک می کنند تا بودجه خود را برای موارد مهم هزینه کنید و بازسازی را در اسرع وقت انجام داده و به پایان برسانید. بازسازی پارکینگ شامل تخریب و تعویض کفپوش، عایق کاری، تعویض سرامیک ها، بازسازی دیوارها، ستون ها، بازسازی رمپ می شود.

 

مشاعات راه پله

راه پله نیز از قسمت های مشاع ساختمان محسوب می شود که استفاده از آن برای تمامی ساکنین مجاز است و هیچ یک از ساکنین حق استفاده اختصاصی از این قسمت ها را ندارد. ساکنین ساختمان برای اینکه به واحد خود برسند از این قسمت استفاده می کنند. قرار دادن وسایل اضافه، تجمع های بی مورد و سایر اقداماتی که با قوانین ساختمان در تضاد باشد، در این قسمت ها ممنوع است. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می گردد تا این بخش از ساختمان دچار فرسودگی و آسیب شده شود. با تایید نظر هیئت مدیره و تایید کارشناسان مربوطه، بازسازی این بخش از ساختمان شروع می شود. با توجه به اینکه راه پله محل رفت و آمد ساکنین ساختمان محسوب می شود، از این جهت لازم است تا در اسرع وقت اقدامات لازم برای بازسازی آن انجام پذیرد.

 

بازسازی راه پله

راه پله نقش مهمی را در یک ساختمان بر عهده دارد. افراد با استفاده از پله های موجود، در بین طبقات رفت و آمد می کنند. با گذشت زمان بسیاری از قسمت های راه پله دچار آسیب می شود و بی تفاوتی به آنها در دراز مدت باعث بروز آسیب های جدی و خطرناک برای ساختمان می شود و خسارات جانی و مالی فراوانی را وارد می کند. همانگونه که در ساخت راه پله ها از استاندارد های معینی پیروی میکنند، در هنگام بازسازی نیز باید به این استانداردها توجه داشته باشند.

قبل از هر گونه اقدامی، باید نواحی آسیب دیده شناسایی شود و در مورد مصالحی که لازم است تا تهیه گردد تصمیم گرفته شود. فرسودگی و نم زدگی دیواره های کناری راه پله، وجود شکست و ترک در قسمت های مختلف آن و لق شدگی های ایجاد شده در مسیر، جزء مواردی شمرده می شوند که نیاز به بازسازی دارند.

 

مشاعات پشت بام

پشت بام یک فضای عمومی است و همه ساکنین مطابق با قانون ساختمان، حق استفاده از آن را دارند. نصب کولر یا آنتن در پشت بام با موافقت مدیر بلامانع است. قسمت های مختلف پشت بام با گذشت زمان دچار فرسودگی و آسیب می شوند و نیاز به بازسازی اساسی پیدا می کنند.

 

بازسازی پشت بام

پشت بام به دلیل اینکه بیشتر در معرض نور آفتاب و شرایط جوی مختلف قرار دارد، بیشتر از سایر نقاط داخلی ساختمان دچار فرسودگی و آسیب می شود و نیاز به بازسازی پیدا می کند. در بازسازی پشت بام باید به یکسری از نکات مهم توجه شود. برای بازسازی پشت بام حتماً به شرایط ساختمان و تعداد طبقات توجه صورت گیرد و شرایط آب و هوایی حاکم بر منطقه در نظر گرفته شود. با توجه به موارد ذکر شده اقدام به خرید مواد و مصالح با کیفیت نمایید. در هنگام بازسازی پشت بام باید به مقاومت دیوار ها توجه کنید و متناسب با وزنی که می توانند تحمل کنند، بازسازی را انجام دهید. همچنین در هنگام بازسازی پشت بام باید به تراز بودن آن نیز دقت کنید. بعد از بازسازی پشت بام، آن را ایزوگام نمایید.

 

نتیجه گیری

قسمت های مختلف ساختمان به دو بخش اختصاصی و مشاع تقسیم بندی می شوند. قسمت های اختصاصی در انحصار مالک بوده و فقط وی می تواند از آن استفاده کند اما قسمت های مشاع، فضاهای عمومی بوده که همه ی ساکنین به مقدار مساوی می توانند از آن استفاده نمایند. با توجه به قوانین موجود در یک ساختمان، بازسازی قسمت های مشاع صورت می گیرد و هزینه آن از طریق صندوق ساختمان تامین می گردد. برای بازسازی ساختمان و مشاعات ساختمان می توانید به تیم متخصص میچینیم مراجعه کنید تا با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت، ساختمان و بازسازی ویلای قدیمی خود نمایید.

 

سوالات متداول

تفاوت بازسازی قسمت های مشاع و اختصاصی در چیست؟

قسمت های مشاع برای همه ساکنین ساختمان است اما قسمت های اختصاصی فقط برای مالک است و سایرین حقی در تصرف یا بهره بردن از آن ندارند. اگر قسمت های مشاع ساختمان نیاز به بازسازی داشته باشد، همه ساکنین باید آن را تایید کنند و هزینه بازسازی از صندوق ساختمان پرداخت می شود. اگر قسمت اختصاصی ساختمان دچار آسیب شود برای برطرف کردن آن نیازی به اجازه ساکنین نیست و فقط مدیر ساختمان باید در جریان قرار بگیرد.

اگر قسمتی از ساختمان آسیب ببیند که جز بخش اختصاصی است اما بازسازی نکردنش به کل ساختمان آسیب می زند، تکلیف چیست؟

مدیر ساختمان باید مالک بخش اختصاصی آسیب دیده را مجبور به بازسازی آن کند. اگر این روش جواب نداد با هماهنگی کل ساختمان آن قسمت را که مربوط به مشاعات است تعمیر نمایند تا آسیبی به کل ساختمان نرسد.

در جریان بازسازی پارکینگ تکلیف کسی ساکنی که ماشین ندارد چیست؟

اگر ساکنی که ماشین ندارد، مالک است و در پارکینگ سهم دارد باید سهم خود را از هزینه های بازسازی پارکینگ بپردازد. اگر این ساکن مالک نیست یا ملک را بدون پارکینگ خریداری کرده است نیازی به پرداخت سهم نیست و کسانی که از پارکینگ سهم می برند باید هزینه ها را متقبل شوند.

 

مقالات بیشتر:

طرح و مراحل بازسازی خانه های فرسوده چگونه است

ضوابط بازسازی ساختمان چیست

بازسازی نمای ساختمان قدیمی چگونه است

مطالب مرتبط