آیا پروانه ساختمان سند رسمی است

آیا پروانه ساختمان سند رسمی است

در تمام نقاط کشور چه در شهرها و چه در روستاها اگر قرار است ساختمان سازی صورت بگیرد، بایستی با داشتن مجوزهای لازم این کار انجام شود. اگر قضیه را در مورد شهرها و کلان شهرهای کشور بررسی کنیم، مجوز ساختمان سازی توسط شهرداری ها صادر می گردد و بر مبنای آن، کارفرما حق دارد در زمین مورد نظر خود، اقدام به ساختمان سازی نماید.

شهرداری ها دلایل موجه خود را دارند تا به زمینی مجوز بدهند و به دیگری ندهند. اگر سخت گیری هایی در این زمینه رخ می دهد حتماً یک جای کار مشکل دارد و باید به دنبال رفع کردن آن گشت. با تمام این تفاسیر می خواهیم بدانیم آیا پروانه ساختمان سند رسمی است یا خیر و بر مبنای آن چه الزاماتی شامل حال کارفرما می گردد.

در این مطلب قصد داریم تا در مورد این سوال بیشتر بدانیم و آن را از جنبه های مختلفی بررسی نماییم.

شرکت بازسازی ساختمان میچینم با تجربه و مهارت کافی که در این سالها کسب کرده، توانسته است تا اعتماد بسیاری از مشتریان خود را بدست آورد. بازسازی ویلا قدیمی و تعمیرات ساختمان در تهران جزء کارهای روتین این مجموعه شمرده می شود و همواره مشتریان زیادی بابت آن به شرکت ما مراجعه می کنند.

مشاوران ما قادرند در تمام زمینه هایی که به ساخت و ساز و بازسازی خانه قدیمی ربط دارد، مشاوره های رایگانی را در اختیار مراجعین خود قرار دهند. برای بهره مندی از این امکانات بهتر است با مشاورین ما تماس بگیرید.

پروانه ساختمان چیست

پروانه ساختمان در اصل مجوز قانونی است که بر اساس آن، کارفرما می تواند در محدوده مورد نظر خود اقدام به ساختمان سازی نماید.

یک نکته را باید خاطر نشان بسازیم که پروانه ساختمان با مجوز ساخت هیچ فرقی نمی کند و در اصل یکی هستند. اگر در بعضی بخش ها یکی از این دو بکار رفت بدانید که هر دو آنها یک معنی واحد دارند. شهرداری ها بعد از بررسی های لازم، اقدام به ارائه جواز ساختمان سازی می دهند.

گرفتن پروانه ساختمان نیازمند طی کردن مراحل قانونی متعددی است که بر مبنای آنها به کارفرما اجازه ساخت و ساز می دهند. شهرداری ها دلایل مختص به خود را از این همه سخت گیری دارند. وجود چنین قوانینی امری ضروری در شهرها است و به شهرداری ها باید حق داد که چنین نظارتی را بر روی ساخت و ساز داشته باشند.

اگر زمینی که قرار است در آن ساختمان ساخته شود در محدوده مجاز قرار داشته باشد و طرح و نقشه ساختمان با هویت فرهنگی و اجتماعی آن ناحیه در تضاد نباشد، پروانه ساختمان به راحتی در اختیار کارفرما قرار می گیرد.

البته یکسری ضوابط دیگری از سوی شهرداری ها وضع شده است که باید از جانب متقاضیان ساخت و ساز رعایت گردد.

سند رسمی چیست

به سندی رسمی گفته می شود که بتوان از آن در دادگاه و در هنگام طرح دعوی استفاده نمود. برای سند رسمی تعاریف و معیارهای مختلفی را بیان می کنند ولی همه آنها در اصول اساسی مشترک هستند.

از این جهت به موضوع سند رسمی می پردازیم که قصد داریم ارتباط آن با پروانه ساختمان را بررسی کنیم و بدانیم که آیا این مجوزی که از آن تحت عنوان پروانه ساختمان یاد می کنند یک سند رسمی است و در مراجع قضایی قابلیت عرضه و استناد را دارد یا خیر.

به طور کلی به سندی رسمی می گویند که در مراکز دولتی یا عمومی مثل دفاتر اسناد رسمی، توسط مامور دولت یا یک مامور شخصی که قانون به وی صلاحیت داده است، تنظیم شده باشد. حالا باید دید که پروانه ساختمان یک سند رسمی تلقی می شود و آیا شرایط رسمی بودن در مورد آن صدق می کند. در بخش های بعدی این موضوع را بصورت واضح و شفاف بررسی می کنیم.

چرا پروانه ساختمان را سند رسمی باید دانست

بعد از بررسی ها و تعاریف موجود اینک به سوال اصلی می رسیم که آیا اصلاً می توان پروانه ساختمان را به عنوان یک سند رسمی به رسمیت شناخت یا خیر؟ صحبت می کنیم و مفاد قانون را در مورد آن بررسی می نماییم.

با توجه به تعریف سند رسمی، پروانه ساختمان را نیز می توان در همین گروه اسناد قرار داد و آن را به عنوان یک سند رسمی بحساب آورد. دلایل مختلفی بر این ادعا وجود دارد. قانون و مراکز مربوطه که بر ساخت و ساز نظارت دارند، قابلیت هایی را به دارنده آن اعطا کرده اند.

توسط این قابلیت ها، می تواند در بیشتر سازمان ها احقاق حق نماید و از امتیازاتی که برای پروانه ساختمان در نظر گرفته شده است، استفاده نماید. البته این موضوع را باید خاطر نشان بسازیم که پروانه ساختمان تا زمانی به عنوان یک سند رسمی شناخته می شود که دارای اعتبار باشد.

بعد از تکمیل ساختمان سازی و پایان کار گرفتن، جای خود را به سند رسمی ساختمان می دهد. البته این را نباید فراموش کرد که ماهیت آن بعد از اتمام ساخت نیز همچنان حفظ می شود و از درجه اعتبار بالایی برخوردار است.

در ادامه این بخش به امتیازاتی که شامل حال این مجوز می شود می پردازیم و در انتها درخواهیم یافت که بر اساس چه معیاری می توان به آن سند رسمی اطلاق کرد.

اطمینان از ساخت قانونی

هنگامی که خریدار برای خرید خانه ای مراجعه می کند، در ابتدای امر برای اینکه به قانونی یا غیرقانونی بودن ساختمان پی ببرد، از فروشنده تقاضای پروانه ساختمان را می نماید تا بر اساس اطلاعات مندرج در آن، تصمیم گیری نهایی خود را انجام دهد.

اطلاعاتی که در این پروانه قرار دارد، سندیت دارد و تمام بخش های آن درست و صحیح می باشد. از این لحاظ می توان این سند را رسمی شناخت که قابلیت استناد دارد و در هرجایی که برای ساختمان یا خریدار مشکلی ایجاد شد، می تواند بر اساس اطلاعات ثبت شده در آن، حق خود را طلب نماید.

بهره مندی از تسهیلات بانکی

مالک با در دست داشتن پروانه ساختمان خود می تواند به بانک هایی که تسهیلات در اختیار سازندگان قرار می دهند رجوع کند و بر طبق همان پروانه، تقاضای وام و تسهیلات بانکی کند و در امر ساخت و ساز ساختمان خود از آن استفاده نماید.

یکی دیگر از دلایلی که می توان این سند را رسمی دانست، همین اعتباری است که در بانک ها برای آن قائل می شوند.

بهره مندی از انشعابات آب، برق، گاز، تلفن

بهره مندی از انشعابات شهری یکی از مزایای دیگر پروانه ساختمان است که باعث می شود این امکانات در اختیار ساختمان قرار بگیرد. وجود آب، برق، گاز و تلفن در ساختمان ها امری ضروری است و وجود آنها رفاه و آسایش ساکنین را به همراه دارد. ساختمانی که از چنین سندی به بهره باشد، فاقد هرگونه امکانات رفاهی خواهد بود.

بیمه شدن افراد مشغول در کار

پروانه یا مجوز ساخت سندی رسمی حساب می شود که وجود آن نشان دهنده این است که ساختمان بصورت قانونی ساخته شده و تمام ضوابط شهرداری در خصوص آن لحاظ شده است.

با داشتن چنین سندی می توان کارگران و پرسنل موجود در ساختمان را بیمه نمود و اگر زمانی در جریان کار اتفاقی برای ساختمان یا افراد موجود در آن افتاد، از حمایت ها و مزایای بیمه بهره مند شوند. پروانه ساختمان این امکان را به کارفرما می دهد تا تیم های فعال در ساختمان خویش را بیمه نماید.

امکان حضور مهندس ناظر

پروانه ساختمان این امکان را به کارفرما می دهد که از حضور یک مهندس ناظر در پای ساختمان خود بهره مند شود و از نظریات کارشناسی وی در جهت ساخت و ساز ایمن، اطمینان کافی را بدست آورد. وجود مهندس ناظر در هنگام ساختمان سازی ضروری می باشد.

اگر ساختمانی از این سند محروم باشد، از وجود چنین کارشناسی نیز بی بهره خواهد ماند و تمام ساخت و سازی که در خصوص آن انجام می شود، هیچ نظر کارشناسی و تاییدیه فنی را پشت خود ندارد.

اطلاعات مندرج در پروانه ساختمان

پروانه ساختمان دارای اطلاعات مختلفی از مشخصات ملک گرفته تا مالک همگی در آن درج است. با در اختیار داشتن این سند می توان به اطلاعات مختلفی مانند مشخصات صاحب ملک، نوع اسکلت ساختمان، تعداد طبقات مجاز برای ساخت، مساحت زیر بنا، شماره پلاک ثبتی ملک، نام مهندسین ناظر، تاریخ صدور پروانه ساخت و کروکی زمین مورد نظر از جمله اطلاعاتی است که در پروانه ساختمان قید می گردد.

نکته مهمی که در این زمینه باید مد نظر داشته باشید این است که پروانه ساختمان دارای تاریخ انقضا است و بایستی در طی مدت 2 سال بتوانید ساخت و ساز ساختمان مورد نظر خود را به پایان برسانید. بهره مندی از تسهیلات پروانه ساختمان تا زمانی میسر است که تاریخ آن اعتبار داشته باشد.

تفاوت سند رسمی و عادی

تفاوت های زیادی بین سند رسمی و عادی وجود دارد و هرکدام از آنها از درجه اعتبار مختص به خود برخوردار هستند. سند رسمی اعتبار بالایی دارد و در تمام مراجع قضایی و قانونی قابل استناد است. یکی از قدرت هایی که برای سند رسمی می توان قائل شد این است که قدرت اجرایی بالایی دارد.

در مقابل سند عادی فاقد چنین اعتباری است و از درجه پایین تری برخوردار است. از تفاوت های دیگری که بین این دو سند وجود دارد این است که سند رسمی در حضور مامور رسمی دولت تهیه و تنظیم می شود و چنین شخصی در آن دخالت دارد. سند رسمی در مراکز دولتی یا شخصی با قابلیت های قانونی که به آنها واگذار شده است انجام می شود.

سند عادی بر خلاف سند رسمی در حضور دو نفر عادی تنظیم می شود و مفاد آن مطابق با خواسته های طرفین است و هرگونه که بخواهند مفاد آنرا به دلخواه خویش تنظیم می کنند. با تفاسیر ذکر شده باید به نتیجه درستی رسیده باشید که پروانه ساختمان را در کدامیک از این دو دسته قرار می دهید.

کلام آخر

برای هرگونه ساخت و سازی که قرار است در حوزه ساختمان انجام شود بایستی مجوز رسمی از شهرداری دریافت گردد. مجوزی که به کارفرما اجازه ساخت و ساز می دهد، در اصطلاح به پروانه یا شناسه ساختمان نیز معروف است.

در مورد اینکه آیا پروانه ساختمان را می توانیم به عنوان یک سند رسمی قبول کنیم، دیدگاه های مختلفی وجود دارد. اما بطور خلاصه، پروانه ساختمان چون توسط یک مامور با صلاحیت قانونی، تهیه و تنظیم شده می توان آن را به عنوان یک سند رسمی تلقی کرد.

البته داشتن پروانه ساختمان در نهایت منجر به دریافت سند رسمی ساختمان می گردد و تا آن زمان از درجه اعتبار بالایی برخوردار است و مزایای بیشماری را شامل حال ساختمان می نماید.

سوالات متداول

مدت اعتبار پروانه ساختمان چقدر است؟

مدت اعتبار آن 2 سال می باشد ولی بعد از اتمام اعتبار، آن را می توان مجدداً به مدت 2 تا 3 سال دیگر تمدید کرد البته با شرایط جدید و بروز شده.

تا چه زمانی می توان پروانه ساختمان را سند رسمی بحساب آورد؟

تا زمانی که دارای اعتبار قانونی باشد و مهلت انقضای آن نرسیده باشد می توان آن را به عنوان یک سند رسمی تلقی کرد.

مقالات بیشتر :

مطالب مرتبط