فرق مجوز ساخت با پروانه ساخت به صورت کامل
امروزه در تمام شهرها و کلان شهرها قوانینی حاکم شده که به افراد اجازه اقدامات خودسرانه را نمی دهد. بخش ساخت و ساز یکی از حوزه هایی شمرده می شود که نیاز به نظارت کامل دارد. با توجه به ساختمان سازی های غیرمجازی که در این اواخر در برخی نقاط اتفاق افتاده است، شهرداری ها را بر این واداشته که قوانین سختگیرانه ای در این خصوص اتخاذ کنند.
با وجود قوانین موجود، هرگونه ساخت و سازی در حوزه ساختمان اگر قرار باشد به وقوع بپیوندد، باید قبل از آن یکسری مجوزهای قانونی دریافت گردد تا کارفرما اجازه ساختمان سازی را پیدا کند. افرادی که بدون اخذ این مجوز اقدام به ساخت و ساز می کنند، مشمول پرداخت جریمه های سنگین می شوند.
برای اینکه کارفرما به جریمه و یا حتی تخریب ساختمان محکوم نشود، بهتر است تا قبل از هر اقدامی مجوزهای لازم را دریافت کند. در این مقاله قصد داریم تا در مورد تفاوت های موجود بین مجوزها بپردازیم و بدانیم فرق مجوز ساخت با پروانه ساخت در چیست و آیا اصلاً بین این دو تفاوتی می توان قائل شد.
پروانه ساخت چیست
پروانه ساخت مجوزی است که از مراجع قانونی مثل شهرداری ها دریافت می شود و به موجب آن مالک زمین اجازه پیدا می کند که در روی زمین خود ساختمان بسازد.
البته این مجوز فقط اجازه احداث یک ساختمان را به مالک می دهد و ساخت دو ساختمان با یک پروانه ساخت امکان پذیر نیست و وجه قانونی ندارد. شاید برخی از افراد دریافت چنین مجوزهایی را لازم نبینند و اقدام به ساخت خودسرانه ساختمان بکنند، در صورتی که چنین مجوزهایی بدین جهت صادر می گردد که در اجرای ساخت و ساز نظارتی وجود داشته باشد تا تمام مراحل آن قانونی انجام شود و در عملیات ساخت، تمام استاندارهای ایمنی و مهندسی رعایت گردد.
ساختمان هایی که فاقد چنین مجوزی هستند قطعاً در یکی از مراحل کار دچار خطا و لغزش قانونی و فنی شده اند که دیگر مجوزی برای آنها تعلق نگرفته است.
اگر چنین خانه هایی توسط ماموران شهرداری شناسایی شود، در صورتی که اقدامی در جهت دریافت مجوز انجام نداده باشند برابر با قانون با مالک متخلف، برخورد می شود. در صورتی که ارفاق قانونی برای شخص متخلف تعلق بگیرد وی ملزم به پرداخت جریمه خواهد بود. اما اگر قانون نیز چاره ای برای درد آن پیدا نکند، ناگزیر طبق دستور مقامات ذیلصلاح، ساختمان تخریب می گردد.
فرق بین مجوز ساخت و پروانه ساخت در چیست
در این باره دو دیدگاه رایج وجود دارد برخی از کارشناسان بر این باورند که این دو مجوز هیچ فرقی با یکدیگر ندارند و یکی هستند. این افراد معتقدند که نباید تفکیکی در این موضوع قائل بود. شاید دلیل این افراد، پروسه اداری مشابهی است که برای هریک طی می شود، البته نباید نظر طرف مقابل را نادیده گرفت، افرادی که این دو را مجزا می دانند، استدلال های مخصوص به خود را دارند.
در حالت کلی اگر بخواهیم شیوه رایج را توضیح دهیم فرد متقاضی، به شهرداری محل سکونت خود مراجعه می کند و بعد از ارائه مدارک خواسته شده، درخواست خود را ثبت میکند. بعد از بررسی های کارشناسان مربوطه، دستور صدور نقشه صادر می گردد. این دستور اولین کاری است که باید انجام گیرد.
دستور صدور نقشه بخشی از پروسه مجوز ساخت یا پروانه ساخت می باشد. در این تعریف مجوز ساخت و پروانه ساخت را از یکدیگر تفکیک نکردیم. بعد از مرحله صدور نقشه، باید مراحل دیگر اداری طی گردد تا در نهایت منجر به صادر شدن پروانه ساخت یا مجوز ساخت شود.
اعتبار جواز صادر شده چقدر است؟
مجوزی که صادر می شود دارای تاریخ انقضا است. بعد از صدور مجوز، کارفرما فرصت دارد تا قبل از اینکه اعتبار مجوز به پایان برسد، ساختمان خود را بسازد. مدت زمان اعتبار مجوز پروانه ساختمان ۲ سال می باشد البته هر ساختمانی نسبت به مساحت آن، دارای اعتبار مختلفی است.
ساختمان هایی که مساحت بیشتری دارند، مدت زمان اعتبار مجوز آنها نیز کمی بیشتر خواهد بود البته در این مورد نیز ملاحظات قانونی وجود دارد. حال سوالی پیش می آید که اگر مالک در طی این مدت نتواند ساختمان خود را تکمیل کند، چه اتفاقی می افتد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مالک ملزم است تا در این مدت، کار تکمیل ساختمان را به اتمام برساند، حال به هر دلیلی اگر موفق به چنین کاری نشد، ابتدا برای وی اخطاریه صادر می شود در صورتی که به اخطار توجهی نکند، مشمول پرداخت جریمه می شود. این جریمه بابت تعویق ساخت به شهرداری پرداخت می گردد.
تمدید پروانه ساختمان
در کل مدت زمانی که برای پروانه ساختمان در نظر میگیرند دو سال است که علاوه بر آن دو سال دیگر اجازه تمدید میدهند که مجموعا ۴سال می شود. بعد از این مدت هر گونه تعویق در ساخت، موجب می گردد که مالک مشمول پرداخت جریمه شود. شهرداری این مدت را در نظر گرفته تا مالک بتواند ساختمان خود را احداث کند و با تمدیدهای در نظر گرفته شده، به کار خود سرعت بخشد. اگر مالک بعد از ۴سال موفق به ساخت نشد، باید برای دریافت پروانه جدید اقدام کند و با پرداخت هزینه هایی که مشمول حال وی می شود، پروانه را به مدت ۳سال دیگر بروزرسانی کند.
منظور از شناسنامه فنی ساختمان چیست
شناسنامه فنی ساختمان در اصل دفترچه ای است که یرای ساختمان صادر می شود که در آن تمام جزئیات ساختمان ذکر می گردد. این جزئیات شامل تمام خلافی ها و مشخصات مهندسان دخیل در پروژه است. مشخصات مهندسان عمران، برق،معماری و مکانیک در این شناسنامه قید می گردد. البته مشخصات مهم تر دیگری مثل تاریخ صدور پروانه، محل ساخت و هویت مالک در آن نیز عنوان می شود. علاوه بر اینها موارد مهم و ضروری دیگری نیز در آن قید می شود که وجود آنها اطلاعات کلی و مفیدی از ساختمان می دهند.
دریافت پروانه ساختمان روستایی چگونه است
افرادی که قصد دارند در مناطق روستایی اقدام به ساختمان سازی نمایند، باید از دهیار روستا مجوز ساخت دریافت کنند. در پروانه های ساختی که از دهیاری ها دریافت می شود تمام جزئیات ساختمان و نوع کاربری آن مشخص شده است.
در این جواز مدت زمان اتمام ساخت و ساز نیز قید شده و مالک ملزم به رعایت آن در مدت زمان تعیین شده می باشد. بقیه موارد نیز مشابه قوانین موجود در شهرداری ها است. البته در این مورد نیز لازم است قبل از هر اقدامی، اطلاعات مهم از دهیاری ها گرفته شود.
نکات مهم مجوز پروانه ساخت
قوانین مربوط به ساخت و ساز در هر شهری متفاوت است. در هر شهری که ساکن هستید، قبل از هر اقدامی بهتر است از شهرداری محل سکونت خود قوانین موجود در این حوزه را سوال کنید. در برخی از شهرها قوانین در ساخت و ساز در کوچکترین مسائل با هم تفاوت دارند. به منظور کسب اطلاعات صحیح و بروز مراجعه به سایت های شهرداری ها نیز پیشنهاد می گردد. در این سایت ها قوانین موجود را بصورت فایل های پی دی اف قرار داده اند.
نکته مهم دیگر رعایت قوانین موجود می باشد. پروانه ساخت در صورتی به مالک تعلق می گیرید که ناظران و کارشناسان حاضر بر پروژه نسبت به اجرای صحیح کار رضایت کامل داشته باشند. ساختمان هایی که در ساخت آنها تمام قوانین مهندسی رعایت شده است، دیگر نباید نگران دریافت مجوز پایان کار خود باشد زیرا تمام استانداردهای لازم را در انجام پروژه لحاظ کرده اند.
مالک یا پیمانکار پروژه باید در هنگام اجرای ساختمان سازی به نقشه ای که بر طبق آن جواز ساخت دریافت کرده است، رجوع کند و بند بند نقشه را روی ملک پیاده سازی نماید. در صورتی که تصمیم بگیرند تا در بخش هایی از نقشه تغییراتی را وارد کنند، باید تمام مراحل قبلی که برای دریافت پروانه ساخت طی شده بود، مجدداً طی گردد و پروانه جدیدی دریافت کنند.
در هنگام دریافت چنین مجوزهایی دقت لازم را داشته باشید تا مطابق با اطلاعات شما جواز صادر گردد. در چنین حالاتی بهتر است از یک کارشناس مجرب و حرفه ای کمک بگیرید تا مجبور به تغییر اطلاعات نشوید. تغییر اطلاعات موجب تخریب و نوسازی مجدد در ساختمان می شود. بازسازی و نوسازی در ساختمان ها محتمل است. شرکت بازسازی میچینم قادر است تا بازسازی خانه قدیمی، نوسازی ساختمان، بازسازی ویلا قدیمی و بازسازی قسمت های مختلف ساختمان را انجام دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مشاوران ما تماس بگیرید.
کلام آخر
مجوز ساخت با پروانه ساخت تفاوتی ندارد و در اصل هر دو اینها یکی هستند. عده ای بر این باورند که منظور از جواز ساخت همان مراحل اداری است که باید طی شود و پروانه ساخت مربوط می شود به پرداخت هزینه ها که در آخر صورت می گیرد. در صورتی که این چنین نیست و کل مراحل اداری و پرداخت عوارض همه به دریافت یک جواز منتهی می شود.
سوالات متداول
هیچ تفاوتی بین این دو وجود ندارد و در اصل هر دو آنها یکی هستند. تفکیک هایی که در این خصوص انجام می شود، کارشناسی نشده و غیر اصولی می باشد.
خیر پروانه ساخت دارای مدت محدودی است و پس از دو سال تاریخ انقضا آن فرا می رسد. البته طبق قانون تمدید هایی نیز برای آن در نظر گرفته شده است.
مقالات مرتبط پیشنهادی :