صفر تا صد پروانه ساختمان؛ تمام مراحل به صورت کامل

صفر تا صد پروانه ساختمان؛ تمام مراحل به صورت کامل

در تمام شهرها قوانینی در حوزه ساخت و ساز ساختمان وجود دارد که کارفرمایان و پیمانکاران را ملزم می کند تا از این قوانین پیروی کنند. شهرداری های محلی وظیفه دارند تا  بر هرگونه ساخت و سازی که در سطح شهر اتفاق می افتد، نظارت داشته باشند. در حوزه ساختمان سازی نیز همین قضیه جریان دارد. اگر فردی قصد داشته باشد تا در زمینی به ساختمان سازی مشغول شود، بایستی قبل از هر اقدامی مجوز های لازم را دریافت کند تا اجازه ساختمان سازی به وی داده شود.

شهرداری ها وظیفه دارند تا پس از بررسی های لازم، این مجوز را به متقاضیان بدهند. در اصطلاح قانونی به این مجوز، پروانه ساختمان می گویند. در صورتی که کارشناسان شهرداری تشخیص دهند که ساخت و سازی که قرار است انجام شود، هیچ مشکل قانونی و فنی ندارد، پروانه ساختمان را برای فرد متقاضی صادر می نمایند. بعبارتی صدور پروانه ساختمان این را نشان می دهد که ساختمان سازی در محل مورد نظر هیچ اشکالی ندارد و قانونی می باشد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد صفر تا صد پروانه ساختمان توضیح دهیم و با مراحل دریافت آن آشنا شویم.

 

مراحل دریافت پروانه ساختمان

برای اینکه فرد متقاضی بتواند پروانه ساختمان را دریافت کند، بایستی یکسری مراحل قانونی را پشت سر بگذارد تا در نهایت اجازه دریافت پروانه ساختمان به وی داده شود. بعد از کسب پروانه ساختمان، کارفرما باید در طی زمان اعتبار پروانه، ساختمان سازی را شروع نماید. در ادامه این بخش به مراحلی خواهیم پرداخت که با طی کردن آنها می توانید پروانه ساختمان را از شهرداری محل سکونت خود دریافت کنید.

 

مرحله اول :  تشکیل پرونده در شهرداری

متقاضی دریافت پروانه ساختمان، ابتدا باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی مراجعه کند و مدارک مورد نیاز را به همراه خود داشته باشد. مسولان این دفاتر، مدارک فرد را دریافت می کنند و بعد از اسکن گرفتن، آنها را در سایت های مربوطه بارگذاری می نمایند. متقاضی بعد از ثبتنام و دریافت نوبت، می تواند شماره رهگیری جهت پیگیری درخواستش را دریافت کند.

متقاضی علاوه بر اینکه درخواست اینترنتی ثبت می کند، بایستی برای پیگیری کار خود به شهرداری محل نیز مراجعه کند و از انجام روند اداری اطمینان کسب نماید. بعد از اینکه موعد نوبت فرد می رسد، باید به شهرداری محل سکونت خود مراجعه کند. در هنگام مراجعه علاوه بر اینکه روند تشکیل پرونده خود را پیگیری می کند، بایستی در خواست بازدید از ملک  را نیز به اجرا درآورد. کارشناسان شهرداری موظف هستند برای بازدید از ملک مورد نظر در زمان مناسبی به آنجا مراجعه کنند. لازم است که زمین ملک را از تمام جوانب طولی، عرضی و موقعیت بررسی نمایند تا مشکلی نداشته باشد. در صورت نداشتن مشکل، مشخصات ملک را ثبت می کنند و پرونده را به مرحله بعدی انتقال می دهند.

 

مرحله دوم :  دستور نقشه ملک

در این مرحله دستور نقشه ملک صادر می شود. اگر مرحله قبلی بدون هیچ اشکالی انجام شده باشد، اینک نوبت به کارشناسان شهرداری می رسد که بر اساس مشاهدات خود، دستور نقشه ملک را برای فرد متقاضی ارسال کنند. این دستور نقشه شامل اطلاعاتی است که از مالک خواسته می شود تا آنها را به کارشناسان شهرداری اطلاع دهد. با ارائه این اطلاعات، آنها را در جریان مشخصات فنی و اجرایی ملک قرار می دهد. در ادامه به موارد خواسته شده در این دستور می پردازیم.

در این دستور از مالک خواسته می شود تا اصلاحی شهرداری را  لحاظ کند و در مدارکی که بعد ها برای شهرداری ارسال می کند، این اصلاحی را نیز در ملک خود اعمال کند. در برخی از موارد کارشناسان شهرداری دستور به عقب نشینی می دهند و از مالک می خواهند تا ملک خود را عقب تر از آنچه برنامه ریزی کرده بود، احداث کند. دلیل این کار نیز رعایت مکان های شهری است که محل عبور و مرور شهروندان می باشد. در صورتی که ملک در این بخش ها احداث شود، عبور و مرور شهروندان را دچار اختلال می کند.

در این دستور از مالک خواسته می شود تا تعداد طبقاتی که قصد دارد احداث کند را اطلاع دهد. همچنین کل مساحت این طبقات را در گزارشاتی که قرار است به شهرداری ارسال کند، قید نماید.

بعد از انجام اصلاحات لازم توسط مالک، اینک این اطلاعات باید در اختیار مهندس معمار قرار بگیرد. مهندس معمار نیز وظیفه دارد اصلاحات اعمال شده را در گزارشات وارد کند و نقشه اصلاحی را طراحی نماید.

 

مرحله سوم :  طراحی نقشه

در این مرحله مهندس معمار موظف است تا بر اساس دستور نقشه ملک، نقشه جدیدی را طراحی نماید. در این مرحله مهندس معمار بر اساس معیارهای شهرداری و قوانین موجود در حوزه ایمینی، نقشه ساختمان را طراحی می کند. همچنین در این مرحله لازم تا تمام استانداردهای موجود در حوزه ساختمان سازی، از طرف مهندس معمار در نقشه جدید لحاظ شود. بعد از طراحی و تکمیل نقشه، اینک نوبت به ارسال آن به شهرداری می رسد. در این مرحله نقشه طراحی شده برای بررسی مجدد به شهرداری محل ارسال می شود. گاهی این ارسال از طریق دفاتر الکترونیک صورت می گیرد و بعضی مواقع دیگر مستقیماً خود افراد می توانند آن را به شهرداری ببرند. کارمندان شهرداری باید نقشه جدید را بررسی کنند و در صورت مشاهده مشکل، مجدداً این موضوع را به اطلاع مالک برسانند. در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، پرونده به مرحله بعدی منتقل می شود.

 

مرحله چهارم :  پرداخت عوارض

بر اساس قانون هر مالکی که قصد داشته باشد تا در حوزه شهری و روستایی، ساختمانی بسازد، بنا بر مواد این قانون مکلف است تا عوارضی را به شهرداری پرداخت کند. این عوارض با توجه به تعداد طبقات ساختمان، مساحت و موقعیتی که در آن قرار گرفته است، تعیین می گردد.

 

مرحله پنجم :  مدارک پیش نویس پروانه

بعد از اینکه مرحله پرداخت عوارض بدون هیچ مشکلی به اتمام رسید، حالا نوبت به این می رسد تا مدارک پیش نویس پروانه تهیه گردد. برای این کار مالک یا نماینده قانونی وی باید به مراکز خدمات الکترونیک مراجعه کند و فرم اینترنتی مبنی بر درخواست ناظر را تکمیل و ارسال نماید. بعد از گذشت چند روز اداری، مالک می تواند قضیه را از طریق تماس تلفنی با دفاتر خدمات الکترونیک یا شهرداری ها پیگیری نماید. در صورتی که درخواست با موفقیت ثبت و پیگیری شود، ناظری جهت این کار تعیین می گردد.

بعد از تعیین ناظر و مشخص شدن وی، باید قراردادی بین دو طرف به امضا برسد که مبنی بر آن دو طرف قرارداد، متعهد می شوند که وظایف خود را تا اتمام کار به درستی انجام دهند و به تعهدات خود پای بند باشند.

 

مرحله ششم :  چاپ پروانه

مرحله ششم آخرین مرحله ای است که باید طی گردد تا بعد از آن پروانه ساختمان چاپ و به دست متقاضی برسد. در این مرحله اقدامات نهایی لازم است تا انجام شود و پروانه ساختمان بدون هیچ مشکل و کم و کاستی تحویل فرد گردد. در این مرحله تاییدیه هایی که نام می بریم باید طبق یک فرایندی اخذ گردند تا بر مبنای آنها کار را تمام شده بدانیم. در این مرحله باید تاییدیه های لازم را از رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری اخذ کرد. دریافت این تاییدیه ها، منجر به تحویل پروانه ساختمان به فرد متقاضی می شود.

 

پروانه ساختمان چه مدت اعتبار دارد

پروانه ساختمان از زمانی که صادر می شود به مدت دو سال از اعتبار قانونی برخوردار است. کارفرما در این مدت فرصت دارد تا ملک خود را شروع به ساخت کند و در مدت زمان تعیین شده به اتمام برساند. در مواقعی ممکن است ساختمان طبق زمان تعیین شده به اتمام نرسد و از طرف دیگر اعتبار پروانه تمام شود، در چنین حالتی مالک موظف است تا قضیه را به اطلاع شهرداری برساند. کارشناسان شهرداری موظف هستند تا بنا بر قانون، به وی مهلتی اضافه تر بدهند تا کار ساختمان خود را به اتمام برساند. بر طبق این قانون، پروانه ساختمان به مدت سه سال دیگر تمدید می شود. مالک بایستی مبلغ 20 درصد از محاسبات پروانه را به نرخ روز به شهرداری پرداخت کند تا یک پروانه ساختمان تمدید شده با مدت سه ساله برای وی صادر گردد.

 

هزینه صدور پروانه ساختمان

هزینه صدور پروانه ساختمان در تمام شهرها و مناطق ایران یکسان نیست. در هر شهر با توجه به ویژگی هایی که دارد، هزینه صدور تعیین می گردد. هزینه ای که قرار است پرداخت شود، توسط کارشناسان شهرداری بررسی می گردد و به اطلاع مالک رسانیده می شود. هر ساله بر اثر افزایش دستمزدهای مهندسین و افزایش نرخ عوارض، نمی توان هزینه مشخصی را برای آن مطرح کرد.

 

اطلاعات پروانه ساختمان

در این بخش قصد داریم تا در مورد اینکه چه اطلاعاتی در پروانه ساختمان وجود دارد، مطالبی را ذکر کنیم. اطلاعت موجود در پروانه ساختمان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. در هنگام دریافت این پروانه دقت کافی را داشته باشید تا پروانه ای صحیح تحویل شما گردد.

پروانه هایی که دارای اطلاعات اشتباه هستند، در آینده برای مالک، مشکلات فراوانی را ایجاد می کنند. در این پروانه مشخصات هویتی فرد متقاضی در کنار نوع مالکیت، شماره و تاریخ صدور پروانه، اعتبار پروانه، مهلت شروع عملیات، مشخصات مهندسین، نوع اسکلت، مساحت زیر بنا و شمالی و جنوبی بودن ساختمان قید می گردد. همچنین در آن آدرس و کروکی ملک نیز قید می شود. موارد نام برده شده، از جمله مهم ترین اطلاعاتی است که در پروانه ساختمان وجود دارد.

 

کلام آخر

قبل از ساختمان سازی حتماً نیاز است تا پروانه ساختمان دریافت شود تا بر مبنای آن بتوان عملیات ساخت و ساز را به پیش برد. وجود پروانه ساختمان این را نشان می دهد که ملک هیچ مشکل قانونی ندارد و صاحب ملک می تواند بر اساس نقشه هایی که تحویل شهرداری داده است، ساختمان سازی را شروع نماید. شرکت بازسازی میچینم با سابقه طولانی که در حوزه بازسازی خانه قدیمی ، بازسازی ویلا قدیمی ، تعمیرات ساختمان و پیمانکار بازسازی ساختمان دارد می تواند شما را در تمام مراحل ساخت و بازسازی راهنمایی کند. برای مشاوره رایگان و راهنمایی  بیشتر در این زمینه کافیست تا با کارشناسان تیم میچینم تماس بگیرید تا مشورت های لازم را دریافت نمایید.

 

سوالات متداول

  • آیا امکان ساخت و ساز بدون دریافت پروانه ساختمان میسر است؟

خیر بدون دریافت پروانه ساختمان، هیچ گونه ساخت و سازی مجاز نمی باشد و مطابق قانون با کسانی که دست به چنین اقدامی زده اند برخورد می شود.

 

  • پروانه ساختمان چه فرقی با پایان کار ساختمان دارد؟

کارفرما پروانه ساختمان را قبل از ساخت دریافت می کند و مطابق با آن مجاز است تا ساخت و ساز را شروع نماید. ولی پایان کار ساختمان زمانی صادر می گردد که ساختمان بدون هیچ مشکل قانونی و فنی به اتمام رسیده باشد

 

مقالات مشابه :

چگونه پایان کار ساختمان بگیریم

ضوابط بازسازی ساختمان چیست

مجوز بازسازی خانه

قوانین تخریب آپارتمان

مطالب مرتبط