چگونه برای ساختمان سند بگیریم + مراحل

چگونه برای ساختمان سند بگیریم

بسیاری از خانه ها در سطح شهر قرار دارند که فاقد سند می باشند. مالکین چنین خانه هایی هنگامی که بخواهند امکانات رفاهی موجود در خانه های خود را از طریق سازمان های آب، برق و گاز ارتقا دهند، همواره به مشکل بر می خورند. دریافت سند، قطعاً چاره مشکل آنها خواهد بود.

ساختمان های بدون سند دارای قولنامه هستند. خریدار و فروشنده از طریق قولنامه با یکدیگر معامله می کنند. معامله کردن ملک با قولنامه منع قانونی ندارد ولی با توجه به کلاهبرداری هایی که در این اواخر صورت گرفته، پیشنهاد می گردد در حد امکان از مراکز معتبر و با مشورت های کافی چنین املاکی را خریداری کنید. اگر قولنامه و سند را با یکدیگر مقایسه کنیم، قطعاً به این نتیجه می رسیم که ملک با سند، ارزش بیشتری در مقایسه با ملک بدون سند دارد.

در این مطلب می خواهیم تا در مورد اینکه چگونه برای ساختمان سند بگیریم پاسخ دهیم. همچنین روند دریافت سند برای ساختمان های نوساز را نیز بررسی می کنیم.

ساختمان بدون سند

عوامل زیادی وجود دارد که باعث می گردد که ساختمان بدون سند باقی بماند. ساختمان های این چنینی بصورت قولنامه ای معامله می شوند و طرفین معامله در ازای پرداخت و دریافت مبلغ مشخصی، مفاد قولنامه را امضا می کنند. در دستگاه قضا و قوانین حاکم بر کشور، قولنامه از درجه اعتبار پایین تری برخوردار است.

حال سوال پیش می آید که، دلیل معامله این گونه ساختمان ها چیست؟ وچرا افراد به دنبال این نوع از ساختمان ها می روند؟ در پاسخ، باید این قضیه را خاطر نشان کرد که ساختمان های بدون سند، قیمت پایین تری دارند و افراد طبقه متوسط جامعه به دنبال خرید آنها می روند تا بتوانند با مبالغ کم صاحب خانه شوند.

همیشه خرید و فروش ساختمان های بدون سند به همین راحتی نیست. در برخی حالات موارد کلاهبرداری مشاهده شده است. در این موارد یک ساختمان به چند نفر فروخته شده است. معاملات قولنامه ای ضعف پیگیری را به همراه دارند. برای اینکه از مشکلاتی که بعدها گریبان گیر شما می شود، رهایی بخشید، بهتر است به دنبال راه های قانونی باشید تا بتوانید قولنامه ساختمان را به سند معتبر تبدیل کنید.

سند ساختمان چیست

بر طبق قانون سند به نوشته ای گفته می شود که در هنگام دعوی یا دفاع قابل استناد است. بر طبق این سند، مالک می تواند بر ملکی که در آن ساکن است یا به وی تعلق دارد، ادعای مالکیت داشته باشد. قانون نیز از این فرد حمایت می کند و حق وی را به رسمیت می شناسد. بر طبق قانون، سندی از درجه اعتبار بیشتری برخوردار است و رسمی محسوب می شود.

سند باید در یکی از دفاتر ثبت اسناد و املاک بر طبق قوانین و مقررات موجود، تنظیم شده باشد. هر ملکی چه ساختمان باشد یا زمین، هنگامی از حمایت کامل قانون برخوردار می شود که دارای سند باشد. البته این بدان معنا نیست که ساختمان ها و املاک قولنامه ای از حمایت قانون بی بهره هستند. قوانامه جزء اسناد عادی بحساب می آید که در مقایسه با اسناد رسمی از درجه اعتبار کمتری برخوردار است.

هنگامی که صحبت از سند می کنیم باید مشخص سازیم که منظورمان کدام سند است. سند ساختمان انواع مختلفی دارد که در ادامه به توضیح هریک از آنها می پردازیم. اگر شما نیز قصد دارید تا برای ساختمان خود سند بگیرید، لازم است تا با انواع آن آشنا شوید و متناسب با شرایط حقوقی ساختمان خود، درخواست سند بدهید.

انواع سند ساختمان

  • در مسائل حقوقی و مالکیت ساختمان، شاهد انواع سند هستیم که هریک از آنها الزامات قانونی خاصی را ایجاب می کند. در این بخش به توضیح سندهایی می پردازیم که بیشتر مورد توجه افراد قرار داشته و عمده مشکلات این افراد نیز از بابت عدم آگاهی از این نوع سندها می باشد. در این مطلب به توضیح انواع سند های رایج می پردازیم.

سند مشاعی

در سطح شهر ساختمان هایی را مشاهده می کنیم که دارای سند مشاع هستند. زمانی که می گوییم ساختمانی دارای سند مشاع است، بدین معناست که چند نفر در این ساختمان شریک هستند. مشاع در اصلاح حقوقی به معنای شریک بودن است. اگر ساختمانی دارای قولنامه باشد و شریکان در بین خود تصمیم به گرفتن سند مشاع نمایند، باید به دفتر ثبت اسناد مراجعه کنند و کار خود را از طریق قانونی پیگیری نمایند.

سند منگوله ‌دار

این گونه از سند ها از درجه اعتبار بالایی برخوردار هستند. این سند در اداره ثبت اسناد صادر می شود و تمام متعلقات آن مثل نخ و یک تکه سرب که به عنوان منگوله سند شناخته می شود، در همین اداره پلمپ می شود. این سندها بسیار معتبر هستند و بنا بر روندی که پشت سر گذاشته اند از درجه اصالت و صحت کافی برخوردار بوده و هیچ جای شک و شبه ای باقی نمی گذارند.

سند ملکی شش دانگ

این سند به فردی تعلق می گیرد که بر تمام جهات ساختمان، مالکیت داشته باشد. بدین معنا که شمال، جنوب، شرق، غرب و بالا و پایین ملک به فرد مذکور تعلق داشته و در آن با هیچ فرد دیگری شریک نباشد. اگر برای ساختمان خود می خواهید چنین سندی بگیرید، باید تمامی شرایط قانونی آن را داشته باشید. مشکلات سند شش دانگ بسیار کم است و در مراجع قانونی و قضایی به عنوان یک سند رسمی که اعتبار بالایی دارد شناخته می شود.

سند ملکی تک برگ

ساختمان ها دارای سند ملکی تک برگی نیز می باشند که از انواع اسناد معتبر شناخته می شود. در قدیم سندها بصورت چند برگ بودند که مشکلات بسیاری را برای مالکین و وارثان آن ایجاد می کرد. در سندهای چند برگی، نوشته ها و اطلاعات بسیار ناخوانا بودند. در سندهای تک برگ امروزی قضیه فرق می کند این سندها با استفاده از فناوری های روز تهیه شده اند و تمام اطلاعات ساختمان در آن بصورت خوانا درج شده است. بیشتر ساختمان های نوساز دارای این نوع سند می باشند.

گرفتن سند برای ساختمان

در دو صورت می توان برای ساختمان سند دریافت کرد. در حالت اول ساختمان نوساز بوده و تمام مراحل قانونی دریافت پروانه ساخت و پایان کار را دریافت کرده است، اینک نوبت به دریافت سند رسمی ساختمان می رسد. در حالت دوم برای ساختمانی می توان درخواست دریافت سند داد که بصورت قولنامه ای بوده و فاقد سند معتبر است. هر دو حالت ذکر شده را به ترتیب توضیح می دهیم.

گرفتن سند برای ساختمان نوساز

برای گرفتن سند ساختمان نوساز باید مراحل قانونی متعددی را طی کرد تا در انتها بتوان این سند را دریافت نمود. در قدم نخست باید از طریق شهرداری پروانه ساخت دریافت گردد و بعد از تکمیل و ساخته شدن ساختمان، به سراغ گرفتن جواز پایان کار ساختمان رفت. در انتها، با در دست داشتن هر دوی این جواز ها به اداره ثبت اسناد مراجعه کرد و برای ساختمان نوساز درخواست سند ارائه داده شود. نوع سندی که قرار است دریافت شود می تواند یا سند تک برگ باشد یا مشاع یا اینکه انواع دیگر سند باشد که بنا بر تصمیمات مالکین و شرکا، نوعیت آن مشخص می گردد.

گرفتن سند برای ملک قولنامه ای

گرفتن سند برای ساختمان نوساز خیلی راحت تر از دریافت سند برای ساختمان های قولنامه ای می باشد. پروسه دریافت سند برای اینگونه از ساختمان ها طولانی و زمانبر است. در چنین حالاتی برای اینکه فرایند دریافت سند سریع تر و آسان تر صورت بگیرد، بهتر است تا با یک وکیل با تجربه مشورت نمایید تا روند اداری لازم را برای شما توضیح دهد.

کاربرد قولنامه

ابتدا باید تعریفی از قولنامه داشته باشیم. قولنامه متنی است که بین طرفین معامله به امضا می رسد و دو طرف به مفاد آن پای بند می باشند. مواردی که در قولنامه ذکر می شوند بنا بر ماده 10 قانون مدنی لازم و اجرا هستند و اگر طرفی به تعهدات خود عمل نکند، بر اساس این قولنامه، در دادگاه می توان بر علیه فرد متخلف اعلام دعوی نمود.

بسیاری از خانه ها دارای سند قولنامه ای هستند و بر همین اساس معامله می شوند. قانون این قولنامه ها را به رسمیت می شناسد ولی از درجه اعتبار پایین تری برخوردار هستند. در ادامه این مطلب به مراحل گرفتن سند برای ملک قولنامه ای می پردازیم. اگر شما نیز می خواهید سند قولنامه ای ملک خود را به سند رسمی تبدیل کنید، تا انتهای مطالب همراه ما باشید.

مراحل گرفتن سند برای ملک قولنامه ای

برای اینکه برای ساختمان قولنامه ای بتوان سند گرفت، باید مراحل مختلفی سپری شود تا در نهایت قولنامه ملک به سند رسمی تبدیل گردد. برای تبدیل قولنامه به سند باید از یکسری اطلاعات مورد نیاز آگاهی یابید و قادر باشید تمام مراحل اخذ سند را به درستی انجام دهید. در ادامه این مطلب مراحلی که لازم است تا انجام شود را توضیح می دهیم.

  • در ابتدای امر باید قولنامه ساختمان در دسترس باشد و از آن کپی گرفته شود.
  • در املاکی که سند مشاع دارند، باید از تمام شرکا، وکالت نامه قانونی وجود داشته باشد.
  • بعد از تکمیل مدارک فوق، مالک ساختمان باید به یک مهندس نقشه کش در نظام مهندسی مراجعه کند و با رعایت موارد قانونی از وی بخواهد تا بعد از بازرسی از ملک، نسبت به تهیه نقشه با مختصاتUTM اقدام کند. بعد از تایید سازمان های مربوطه نقشه در اختیار فرد متقاضی قرار می گیرد.
  • کپی و اسکن مدارک شناسایی فرد متقاضی
  • کپی و اسکن قولنامه ساختمان
  • پرداخت فیش های بانکی
  • تکمیل فرم های درخواست سند
  • با در دسترس داشتن مدارک بالا به یکی از کافی نت های مراجعه کنید و در سایت sabtemelk.ir وارد شوید و فرم درخواست سند را تکمیل کرده و شماره پیگیری آن را یادداشت نمایید.
  • بعد از تکمیل مراحل بالا، از تمامی آنها کپی تهیه کنید و از طریق پست به واحد ثبتی ارسال نمایید. در این مرحله اداره پست به شما کد رهگیری 20 رقمی می دهد که در مراحل بعدی نیاز می شود.
  • به سامانه دوباره وارد شوید و با استفاده از کد ملی و کد رهگیری 20 رقمی مراحل اخذ سند ملک خود را به اتمام برسانید.
  • با انجام مراحل بالا و تکمیل ثبت تقاضا می توانید شماره پرونده ای را دریافت کنید و از طریق آن سند فیزیکی ملک خود را دریافت نمایید.

کلام آخر

برخی از ساختمان ها با خلافی های قانونی متعددی ساخته شده اند. برای چنین ساختمانی سند تعلق نمی گیرد. در صورتی که خواسته های فنی کارشناسان شهرداری، در مورد ملک اعمال شود، شانس گرفتن سند وجود خواهد داشت. قبل از خرید اینگونه از ساختمان ها به قولنامه ای بودن آن نیز توجه کنید و تا حد امکان از خرید چنین ساختمانهایی خودداری کنید.

برای گرفتن سند رسمی برای املاک قولنامه ای، باید مراحل قانونی طی گردد تا در نهایت سند رسمی به این گونه ملک ها تعلق گیرد. گرفتن سند رسمی برای ساختمان های نوسازی که مشکل قانونی ندارند، راحت می باشد.

شرکت بازسازی میچینم با سابقه طولانی که در حوزه ساختمانی دارد، میتواند مشورت های لازم را به مراجعین خود بدهد. تخصص اصلی این مجموعه :  بازسازی خانه قدیمی ، بازسازی آشپزخانه ، بازسازی ویلا قدیمی و تعیمرات ساختمان در تهران است. تا کنون پروژه های متعددی از بازسازی آپارتمان، بازسازی ویلا قدیمی، بازسازی ساختمان قدیمی را در کارنامه خود دارد. با مراجعه به سایت شرکت بازسازی میچینم می توانید در جریان پروژه های انجام شده توسط این تیم، قرار بگیرید.

سوالات متداول

در چه صورتی ساختمان قولنامه ای می باشد؟

ساختمان هایی که بصورت ارث به ورثه می رسند در بیشتر اوقات بصورت قولنامه ای هستند. همچنین ساختمانهایی که بدون پایان کار و جواز ساخت باشند نیز بصورت قولنامه ای معامله می شوند.

چه لزومی دارد که ساختمان دارای سند معتبر باشد؟

داشتن سند معتبر این را نشان می دهد که ملک هیچ مشکل قانونی نداشته و متعلق به مالک حقیقی آن می باشد. در صورت بروز مشکل برای چنین ساختمان هایی، مالک می تواند با در دست داشتن چنین سندی، در دادگاه از حق خود دفاع کند و دادگاه نیز این گونه سند را به عنوان سند معتبر به رسمیت می شناسد.

مقالات مرتبط :  

چگونه پایان کار ساختمان بگیریم

چگونه یک ساختمان را متر کنیم

مجوز بازسازی خانه

قوانین بازسازی ساختمان

قانون بازسازی آپارتمان

مطالب مرتبط