چگونه یک ساختمان را متر کنیم؛ همه روش ها

چگونه یک ساختمان را متر کنیم؛ همه روش ها

 امروزه متراژ ساختمان ها یکی از مهم ترین مقولات در بحث مسکن و خرید و فروش آن محسوب می شود. قیمت ساختمان ها روز به روز در حال افزایش است و افرادی که تصمیم به خرید و فروش ساختمان دارند، باید از نحوه محاسبه متراژ ساختمان آگاهی داشته باشند. محاسبه متراژ ساختمان یک کار پیچیده بوده و مهارت خاصی را می طلبد.

اگر شما نیز قصد دارید تا در حوزه خرید و فروش ساختمان فعالیت کنید یا اینکه قصد دارید تا برای خود ملک شخصی بخرید لازم است تا در مورد محاسبه متراژ ساختمان اطلاعات بیشتر کسب کنید. در هنگام محاسبه متراژ لازم است تا از استاندارد ترین شیوه محاسباتی استفاده کنید. در برخی موارد از شیوه های غیر استانداردی در محاسبه متراژ ساختمان ها استفاده می شود. با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم تا به این سوال که چگونه یک ساختمان را متر کنیم جواب دهیم.

 

متر کردن ساختمان

در این بخش می خواهیم تا در مورد متر کردن ساختمان بدانیم و با روش های مناسبی آشنا شویم که محاسبه دقیقی از متراژ ساختمان به دست ما می دهد. محاسبه متراژ ساختمان خیلی مهم است از طرفی اگر قرار باشد فردی خرید یا فروشی در این زمینه انجام دهد، باید از شیوه محاسبه آن اطلاع کافی داشته باشد.

محاسبه اشتباه باعث می شود تا خسارت مالی به فرد وارد شود و متراژ ملک خود را کم حساب کرده باشد و با قیمت پایین تری فروخته باشد. یا اینکه ساختمانی را با قیمت بالاتری از حد معمول، خریداری کرده باشد. در این قسمت قصد داریم تا در مورد متراژ مفید و غیر مفید در ساختمان ها آشنا شویم و در ادامه روش های متر کردن ساختمان را بدانیم تا نه ضرری متوجه خودمان شود و نه ضرری به دیگران وارد گردد.

 

مساحت ساختمان

قبل از اینکه بخواهیم محاسبه متراژ دقیق ساختمان را بدانیم، باید قبل از آن با تعریف یکسری از اصطلاحات آشنا شویم. در ادامه مطالب به تعاریف مهمی خواهیم پرداخت که دانستن آنها از واجبات امر می باشد. کسانی که قصد خرید یا فروش ملکی را دارند باید با اصطلاحاتی که نام می بریم آشنایی داشته باشند. در انجام معاملات انتظار می رود تا دو طرف، چه خریدار و چه فروشنده از خود صداقت نشان دهند و محاسبات را بصورت استاندارد و صحیح انجام دهند. در ادامه به تعریف این اصطلاحات مهم می پردازیم.

 

  • مفروضات ساختمان

قسمت هایی از ساختمان در گروه جداگانه ای بنام مفروضات ساختمان دسته بندی می شوند. در این دسته بندی فضای داخلی آپارتمان، بالکن روباز و مسقف، پارکینگ و انباری اختصاصی در دسته مفروضات ساختمان قرار می گیرند. موارد ذکر شده در تمامی ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری صدق می کند. در هنگام محاسبه متراژ ساختمان فضای بین دیوار آپارتمان و فضای مشاع نیز جزء مفروضات شمرده می شود. در مورد دیواری که بین دو واحد قرار گرفته، باید خاطر نشان سازیم که مالکیت این بخش بصورت اشتراکی بین دو واحد تقسیم می شود.

مفروضات ساختمان در ساختمان های دوبلکس به گونه دیگر محاسبه می شود. در این گونه از ساختمان ها فضای هر طبقه را بصورت جداگانه محاسبه می کنند در نهایت آنها را با یکدیگر جمع می کنند تا مساحت زیر بنای ساختمان بدست آید. نکته ای که در مورد این ساختمان ها باید اشاره کنیم این است که راه پله بین این دو طبقه به عنوان مساحت طبقه پایینی محاسبه می گردد.

لازم است تا قبل از اینکه زیر بنای ساختمان محاسبه گردد، مفروضات آن مشخص شود و قسمت های مشاع آن نیز تعیین گردد تا بر اساس اینها مجوزهای شهرداری و سایر جوازهای ضروری صادر گردد.

 

  • مشاعات ساختمان

در ساختمان ها قسمت هایی وجود دارد که در مالکیت اختصاصی ساکنین قرار نمی گیرد و به تمام ساکنین ساختمان تعلق دارد. به این بخش ها قسمت های مشاع ساختمان می گویند. این قسمت ها در سند مالکیت افراد قید نمی شود و هیچکدام از ساکنین حق تصرفی در آنها را ندارند. اگر تصرف این چنینی صورت بگیرد، عمل ذکر شده مطابق با قانون، غیر مجاز است و پیگرد قانونی دارد. از قسمت های مشاع تمامی افراد ساکن در ساختمان می توانند استفاده کنند. حیاط، پله ها، آسانسور، پشت بام و سایر فضاهای مشترک جزء مشاعات ساختمان محاسبه می شود.

 

  • تعریف زیر بنای ساختمان

زیر بنا به مساحت تمام بخش های یک ساختمان می گویند. ساختمانی اگر دارای زیر زمین باشد، این قسمت نیز به عنوان زیر بنا حساب می شود. همچنین اگر ساختمان دارای چند طبقه باشد، مجموع این طبقات بعلاوه زیر زمین، همگی جزء زیر بنا محسوب می گردند. البته توجه داشته باشید که مساحت زیر بنا با مساحت ملک متفاوت است. در برخی حالات مشاهده شده که این دو اصطلاح را به جای هم استفاده می کنند.

 

متراژ مفید و غیر مفید

اگر قصد دارید معامله ای انجام دهید و از متراژ مفید و غیر مفید اطلاعی ندارید، تا انتهای این بخش با ما همراه باشید. در بسیاری مواقع دیده شده که متراژ واقعی و غیر واقعی از هم تشخیص داده نشده و به سبب آن اختلافات زیادی بین طرفین معامله بوجود آمده است. دانستن این دو تعریف به ما کمک می کند که به فضای داخلی خانه خود بیشتر آشنا شویم و قسمت های مفید آن را بشناسیم و توانایی تفکیک قسمت های غیر مفید را داشته باشیم. هنگام مراجعه به شهرداری و سایر سازمانهای مربوط به مسکن، باید متراژ مفید و غیر مفید ساختمان خود را بدانیم تا در هنگام صدور مجوزهای لازمه، دچار مشکل و ضرر نشویم.

 

  • متراژ مفید ساختمان

در هنگام خرید خانه موارد مهمی وجود دارد که نیاز است تا بصورت دقیق بررسی شود. یکی از این موارد مهم توجه به متراژ مفید ساختمان است. مقدار متراژ مفید ساختمان در سند خانه قید می گردد. برای محاسبه متراژ مفید ساختمان کافیست تا متراژ پله و آسانسور را از مساحت کل ساختمان کم کنید تا متراژ مفید ساختمان را بدست آورید. برای بدست آوردن این متراژ، مساحت اتاق ها، پذیرایی، آشپزخانه و سرویس بهداشتی را محاسبه کنید. بالکن و انباری را نیز جزء متراژ مفید محاسبه می کنند اما با روش خاصی که در ادامه به آن می پردازیم.

 

  • متراژ غیر مفید

متراژ غیر مفید به بخش هایی مثل مشاعات، راه پله، آسانسور و پارکینگ گفته می شود. البته در مورد اینکه پارکینگ را جزء متراژ غیر مفید بدانیم، اختلاف نظر وجود دارد که در ادامه مطالب به بررسی آن می پردازیم.

 

روش محاسبه مساحت ساختمان

در هنگام محاسبه مساحت ساختمان از چند طریق می توانیم این کار را انجام بدهیم. البته شکل ظاهری ساختمان نیز در تعیین روش اندازه گیری بی تاثیر نیست. برای ساختمان هایی که شکل ظاهری مشخصی دارند می توان با استفاده از متر این کار را انجام داد. البته با متر می توان مساحت قسمت هایی که دارای شکل هندسی پیچیده هستند را نیز محاسبه کرد. غیر از استفاده از متر، می توان از طریق دیگری مثل استفاده از کفپوش نیز مساحت را بصورت دقیق حساب کرد.

 

استفاده از متر

ساختمان هایی که شکل هندسی مربعی یا مستطیلی دارند به سادگی می توان متراژ آنها را با مترکشی محاسبه کرد. در مورد ساختمان هایی که شکل هندسی مشخصی ندارند، کار یک مقدار سخت تر می شود. برای اینکه بتوان مساحت دقیق این گونه از ساختمان ها را بدست آورد، باید یکسری کار انجام داد تا به مساحت دقیقی از آنها رسید. در ادامه به روشی خواهیم پرداخت که به وسیله آن بتوانید مساحت قسمت هایی که اشکال هندسی مشخصی ندارند را نیز محاسبه کنید.

برای محاسبه این گونه بخش ها کافیست، قسمت مورد نظر را به اشکال هندسی مشخص تری تبدیل کنید. برای نمونه می توانید یک ذوزنقه را به مستطیل و مثلث تبدیل کنید و بعد از آن مساحت ساختمان را راحت تر محاسبه نمایید.

 

محاسبه متراژ با استفاده از کفپوش

در این روش محاسبه متراژ ساختمان بسیار راحت است. محاسبه متراژ ساختمان هایی که از کفپوش های سرامیکی و موزاییکی استفاده کرده اند، بسیار آسان است. در این روش طول و عرض یک سرامیک را بدست می آورید و بعد آن دو را در هم ضرب می کنید. حال میبینید که مکان مورد نظر شما از چند سرامیک تشکیل شده است. مساحت سرامیک بدست آمده را ضرب تعداد کل سرامیک ها می کنید و در نهایت مساحت کل مکان مورد نظر بدست می آید.

 

آیا پارکینگ و انباری جزو متراژ آپارتمان است

 

  • انباری ساختمان

در مورد اینکه پارکینگ و انباری  جزء متراژ ساختمان می باشند جای بحث و اختلاف است. انباری در صورتی جز مساحت آپارتمان محاسبه می شود که در سند ساختمان قید گردیده باشد و از آن به عنوان یک بخش اختصاصی نام برده شود. در این صورت انباری نیز در متراژ ساختمان محاسبه می شود. با وجود اینکه انباری در متراژ ساختمان محاسبه گردیده است اما قیمت آن با سایر بخش های ساختمان که مالک در آن زندگی می کند متفاوت است و از قیمت پایین تری برخوردار است.

 

  • پارکینگ

پارکینگ نیز همانند انباری باید در سند مالکیت فرد قید شده باشد و از آن به عنوان ملک اختصاصی فرد نام برده شده باشد. پارکینگ های اختصاصی فقط مربوط به همان واحد مذکور می باشد و دیگران حق استفاده از آن را ندارند. همچنین اینگونه پارکینگ ها دارای موقعیت مشخص و مختص به خود هستند. پارکینگ اختصاصی که در سند قید شده در متراژ ساختمان محاسبه می گردد. پارکینگ اگر بصورت مشاع باشد در متراژ ساختمان نمی توان آن را وارد کرد.

 

مغایرت داشتن متراژ

اندازه گیری متراژ ساختمان یک کار مهم و پیچیده است و باید با دقت کامل انجام شود. در بسیاری موارد بین خریداران و فروشندگان اختلافی پیش می آید و دلیل آن هم مغایرت متراژ اندازه گیری شده توسط فروشنده و خریدار می باشد. خریدار بعد از اینکه ملک را خرید برای اطمینان، اقدام به اندازه گیری مساحت خانه می کند و در می یابد که متراژی که خریداری کرده است کمتر از آن مقداری است که در سند قید شده است. در هنگام اندازه گیری متراژ ساختمان لازم است تا از استاندارد های دقیق استفاده نمایید.

 

کلام آخر

متراژ ساختمان را به روش هایی مختلفی می توان بدست آورد. استفاده از روش های استاندارد همواره مورد پذیرش افراد بوده است. استفاده از روش های استاندارد باعث می گردد تا اختلافات کمتری بین طرفین معامله بوجود آید. اگر شما نیز قصد خرید یا فروش ساختمان خود را دارید و در هنگام محاسبه متراژ آن به مشکل برخورده اید، کافیست با شرکت بازسازی میچینم در تماس شوید تا کارشناسان ما راهنمایی های لازم را  به صورت رایگان به شما ارائه دهند.

خدمات دیگری که ما انجام می دهیم بازسازی خانه قدیمی ، بازسازی ویلا قدیمی ، تعمیرات ساختمان و پیمانکاری بازسازی ساختمان است.

 

سوالات متداول

آیا بالکن در متراژ ساختمان محاسبه می شود؟

شهرداری تشویق هایی را برای افرادی قرار داده که برای ساختمان خود بالن می سازند. بالکن های دارای سقف تا عمق 3 متر به عنوان متراژ خانه محاسبه می گردد. وجود چنین بالکن هایی تا 12 درصد به ارزش خانه می افزاید.

آیا پارکینگ در متراژ ساختمان محاسبه می شود؟

پارکینگ ها معمولاً بصورت اختصاصی و مشاع هستند. مساحت پارکینگ های اختصاصی در سند مالکیت فرد قید می گردد. پارکینگ های مشاع در سند مالکیت فرد قید نمی گردد و مساحت آن نیز در هنگام محاسبه قید نمی گردد.

 

مقالات مشابه : 

طرح و مراحل بازسازی خانه های فرسوده چگونه است

مجوز بازسازی خانه

وام بازسازی خانه های فرسوده

مطالب مرتبط