حداقل دمای آسفالت ریزی چقدر است و عوامل موثر بر آن

حداقل دمای آسفالت ریزی چقدر است؟

دمای پخش آسفالت با توجه به نوع آسفالت و میزان رفت وآمد و ترافیک سطح مورد نظر، متفاوت می باشد که در صورت بی توجهی به آن، نمی‌توان انتظار نتیجه مطلوب را داشت. توجه به دمای پخش آسفالت بسیار مهم بوده و در صورتی که اصولی و درست انجام نشود کارایی آسفالت را دچار اختلال می کند. در این متن می خواهیم دمای مناسب برای پخش آسفالت و تاثیر عوامل مختلف بر آن را با هم بررسی کنیم.

دمای پخش آسفالت

هنگام پخش آسفالت دو دما را باید مدنظر قرار داد:

1– اولین دمایی که باید مورد توجه قرار گیرد دمای پخش آسفالت است که نباید زیر 5 درجه سانتیگراد باشد. زیرا در صورت دمای پایین و سرد بودن آسفالت، استحکام و چسبندگی کافی بین ترکیبات آسفالت برقرار نمی شود.

2– دومین دمایی که باید مد نظر قرار گیرد دمای بعد از مرحله غلتک زنی و فشردگی آسفالت است که اگر بیش از حد ( بالای 40 درجه سانتیگراد ) گرم باشد باعث می شود آسفالت دیرتر خشک شده و ممکن است به علت تردد یا مسائل دیگر آسیب ( تورفتگی، ایجاد شیار و ترک ) ببیند.
با در نظر گرفتن نکات بیان شده، بهترین دمایی که می توان برای آسفالت ریزی در نظر گرفت دمایی در حدود 15 الی 30 درجه سانتی گراد است. در این دما علاوه بر اینکه آسفالت فرصت دارد به خوبی کوبیده شود، زمان کافی برای خشک شدن نیز دارد. به طور کلی دمای پخش آسفالت باید به اندازه ای باشد که تراکم و یکنواختی لازم را برای آسفالت فراهم کند.

در جدول زیر درجه حرارت آسفالت ریزی را برای ضخامت‌های مختلف مشاهده می کنید:

ضخامت آسفالت ( سانتی متر )درجه حرارت سطح
1095/7545/23
حداقل دمای پخش اسفالت ( سانتیگراد )
12513013514014514510-15
12012513013514014014515-20
12012513013013514014020-27
12012012513013013513527-32
12012012512513013013032 و بالاتر
زمان لازم جهت کوبیدن آسفالت ( دقیقه )
151515151286

دمای هوا هنگام پخش آسفالت

در هوای گرم حداقل دمای آسفالت ریزی 10 درجه سانتیگراد می باشد و در هوای سرد نیز پخش آسفالت نباید در دمای کمتر از 10 درجه انجام شود.
بهتر است اجرای آسفالت کاری در فصول گرم سال که شرایط آب و هوایی مناسب است صورت پذیرد. درجه حرارت سطح موردنظر هنگام پخش آسفالت نیز نباید کمتر از 25 درجه سانتیگراد باشد.

عوامل موثر بر دمای پخش آسفالت

  • نوع قیر به کار رفته در آسفالت
  • دانه بندی مصالح سنگی
  • ضخامت آسفالت
  • زمان و فصل اجرای آسفالت
  • دمای محیط و سطح مورد نظر
  • میزان وزش باد
  • نوع غلتک های مورد نیاز و تعداد آنها
دمای پخش آسفالت

توجه داشته باشید که هر چقدر ضخامت لایه آسفالت بیشتر باشد حرارت را زمان بیشتری در خود نگه میدارد و فرصت کافی نیز برای چسبندگی و تراکم لایه ها وجود دارد و البته زمان بیشتری نیز مورد نیاز است تا استحکام کافی بدست آید.

انواع آسفالت

همان‌طور که همه ما می‌دانیم آسفالت ترکیبی سیاه رنگ از قیر و سنگدانه بوده و در حال حاضر به دلیل پوشش دهی بالا، بهترین و رایج‌ترین نوع روکش برای سطوح مختلف به شمار می‌رود. آسفالت به سه دسته سرد، گرم و حفاظتی تقسیم می شود که تهیه و اجرای هریک، در دمایی متفاوت صورت می‌گیرد. دمای آسفالت هنگام تهیه و اجرا، در دوام و ماندگاری آن تاثیر بسیاری دارد.

آسفالت گرم:

در تهیه آسفالت گرم از مخلوط قیر گرم و مصالح سنگی دانه بندی شده استفاده می‌شود که در دمایی بالا( 105 تا 163 درجه سانتی‌گراد ) و طبق شرایط مخصوص در کارخانه تولید و با هم ترکیب شده و عملیات پخش و کوبیدن آن نیز به صورت گرم انجام می شود. آسفالت گرم رایج‌ترین نوع آسفالت است و از دوام خوبی نیز برخوردار است. به همین خاطر در مسیرهایی که ترافیک سنگین دارند بسیار کاربردی می‌باشد.

آسفالت سرد:

ترکیب سنگدانه‌ها با قیرهای محلول یا قیرآبه، آسفالت سرد را تشکیل می‌دهد. ترکیبات آسفالت سرد در دمای محیط انجام می شود. هنگام مخلوط شدن سنگدانه ها با قیرآبه، رطوبت سنگدانه‌ها ایرادی ندارد. اما قبل از ترکیب با قیرهای محلول، باید توسط حرارت یا در دمای محیط کاملا خشک شده باشند. در جاده‌های با ترافیک کم و متوسط از آسفالت سرد استفاده می‌شود.

آسفالت حفاظتی:

آسفالت حفاظتی مخلوطی از قیر زیاد و سنگریزه های خرد شده در ابعاد کوچکتر نسبت به آسفالت گرم و سرد می باشد و جهت حفاظت و افزایش مقاومت سطح، مورد استفاده قرار می‌گیرد. تهیه آسفالت حفاظتی مانند آسفالت گرم بوده و تفاوت آن ها در نوع مصالح و ماندگاری آسفالت می باشد.

پخش آسفالت

پخش آسفالت توسط ماشین فینیشر روی سطح مورد نظر صورت می گیرد. پیمانکار آسفالت باید با ارائه مشخصات دستگاه فینیشر به دستگاه نظارت، تاییدیه آن را بگیرد.
توجه داشته باشید دمای آسفالت تخلیه شده در فینیشر نباید از 120 درجه سانتیگراد کمتر باشد.

هنگام حمل، اجرا و پخش آسفالت چه نکاتی را باید مورد توجه قرار داد؟

  • جهت تمیز کردن سطوح داخلی تجهیزات و ماشین آلات حمل آسفالت، باید از اب آهک استفاده شود.
  • مسافتی که آسفالت حمل می شود نباید بیشتر از 70 کیلومتر بوده و زمان حمل نیز از 45 دقیقه بیشتر نشود.
  • بهتر است پخش آسفالت در هوای گرم حدود 25 درجه سانتی گراد انجام شود و کمتر از 10 درجه سانتیگراد نباشد.
  • هنگام آسفالت ریزی، سطح مورد نظر باید کاملا خشک بوده و دمای آسفالت هنگام پخش نیز نباید از 120 درجه سانتیگراد کمتر باشد.
  • ضخامت لایه های فشرده شده حداقل باید 2 الی 3 برابر اندازه سنگدانه ها باشد.
  • پخش آسفالت توسط دستگاه فینیشر صورت می گیرد و توسط غلتک های فلزی اطو شده و فشردگی آسفالت توسط غلتک هایی که دارای چرخ لاستیکی هستند انجام می شود.
  • برای تراکم و فشرده سازی آسفالت حداقل 6 الی 8 غلتک مورد نیاز است.

دقت کنید که افزایش زمان حمل و اعمال گرمای زیاد به آسفالت باعث می شود مقداری از قیر کف کامیون انباشته شده و بخشی از آسفالت قیر کم و بخشی دیگر قیر زیاد داشته باشد.
آسفالتی که قیر آن کم است ماندگاری و دوام کمتری دارد و در بخشی از آسفالت نیز که دارای قیر فراوان است قیرزدگی اتفاق می افتد.

خدمات آسفالت کاری با میچینم

شرکت میچینم پیمانکار رسمی اجرای آسفالت کاری در ایران به همراه کادری مجرب و با بهره گیری از متریال درجه یک و همچنین استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات مدرن، آماده خدمت رسانی به شما هموطنان عزیز می باشد.

خدمات مجموعه میچینم شامل اجرای آسفالت کاری جاده، کوچه و خیابان، پارکینگ، پشت بام، باند فرودگاه‌ها و …. می باشد و علاوه بر اجرای آسفالت، تعمیر و ترمیم آن طبق استانداردهای معین، توسط پرسنل انجام خواهد شد. شما می‌توانید جهت کسب راهنمایی‌های بیشتر در این زمینه و همچنین مشاوره و اطلاع از قیمت‌ها با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

خدمات شرکت میچینم در آسفالت کاری:

مقالات بیشتر:

چرا روی آسفالت پودر سنگ می‌ ریزند و تاثیر آن بر آسفالت

آسفالت حفاظتی ریزدانه (میکروسرفیسینگ) چیست؛ ترکیبات و کاربرد ها

مطالب مرتبط