مجوز بازسازی خانه؛ مدارک و مراحل دریافت
بازسازی خانه و ساختمان همیشه به صرفه تر از ساخت مجدد آن است. بازسازی به عملی گفته می شود که ساختمان های قدیمی را تعمیرات و نوسازی می کنند. البته گاهی بازسازی به معنای تعمیرات است که شکل و نقشه ساختمان حفظ می شود و گاهی به معنای نوسازی است که تغییرات زیادی در خانه بوجود می آید. آنچه درباره این کار باید بدانید آن است که در کدام موارد مجوز بازسازی خانه نیاز است و در کدام موارد لازم نیست. در این مقاله مجوز بازسازی ساختمان و نحوه دریافت آن را با هم بررسی می کنیم.
بازسازی و نوسازی خانه
وقتی حرف از بازسازی می زنیم در واقع می خواهیم تغییراتی در خانه ایجاد کنیم. دیواری که نیاز به تعمیرات دارد یا بخش هایی از خانه با تغییراتی بهتر می شود، همه بازسازی محسوب می شود. بصورت ساده، بازسازی هم شامل تعمیرات است و هم شامل نوسازی محسوب می شود.
تعمیرات ساختمان شامل مواردی است که تغییری در شکل و نقشه ساختمان ایجاد نکند. مثلا دیواری که نیاز به مرمت دارد تعمیر می شود. یا مثلا سنگ های راه پله عوض شود. در مقابل نوسازی قرار دارد، که شامل عوض کردن جای راه پله، تغییر شکل اتاق ها و برداشتن برخی دیوار ها است.
بازسازی خانه امری حیاطی برای زیباتر شدن و استفاده بهتر از آن است که به چند دلیل اجرا می شود:
زیبایی و امروزه شدن نقشه خانه
بسیاری فکر می کنند شکل امروزی خانه ها زیباتر است. برای همین سعی در تغییراتی اساسی برای ساختمان دارند. مثلا جای راه پله را عوض می کنند، برخی دیوارها را جابه جا می کنند. هر چند که این خانه نیاز به تعمیر ندارد و هنوز سالم است اما شکل نقشه آن را عوض می کنند.
استحکام و تعمیرات بخش های نیازمند به مرمت
گاهی برخی بخش های خانه تخریب شده یا آسیب دیده است که باید تعمیر شود. همچنین با تعمیر یا تغییر می توان به استحکام خانه کمک کرد. به همین خاطر دلیل برخی مردم برای بازسازی مقاوم سازی ساختمان شان است.
تغییر در شکل و نمای خانه
برخی دیگر نیز نیاز به تغییر ساختمان دارند. این ساختمان ها هم زیبا هستند و هم نقشه خوبی دارند اما دلچسب ساکنان شان نیست. به همین خاطر تغییرات شکلی هر چند که زیبا نباشد به بازسازی می انجامد. نکته اینجاست که برخی این تغییرات را براساس کاربرد محل انجام می دهند. مثلا واحد آپارتمانی را برای دفتر کار یا آزمایشگاه آماده می کنند.
مجوز بازسازی ساختمان
مهم نیست که شما بخاطر چه نیاز به بازسازی ساختمان دارید، برای انجام این عمل دریافت مجوز بسیار ضروری است. مجوز بازسازی ساختمان یعنی شما اجازه دارید تغییراتی را که مورد تایید شهرداری می باشد اعمال کنید تا ساختمان خود را بصورت استاندارد بازسازی نمایید.
این مجوز تمام مواردی که به استحکام ساختمان شما کمک می کند تایید می نماید. همچنین حق تغییرات در مواردی که به ساختمان شما آسیب می زند را از شما می گیرد. در واقع شما اگر قصد دارید ساختمان قدیمی خود را تعمیر کنید باید به استحکام آن کمک شود و اگر مواردی باشد که بعدا برای ساختمان خطرناک است، کارشناسان شهرداری به شما کمک می کنند تا آنها را شناسایی نموده و تغییر ندهید.
مواردی که نیاز به مجوز ساختمان دارد
مواردی که در بالا ذکر شد نیاز به مجوز نداشتند زیرا تغییراتی در استحکام ساختمان ایجاد نمی کنند. حال همین تغییرات اگر نوع دیگری اعمال شود باعث تغییر در استحکام ساختمان می شود. مثلا تخریب دیوارهای اصلی یا تغییر نقشه خانه باعث می شود تا نکات ایمنی ساختمان نقض شود. شهرداری برای این موارد مجوزهای لازم را با توجه به کارشناسی محل صادر می کند که شامل موارد زیر می گردد:
تغییر محل راه پله ها یا جابه جایی آن
اگر بخواهید راه پله را جابه جا کنید نیاز است تا مجوز بگیرید. تغییر محل راه پله به تغییر در ساختمان منجر می شود که باعث تخریب قسمت های مستحکم شده و خطرناک است. این تغییر نیازمند نظر کارشناسی می باشد و شهرداری بعد از بررسی های لازم این مجوز را صادر می کند.
جابه جایی دیوارهای اصلی
تغییر محل دیوارهای اصلی یا حذف آن می تواند خطرآفرین باشد. خانه ها براساس اصولی ساخته می شوند و جاگیری دیوارها فقط جهت جدا کننده گی نیست. استحکام سقف به دیوارها بستگی دارد. برای همین قبل از تغییرات در دیوارها حتما باید نظر کارشناسان شهرداری اخذ شود.
احداث بخش جدید در ساختمان
ساخت یک بخش جدید در ساختمان مثلا در حیاط، خلاف قوانین است. اگر نیاز دارید تا یک محل جدید در حیاط احداث کنید حتما مجوز لازم را اخذ نمایید، زیرا حیاط و پارکینگ اندازه خاصی در بنا دارند و نباید از اندازه آن کم شود.
مدارک و مراحل دریافت مجوز بازسازی خانه
برای دریافت مجوز بازسازی نیاز به مدارک زیر است.
- اصل و کپی سند ملک
- کپی مدارک شناسنامه و کارت ملی
- کپی بنچاق ملک
- نامه بیمه
- نامه آتش نشانی
- ارائه فرم درخواست مجوز بازسازی
مراحلی که برای مجوز بازسازی نیاز است
- مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک یا شهرداری محل
- ارائه فرم درخواست مجوز بازسازی
- دریافت دستور بازدید از ساختمان و ارائه به کارشناس شهرداری
- ثبت دستور بازدید ساختمان در دبیرخانه برای بایگانی
- دریافت نوبت بازدید از بخش کارشناسی
- حضور کارشناس شهرداری در محل
- ثبت گزارش کارشناسی محل در معاونت شهرسازی
- پرداخت فیش کارشناسی و عوارض بازسازی
- تایید و صدور پروانه توسط معاونت شهرسازی
- ثبت پروانه در دبیرخانه و تحویل اصل آن به مالک برای اجرای بازسازی خانه
معمولا بعد از اقدام به دریافت مجوز برای تعمیرات غیر اساسی حدود 1 تا 4 روز در تهران می توانید دریافتش کنید. برای مجوز بازسازی و تعمیرات اساسی نیز باید 2 تا 7 روز زمان بگذارید. خوبی این مجوز آن است که تاریخ انقضا ندارد.
مواردی که نیاز به مجوز بازسازی ندارد
شاید متوجه شده باشید که چه مواردی نیاز به مجوز بازسازی ندارد. مواردی که به استحکام ساختمان ضربه نزد یا باعث دخل و تصرف غیر مجاز نشود. موارد زیر نیاز به مجوز بازسازی از شهرداری ندارد:
تعمیرات پشت بام
این تعمیرات شامل عوض کردن قیرگونی و آسفالت پشت بام، ایزوگام کردن آن و تعویض یا تعمیر ناودانی ها، شیروانی ها و دودکش ها است.
تعمیرات کف ساختمان
کف ساختمان به دلیل عبور و مرور انسان یا وسایل ممکن است آسیب ببیند. کف سازی جز مواردی است که نیاز به مجوز ندارد و هر زمان که بخواهید می توانید آن را تعمیر یا تعویض کنید. این کف ها شامل تمام بخش های ساختمان از جمله کف اتاقها، سرویس های بهداشتی، پذیرایی، راهرو، پارکینگ و پیلوت می شود. البته برای تعمیر کف بخش های مشاع ساختمان اجازه سایر ساکنین لازم است.
تعمیرات ظاهری و ظریف کاری
نقاشی ساختمان به همراه تعمیرات سفید کاری نیاز به مجوز ندارد. همچنین اگر کاشی سرویس بهداشتی، آشپزخانه یا حمام دچار مشکل شده است بدون مجوز می توان آن ها را تعمیر یا تعویض کرد.
تعمیرات نمای خانه
معمولا نما جز مواردی است که نیاز به مجوز ندارد. نمای ساختمان ظاهر و شکل آن است که پس از مدتی دچار آسیب می شود و نیاز به تعمیر دارد. البته تغییر نما هم با تعمیر آن در تضاد نیست و به زیبایی اش کمک می کند. همچنین نمای دیوارهای حیاط و خانه اگر به استحکامش آسیب نرسد مجوز شهرداری را نمی خواهد.
احداث حوض و استخر
معمولا احداث مواردی در خانه که پارکینگ را حذف نمی کند یا تغییراتی اساسی محسوب نمی شود، مانند ساخت استخر یا حوض در حیاط خانه بدون مجوز امکان پذیر است.
ایجاد حفاظ بر روی دیوار و پنجره ها
اگر حفاظی برای پنجره از یونولیت جهت محافظت از خانه ایجاد می کنید مشکلی ندارد و بدون مجوز می توان چنین تغییری ایجاد کرد.
تعمیرات تاسیسات ساختمان
تعمیرات فاضلاب و لوله کشی های آب، تعمیرات برق کشی ساختمان، تعمیرات گاز کشی و شوفاژ خانه از مواردی است که اگر نیاز به ایجاد جدید نداشته باشد بدون مجوز می توان انجام داد.
کلام آخر
برای بازسازی ساختمان اگر تغییراتی ایجاد نکنید که به استحکام آن آسیب برساند، نیاز به مجوز بازسازی ندارید. برای شناخت این تغییرات به صورت کامل در بالا اشاره شده است. اگر می خواهید که با یک تیم حرفه ای در مورد بازسازی صحبت کنید و مشاوره بگیرید می توانید به شرکت میچینم مراجعه کنید. شرکت بازسازی میچینم تیم بازسازی ساختمان، بازسازی ویلا و تعمیرات ساختمان که در زمینه مشاوره و اجرای بازسازی و نوسازی خانه به شما کمک می کند. برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
سوالات متداول
خیر، همه بازسازی ها نیاز به مجوز ندارد اما بخش هایی که مربوط به استحکامات است نیاز به مجوز دارد. بیشتر نگاه شهرداری به مواردی است که تغییرات اساسی در خانه ایجاد نکند. اگر تغییراتی ایجاد شود که شکل و نقشه خانه تغییر کند نیاز به کارشناسی دارد زیرا جابه جایی دیوارها به مقاومت خانه آسیب می رساند. در سایر موارد نیاز به دریافت مجوز نیست.
اگر بخشی از خانه را که مرتبط با مقاومت بنا است دست بزنیم خطرات جانی برای خود ایجاد کرده ایم. زیرا این بخش ها باید توسط کارشناس ارزیابی شود و مقاومت آن بخش با نقشه جدید تامین گردد. اگر بازسازی شامل مواردی باشد که نیاز به دریافت مجوز ندارد، پس مربوط به استحکام نیست و مشکلی ایجاد نمی کند.
مقالات مرتبط :