چگونه رطوبت کف ساختمان را از بین ببریم

چگونه رطوبت کف ساختمان را از بین ببریم

وجود رطوبت در ساختمان ها یکی از مشکلات دردسرساز برای استحکام ساختمان محسوب می شود. ساختمان هایی که در مناطق مرطوبت ساخته شده اند با این مشکل دست به گریبان هستند. در مناطق دیگر نیز به دلیل اینکه آب های زیر زمینی به پی و فونداسیون ساختمان راه پیدا می کند، قسمت های مختلف آن را دچار نم زدگی و آسیب می نماید.

ساختمان های دیگری را می توان یافت که سفره آب زیر زمینی در زیر فونداسیون آن قرار ندارد و باز هم دچار نفوذ رطوبت شده است. در این گونه از ساختمان ها به احتمال زیاد بر اثر ترکیدگی لوله در دراز مدت باعث نفوذ آب به فونداسیون آن شده است. در این مواقع آب وارد فونداسیون می شود و از آنجا به ستون ها نفوذ پیدا کرده و باعث می گردد تا رطوبت و نم زدگی وارد قسمت های مختلف آن شود.

وجود رطوبت یک مشکل اساسی در ساختمان ها محسوب می شود و برای از بین بردن آن باید از روش هایی استفاده کرده که دیگر تا آخر از شر آن خلاص شوید. در ادامه به این سوال که چگونه رطوبت کف ساختمان را از بین ببریم می پردازیم تا اگر ساختمان شما نیز به این مشکل دچار است، راه حل مناسب آن را بتوانید پیدا کنید.

 

انواع رطوبت در ساختمان

رطوبت در بسیاری از موارد باعث تخریب در بنا می شود. بنای ساختمان به رطوبت خیلی حساس است و نباید اجازه داد تا رطوبت وارد ساختمان شود. قسمت های حساس بنا باید در مقابل نفوذ رطوبت مقاوم سازی شود زیرا سلامت بنا به آنها وابسته است. برای اینکه بتوانید رطوبت کف ساختمان را از بین ببرید باید با انواع آن آشنا شوید. در ساختمان ها رطوبت بصورت نزولی یا صعودی تقسیم بندی می شود. در این بخش قصد داریم تا با انواع رطوبت و دلایل پیدایش آنها آشنا شویم و با آموختن راهکارهای مناسب بتوانیم با آنها مقابله کنیم.

 

رطوبت صعودی ساختمان

این نوع رطوبت می تواند منشاء مختلفی داشته باشد. ترکیدگی لوله در نزدیکی ساختمان یکی از دلایلی است که باعث بوجود آمدن این نوع رطوبت می شود. احتمال دارد تا در نزدیکی ساختمان و در ارتفاع پایین تر از سطح فونداسیون ساختمان لوله ای نشتی یا ترکیده باشد. ورود حجم قابل توجهی از آب به زمین موجب می شود تا هر روزنه و راه نفوذی که پیدا می کند وارد آن شود. این نوع رطوبت از سفره های آب زیر زمینی نیز نشأت می گیرد.

موقعی که ساختمان پی ریزی می شود باید به وجود و موقعیت سفره های آب زیر زمینی در حوالی ساختمان نیز توجه شود. وجود این سفره ها بعدها می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای ساختمان ایجاد کند. از وظایف مهم مهندسان ساختمان این است که قبل از پی ریزی فونداسیون ساختمان، این سفره های آب زیرزمینی را شناسایی کنند. مهندسان باید فونداسیون را طوری پی ریزی نمایند که این آب ها دیگر توانایی نفوذ با ساختمان را نداشته باشند. منشأ آخری که باعث ایجاد رطوبت صعودی در ساختمان می شود، رطوبت طبیعی موجود در خاک است.

مناطق شمالی کشور به طور طبیعی دارای خاک مرطوبی هستند و سفره های آب زیرزمینی در ارتفاع کمی از سطح زمین قرار دارند. رطوبت موجود در خاک در دراز مدت به فونداسیون ساختمان نفوذ پیدا می کند و باعث نم کشیدگی در آن می گردد. در ادامه روش هایی را نام می بریم که می توانید با استفاده از آنها مانع نفوذ رطوبت به ساختمان شوید.

 

روش های جلوگیری از رطوبت صعودی به شرح ذیل است:

  • در اطراف بنا محوطه سازی مناسب صورت بگیرد.
  • در اطراف فونداسیون ساختمان باغچه و درخت کاری انجام ندهید.
  • چاه فاضلاب و سیستم آبرسانی چک شود.
  • در هنگام ساخت پی از مصالحی استفاده کنید که قدرت جذب آب کمتری داشته باشد.
  • استفاده از مصالحی که قادر هستند بر اثر جریان هوا، رطوبت موجود در خود را خشک نمایند.

 

رطوبت نزولی

این نوع رطوبت بر اثر بارش باران و برف ایجاد می شود. نزولات آسمانی وارد زمین می شود و در لایه های زیرین زمین نفوذ پیدا می کنند. مشکل اساسی زمانی آغاز می شود که خاک زمین قادر باشد تا آب را تا مدت طولانی در خود نگه دارد و به اصطلاح آب دوست باشد. در این حالت پتانسیل لازم برای نگهداری آب در داخل زمین بوجود می آید و همواره آب از این طریق وارد پی و فونداسیون ساختمان می گردد. در ادامه به روش هایی خواهیم پرداخت که با استفاده از آنها می توانید مانع از نفوذ این نوع رطوبت به ساختمان خود شوید.

 

روش های جلوگیری از رطوبت نزولی به ساختمان به قرار ذیل است:

  • پشت بام ساختمان باید به طریق مناسبی شیب بندی شود. شیب مناسب باعث می گردد تا آب باران روی پشت بام باقی نماند و از طریق این شیب از ساختمان خارج شود.
  • ناودان ها در جای مناسبی از ساختمان نصب شوند. اگر ناودان در جای نامناسبی از ساختمان نصب گردد باعث می شود تا در اثر نشتی یا یخ زدگی در آن، آب وارد بنای ساختمان شود.
  • ساختمان و بخصوص پشت بام باید به طریق مناسبی عایق بندی شود. علایق بندی مناسب باعث جلوگیری از نفوذ آب به ساختمان می شود.

 

صدمات ناشی از رطوبت در بنا

با توجه به مطالب ذکر شده رعایت موارد فنی در ساختمان باعث می گردد تا از ورود رطوبت به ساختمان جلوگیری شود. سهل انگاری در هنگام پی ریزی بنا موجب می گردد تا رطوبت وارد ساختمان شود و به قسمت های مختلف آن آسیب وارد کند. به مرور زمان این آسیب ها قابل مشاهده هستند. در ادامه به بررسی صدماتی که به ساختمان وارد می شود می پردازیم و با خصوصیات ظاهری که بوجود می آورند آشنا می شویم.

  • در قسمت های مختلف ساختمان مثل پای دیوار و ستون ها لکه های مختلفی مشاهده می شود.
  • آثار فرسایش و اضمحلال در پای دیوار و ستون ها مشاهده می شود.
  • رنگ دیوارها به دلیل نفوذ رطوبت، کدر و تیره می گردد و در طولانی مدت باعث از بین رفتن گچ روی آن می شود.
  • در قسمت های مختلف ساختمان بخصوص در زیر زمین و پیلوت، دیوار و ستون ها دچار شوره زدگی می شوند.
  • رطوبت باعث بوجود آمدن قارچ های مختلف در روی دیوارها می شود. رشد قارچ بر روی دیوار باعث می گردد تا مقاومت این قسمت ها کاهش یابد.

 

شیوه های نوین ساختمان سازی و جلوگیری از رطوبت

در ساختمان سازی به روش های قدیمی کمتر به مساله رطوبت زمین توجه می شد. کف این ساختمان ها همواره رطوبت دارد و ساکنین آن همواره از وجود نم در خانه خود شکایت می کنند. اما امروزه ساختمان ها با شیوه های نوینی ساخته می شوند. مساله رطوبت زمین به یکی از مواردی تبدیل شده که مهندسان به آن توجه بسیاری دارند و از روش های نوین و حرفه ای برای مقابله با آن استفاده می کنند. البته با استفاده از روش های نوین، می توان نم و رطوبت موجود در ساختمان های قدیمی را نیز کم کرد. در ادامه به بررسی این شیوه ها می پردازیم تا به تاثیر مثبت آنها آشنا شویم.

 

پیشگیری از رطوبت بالا رونده

در ساختمان سازی نوین از روشی استفاده می کنند که از نفوذ رطوبت به قسمت های پی و بخش های بالایی آن جلوگیری کند. مهندسان و پیمانکاران ساختمان قسمت های مهم دیوار و ستون ها را عایق کاری می کنند. برای عایق کاری از قیرگونی و ایزوگام استفاده می نمایند. توجه به ارتفاعی که قرار است عایق کاری شود بسیار مهم است. ارتفاع مناسبی از ستون و دیوار باید عایق کاری شود تا به کمک آن تا جای ممکن بتوان از نفوذ رطوبت به این بخش ها جلوگیری کرد.

 

الکترواسمزی یا تراوش الکتریکی

این روش یک شیوه نوین محسوب می شود که در زمینه عایق کردن ساختمان در برابر رطوبت ایفای نقش می کند. در این روش از الکترودهای فلزی استفاده می کنند. این الکترودها را در ضخامت مناسبی از دیوار و زمین جای می دهند. در نتیجه نصب الکترودها در این نقاط، اختلاف سطح الکتریکی بین این دو بوجود می آید و باعث می گردد تا رطوبت از ناحیه دیوار دفع گردد و به آن نفوذ پیدا نکند.

 

کانال کشی

این روش برای مواقعی استفاده می شود که میزان رطوبت در کف ساختمان بالا باشد. منشأ نفوذ آب به کف ساختمان را شناسایی می کنند و اگر از آن قسمت آب وارد سلختمان می شد، با استفاده از این کانال، آب نفوذی را به چاه فاضلاب انتقال می دهند. این کانال باید در پای دیوارها احداث شود. همچنین این کانال باید با شیب مناسبی احداث گردد و کف آن را با ایزوگام و قیر عایق بندی کنند.

 

سیستم تهویه

استفاده از سیستم تهویه هوا یکی از روش های مناسبی محسوب می شود که در ساختمان های مورد استفاده قرار می گیرد. در مکان هایی که میزان رطوبت هوا بالا باشد از سیستم های تهویه مجهز به فن های مناسب استفاده می کنند. از این روش برای خشک کردن دیوار و ستون های ساختمان استفاده می گردد. تهویه هوا موجب می شود که هوا در قسمت های مرطوب به جریان بیفتد و نم ساختمان را خارج کند.

 

سیستم گرمایش از کف

سیستم گرمایش از کف جزء روش هایی محسوب می شود که امروزه در ساختمان های جدید مورد استفاده قرار می گیرد. بخش شوفاژ خانه را در پایین ترین قسمت ساختمان قرار می دهند. اگر شوفاژ خانه در قسمت زیر زمین قرار داشته باشد موجب می شود تا گرمای آن وارد زمین شود و باعث گردد تا رطوبت و نم موجود در کف ساختمان از بین برود. از این روش می توان برای از بین بردن همیشگی رطوبت در کف ساختمان استفاده کرد.

 

با استفاده از این روش ها می توانید رطوبت موجود در کف ساختمان خود را از بین ببرید و برای همیشه از شر آن خلاص شوید. اگر شما نیز در ساختمان خود به این مشکل مواجه هستید می توانید با شرکت بازسازی میچینم در تماس شوید و راهنمایی های لازم را از کارشناسان ما بگیرید که در زمینه بازسازی خانه قدیمی، بازسازی ویلا قدیمی ،بازسازی آشپزخانه و  تعمیرات ساختمان فعالیت می کند

 

کلام آخر

امروزه وجود رطوبت یکی از مشکلات مهم و اساسی در ساختمان ها می باشد که افراد با آن دسته پنجه نرم می کنند. در بیشتر موارد از روش های غیراصولی برای از بین بردن این رطوبت استفاده می کنند که در اکثر مواقع کارساز نمی باشد. با استفاده از روش های نوینی که امروزه وجود دارد می توان تا حدود زیادی از میزان رطوبت در کف ساختمان را کم کرد.

 

سوالات متداول

چگونه می توان از شر رطوبت در کف ساختمان های قدیمی خلاص شد؟

کانال کشی در کف این گونه ساختمان ها و استفاده از سیستم تهویه در آنها پیشنهاد می گردد. البته عایق کاری ستون ها و دیوار نیز تاثیر مثبتی در کاهش رطوبت دارد.

برای از بین بردن رطوبت کدام روش ها کم هزینه هستند؟

با توجه به مساحت ساختمان و میزان رطوبتی که در آن وجود دارد از روش های مختلفی می توان استفاده کرد. اگر میزان رطوبت و مساحت زیر بنای ساختمان کم باشد از روش های ارزان تر می توان استفاده نمود.

مطالب مرتبط