چگونه پایان کار ساختمان بگیریم

چگونه پایان کار ساختمان بگیریم

یک کارفرما زمانی  از بابت ساخت خانه خیالش راحت می شود که بتواند جواز پایان کار ساختمان خودش را از شهرداری بگیرد. هنگامی که تصمیم می گیرید ساختمانی بسازید باید قبل از هر اقدامی، از شهرداری محل زندگی خود پروانه ساخت دریافت کنید. جواز پایان کار نیز مانند پروانه ساخت، از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.

برای اینکه اجازه ساختمان سازی به شما بدهند، باید مراحل قانونی مختلفی را طی کنید تا در نهایت به شما مجوز اقامت یا فروش ساختمان را بدهند. دریافت جواز پایان کار ساختمان بعد از بازدید های کارشناسان شهرداری، صادر می گردد.

اگر از بابت کار خود اطمینان کافی دارید و مطمئن هستید که تمام مراحل ساخت، طبق اصول مهندسی پیش رفته با این وجود نیز گرفتن پایان کار الزامیست. در این بخش قصد داریم تا در مورد این سوال که چگونه پایان کار ساختمان بگیریم صحبت کنیم و به یک جواب کامل و جامع در مورد آن برسیم.

 

جواز پایان کار ساختمان

ساختمانی استاندارد محسوب می شود که در هنگام ساخت آن تمام قوانین فنی و مهندسی رعایت شده باشد. گمان این مطلب که ساختمان طبق استانداردها ساخته شده است پس دیگر نیازی به گرفتن جواز ندارد، یک فکر اشتباه است. ساختمان بدون جواز پایان کار، ارزشی نیز ندارد و خرید یا فروش آن نیز مطابق با قانون، غیر مجاز می باشد و پیگرد قانونی دارد. گرفتن جواز پایان کار یک فرایند زمانبر و دقیق است. متقاضیان دریافت این جواز، باید پروسه اداری مشخصی را از طریق شهرداری محل سکونت خود طی کنند تا بتوانند در نهایت جواز پایان کار ساختمان را بگیرند. لازمه گرفتن این جواز، داشتن مدارک مخصوصی است که شهرداری ها می خواهند.

 

تفاوت پروانه ساختمان با پایان کار

همواره کاربرد این دو واژه از سوی برخی به اشتباه، جای هم مورد استفاده قرار می گیرد. با دریافت پروانه ساخت از سوی شهرداری، مالک می تواند مطابق با ضوابط شهرداری، شروع به ساخت و ساز نماید. پروانه ساخت با بررسی های کارشناسان شهرداری و در صورت تضاد نداشتن با طرح های شهری و روستایی، به متقاضی تعلق می گیرد.

جواز پایان کار را در حالتی می توان دریافت کرد که ساختمان به کلی ساخته شده باشد. همچنین ساختمان ساخته شده باید مطابق با قوانین و ضوابط فنی باشد تا به آن جواز پایان کار تعلق بگیرد، در غیر اینصورت به صرف اینکه بنا تکمیل شده است، نمی توان مجوز پایان کار دریافت کرد.

 

مراحل دريافت پايان كار ساختمان

برای اینکه بتوانید مجوز پایان کار ساختمان را بگیرید، باید چهار مرحله را پشت سر بگذارید و برای هرکدام از آنها یک پروسه اداری جداگانه ای را انجام دهید. مراحل لازم برای اخذ چنین جوازی به شرح ذیل است.

  • یک: تشکیل پرونده در شهرداری
  • دو: بررسی تخلفات ساخت و ساز از سوی شهرداری
  • سه: گرفتن تائیدیه از بخش های مختلف شهرداری و شهرسازی
  • چهار: گرفتن جواز پایان کار

 

تشکیل پرونده در شهرداری

بعد از اینکه ساخت آپارتمان به پایان رسید حالا نوبت مراجعه به شهرداری، برای دریافت مجوز پایان کار ساختمان است. برای گرفتن این مجوز، در ابتدای امر لازم است تا در شهرداری برای ساختمان خود، پرونده تشکیل دهید. بعد از مراجعه به شهرداری، کارشناسان مربوطه از شما می خواهند تا فرم درخواست پایان کار ساختمان را تهیه و پر نمایید. در هنگام تکمیل فرم دقت کافی داشته باشید تا اطلاعات خواسته شده را صحیح وارد کنید. وارد کردن اطلاعات نادرست، موجب می گردد تا فرایند دریافت جواز به درازا بکشد و کار را دچار مشکل نماید. تشکیل پرونده نیازمند به ارائه مدارکی است که از شما خواسته می شود. در ذیل، مدارکی را نام می بریم که داشتن آنها در هنگام تشکیل پرونده ضروری است.

  • مدارک شناسایی مثل کارت ملی و شناسنامه
  • فرم تکمیل شده از اجرای عملیات توسط مهندس ناظر
  • گزارش بازدید کارشناس شهرداری از محل ساختمان
  • پرداخت عوارض های خواسته شده و ارائه رسید آنها

 

تخلفات در ساخت و ساز

این مرحله از درجه اهمیت زیادی برخوردار است. صاحب ملک هنگامی که مدارک خواسته شده برای دریافت پایان کار ساختمان را به شهرداری تحویل داد، باید چند روز اداری صبر کند تا کارشناسان شهرداری نظر خود را در مورد ساختمان بدهند. کارشناسان در این مرحله، ساختمان را از تمام جهات بررسی می کنند و اگر خلافی در آن مشاهده نکردند، کار را به مرحله بعد ارجاع می دهند تا پیگیری به اتمام برسد. در صورتی که تخلفی در هنگام ساخت و ساز صورت نگرفته باشد، پرونده مذکور به قسمت محاسبات می رود.

در صورتی که کارشناسان شهرداری متوجه تخلفی در ساختمان شوند، موظف هستند تا به مالک اطلاع دهند و پرونده را به کمیسیون داخلی ارجاع دهند. مالک ساختمان باید بعد از اینکه حکم به وی ابلاغ شد، ظرف مدت 10 روز درباره تخلفات صورت گرفته توضیح دهد تا بر اساس آن تصمیم نهایی صورت بگیرد.

اگر کمیسیون بنا بر ماده 100 مالک را مقصر بداند، جریمه ای بر وی تعلق می گیرد. مالک باید طبق زمان تعیین شده جریمه را پرداخت کند در غیر اینصورت کمیسیون دیگری تشکیل می شود و رأی بر تخریب قسمت های غیر مجاز ملک می دهد.

 

تایید ساختمان

پرونده در صورتی وارد این مرحله می شود که از چند بخش تائیدیه دریافت کند. تائیده ها باید از فیلتر رئیس بازرسی، معاون شهرسازی و شهرداری بگذرد و در نهایت در دبیرخانه شهرداری ثبت گردد.

 

پایان کار

تا اینجای امر، مراحل دریافت پایان کار هنوز به اتمام نرسیده است. مراحلی که تاکنون به آن اشاره شد، جزء فرایند اخذ جواز پایان کار بود. زمانی که پرونده وارد این مرحله شد، لازم است تا یکسری اقدامات مشابه دیگری را نیز انجام دهید تا جواز پایان کار ساختمان را دریافت کنید. در این قسمت مدارکی مثل اصل و کپی سند، اصل و کپی شناسنامه، رسید پرداخت عوارض، کپی پایان کار ملک و سایر رسیدهایی که در مراحل قبل دریافت کرده اید را به کارشناسان شهرداری تحویل می دهید. از طریق انجام چنین اقداماتی می توان گواهی پایان کار رسمی را از شهرداری دریافت کرد.

 

انواع تخلفات ساختمانی

در هنگام ساخت آپارتمان اگر بی توجهی در زمینه قوانین فنی صورت بگیرد، این عمل تخلف شمرده شده و برای مالک دردسرساز می شود. همچنین شهرداری ها موارد مهمی را  به عنوان ضوابط اساسی در نظر گرفته اند که باید از جانب سازندگان ساختمان رعایت شود. در صورتی که این ضوابط نادیده گرفته شوند، تخلف محسوب شده و مورد پیگیری قانونی قرار می گیرند. در ادامه مطلب به مواردی اشاره می کنیم که جزء تخلفات محسوب می شوند و باعث می شوند تا به ساختمان جواز پایان کار تعلق نگیرد.

 

توجه نکردن به مقررات ساختمان سازی

اگر در هنگام ساخت و ساز به مقررات موجود در این زمینه توجهی صورت نگیرد، با تشخیص کارشناسان مربوطه، مالک یا مهندس ناظر جریمه می شود یا ممکن است بخش یا کل ساختمان تخریب گردد.

 

عدم توجه به مسائل بهداشتی

در هنگام ساخت و ساز باید به موارد بهداشتی توجه شود. در صورت بی توجهی و انجام دادن اقدامات نامناسب، خطرات زیست محیطی و بهداشتی فراوانی متوجه افراد و محیطی که در آن ساکن هستند می شود.

 

نمای ساختمان

در صورتی که نمای ساختمان در مغایرت با ضوابط شهرداری ساخته شده باشد، منجر به دستور تخریب یا اصلاح آن می گردد.

 

ساختمان فاقد مقاومت و استحکام کافی

اگر ساختمان از نظر استحکام و مقاومت در درجه پایینی قرار بگیرد، از لحاظ ایمنی نیز خطرناک و غیر قابل سکونت می باشد. چنین ساختمانی پر از تخلف بوده و انتظار می رود هرچه زودتر اصلاحی در آن ایجاد شود. در صورتی که کارشناسان شهرداری تشخیص دهند که ساختمان مقاومت و استحکام کافی را ندارد، برای مالک یک مهلت تعیین می کنند و مالک موظف است تا اقدامات لازم برای مقاوم سازی ساختمان را انجام دهد. در صورتی که مالک اصلاحات خواسته شده را انجام ندهد در این صورت بنا بر دستور کمیسیون مربوطه، تخریب می گردد.

 

تخلف بنای فاقد پروانه

داشتن پروانه ساخت از ضروریات یک ساختمان است. برخی از مالکین بدون دریافت پروانه ساخت اقدام به ساخت و ساز می نمایند که این کار آنها در مغایرت با قوانین موجود است. برخی دیگر از کارفرمایان اقدامات اولیه دریافت پروانه ساخت را انجام می دهند ولی در انتها، پروانه ساخت را بصورت فیزیکی از شهرداری دریافت نمی کنند و دریافت آنرا پشت گوش می اندازند. هرگونه ساخت و سازی که اینگونه از افراد انجام می دهند، تخلف محسوب می شود.

 

تخلفات مهندس ناظر

مهندس ناظر موظف است تا در هنگام ساخت، تمام ضوابط و استانداردهای موجود در زمینه ساختمان سازی را پیاده کند. انتظار می رود تا از اجرای صحیح عملیات اطمینان کافی داشته باشد. اگر مهندس ناظر در اجرای وظایفش کوتاهی کند، ساختمان پر ار نقص و اشکال به اتمام می رسد. در این صورت، مقصر شناخته شده  و مطابق با قانون با وی برخورد می شود.

 

کاربری غیر مجاز

اگر مالک برای ملک خود مجوز ساختمان مسکونی دریافت کند، موظف است تا پایان کار به هدف مسکونی بودن، کار ساخت و ساز را پیش ببرد. ولی اگر تشخیص داده شود که وی قصد دارد استفاده غیر مجاز از ساختمان خود نماید و از آن به عنوان کارگاه و یک محل کسب و کار استفاده کند در این صورت این موضوع به کمیسیون ماده 100 گزارش داده می شود. تصمیمات لازم در این کمیسیون گرفته می شود و رای نهایی صادر می گردد.

 

تجاوز به معبر شهری

در صورتی که ساختمان در قسمت معابر شهری پیشروی داشته باشد این کار تخلف شناخته شده و جلوی آن گرفته می شود. با تشخیص چنین قضایایی، از بخش های مربوطه انتظار می رود تا موانع را بر طرف نمایند تا زمینه عبور و مرور آسان افراد تامین گردد. با چنین متخلفانی برابر با قانون برخورد می شود.

 

کلام آخر

برای اینکه بتوان از ساختمان استفاده کرد و برای آن سند گرفت، حتماً لازم است تا از شهرداری جواز پایان کار دریافت کرد. گرفتن جواز پایان کار به این معناست که، ملک مورد نظر بر اساس تمام قوانین و ضوابط ساخته شده است و از نظر مقاومت و استحکام در درجه خوب و قابل قبولی قرار دارد.

اگر شما نیز قصد دارید تا برای ساختمان شخصی خود جواز پایان کار بگیرید و از مراحل و چگونگی دریافت آن اطلاع کافی ندارید، می توانید با شرکت بازسازی میچینم در تماس شوید و به صورت رایگان از راهنمایی های لازم  کارشناسان متخصص ما استفاده کنید.

مجموعه ما همچنین در زمینه بازسازی خانه قدیمی، بازسازی ویلا قدیمی،بازسازی آشپزخانه، تعمیرات ساختمان و پیمانکاری بازسازی ساختمان با بیش از سالها تجربه فعالیت می کند.

 

سوالات متداول

برای یک ملک چه لزومی دارد که جواز پایان کار بگیریم؟

ساختمانی که جواز پایان کار داشته باشد این را نشان می دهد که ملک مذکور تخلفی ندارد و در هنگام ساخت آن تمام استانداردهای موجود رعایت شده است. انتقال سند و خرید و فروش ساختمان هایی که جواز پایان کار ندارند غیرممکن می باشد. ساختمان هایی که از چندین واحد تشکیل شده اند، لازم است تا برای هریک از واحدهای آن سند مجزایی دریافت شود. برای اینکه بتوان برای آنها سند گرفت حتماً داشتن پایان کار ساختمان لازم است.

عدم رعایت ضوابط شهرداری چه تاثیری بر روی ساختمان می گذارد؟

رعایت نکردن ضوابط شهرداری و قوانین موجود در این حوزه، منجر به پرداخت جریمه های سنگین می شود. همچنین احتمال تخریب کل یا قسمتی از ساختمان وجود دارد.

مطالب مرتبط