آسفالت بیندر چیست؛ کاربرد، موارد استفاده و انواع آن

آسفالت بیندر چیست؛ کاربرد، موارد استفاده و انواع آن

ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام سرچ کلمه آسفالت با برخی اصطلاحات ناآشنا روبرو شوید. مانند آسفالت بیندر، آسفالت توپکا، آسفالت دوبینه و …
در این مقاله می‌خواهیم شما را با مفهوم آسفالت بیندر و کاربرد آن در آسفالت کاری آشنا کنیم.

ترکیبات و مشخصات آسفالت بیندر

یکی از لایه‌های مهم در آسفالت کاری، لایه آستر ( بیندر ) است که از انواع آسفالت گرم به حساب می‌آید و متشکل از قیر و سنگدانه‌های بزرگ می باشد. در حالت کلی آسفالت گرم ترکیبی از سنگدانه‌ها و مصالح دیگر بوده که با قیر خالص مخلوط شده و روی سطح مورد نظر پخش و کوبیده می‌شود.

آسفالت بیندر از ترکیب قیر کم و سنگ‌هایی در ابعاد 25 میلی‌متر تولید می‌شود. استفاده از این مخلوط باعث کاهش هزینه‌های تولید آسفالت و افزایش مقاومت آن در برابر جابجایی و تغییر شکل می‌شود. سطوح آسفالتی شامل چندین لایه است که آسفالت بیندر یکی از این لایه‌ها بوده که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد.

آسفالت گرم با توجه به دانه بندی لایه‌های خود انواع مختلفی دارد:

  • آسفالت توپکا یا رویه
  • آسفالت بیندر یا آستر

آسفالت توپکا

بالاترین لایه آسفالت که ماشین‌ها و افراد روی آن رفت و آمد می‌کنند لایه رویه یا توپکا نام دارد. به همین خاطر مرحله تهیه و اجرای آن از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و باید دقت کافی اعمال شود. زیرا این لایه همواره در تماس با وسایل نقلیه و سایر ماشین آلات بوده و اگر از مقاومت و دوام کافی برخوردار نباشد خیلی زود دچار ‌آسیب و فرسایش شده و از بین می‌رود. آسفالت توپکا بر خلاف آسفالت بیندر دارای دانه بندی ریزتری بوده و فضای خالی زیادی دارد.

آسفالت بیندر

برای تشکیل آسفالت بیندر از سنگدانه‌های درشت رودخانه و کوه‌ها استفاده می‌شود. آسفالت بیندر در زیر آسفالت توپکا قرار دارد و با ضخامت مشخص روی سطح موردنظر پخش می‌شود. ضخامت پخش آسفالت بیندر به ضخامت آسفالت نهایی و همچنین میزان درشتی مصالح سنگی بستگی دارد و معمولا در یک لایه و یا بیشتر قابل اجرا است.
تعداد لایه‌ها با توجه به طراحی لایه رویه مشخص می‌شود. اما در حالت کلی بین این دو لایه تفاوت اساسی وجود دارد که مهم‌ترین آن تفاوت در اندازه دانه بندی است که در آسفالت بیندر دانه بندی درشت‌تری نسبت به توپکا به کار رفته، در نتیجه قیر کمتری نیز در ترکیبات آن مصرف می‌شود.

استفاده از سنگدانه‌های بزرگ در تولید آسفالت بیندر یکی از ویژگی‌های برجسته آن است و تفاوت اصلی آن با آسفالت توپکا همین اندازه سنگدانه‌هاست که مانع اصطکاک و لغزش سطح می‌شود.

کاربرد آسفالت بیندر

آسفالت بیندر که تحت عنوان آسفالت آستر نیز شناخته می‌شود جهت زیر سازی آسفالت مورد استفاده قرار می‌گیرد. آسفالت بیندر از سنگ‌های شکسته در ابعاد بزرگ تشکیل شده و برای جلوگیری از جابجایی سطوح جاده و خیابان به کار می‌رود. توجه داشته باشید استفاده از آسفالت بیندر برای پوشش دهی سطوح جاده و خیابان مناسب نیست و باید از آسفالت دانه ریزتری استفاده شود.

همانطور که گفته شد آسفالت بیندر به عنوان زیرساز آسفالت، قشر میانی لایه رویه و لایه اساس را تشکیل می‌دهد. پس از زیر سازی آسفالت و اجرای لایه‌های زیر اساس، پخش آسفالت بیندر توسط ماشین‌های مکانیکی مخصوص به نام فینیشر صورت می‌گیرد. فینیشر آسفالت را به طور کاملا یکنواخت ، طبق شیب تعیین شده و با ضخامت یکسان روی لایه اساس قیری پخش کرده و پس از آن عملیات کوبیدن و تراکم با ضخامت معین انجام می‌شود.

آسفالت بیندر چیست؛ کاربرد، موارد استفاده و انواع آن

عوامل موثر در دمای پخش آسفالت

  • جنس آسفالت
  • نوع دانه بندی آسفالت
  • ساختار فیزیکی قیر مصرفی
  • ضخامت آسفالت
  • فصل اجرای آسفالت کاری

درجه حرارت پخش آسفالت گرم 120 درجه سانتیگراد می‌باشد.

قیمت آسفالت بیندر

  • در برآورد هزینه نهایی آسفالت کاری عوامل متعددی دخیل می‌باشد. مانند متراژ سطح موردنظر که طبیعتا هر چقدر بیشتر باشد مواد اولیه، تجهیزات و ماشین آلات به کار گرفته شده و در نتیجه تعداد نیروی انسانی بیشتری نیز مورد نیاز است. در حالی که سطوح با مساحت کم به دلیل آن که امکان مانور ماشین آلات و تجهیزات بزرگ در محل وجود ندارد تجهیزات کوچکتری مورد استفاده قرار گرفته، در نتیجه پرسنل کمتری نیز نیاز است.
  • از دیگر عوامل تاثیرگذار در تعیین قیمت آسفالت، میزان یکنواختی سطح و پستی و بلندی‌های موجود است که در صورت ناهمواری سطوح، نیروی کار و مصالح بیشتری جهت هموار سازی سطح، مورد نیاز است. در نتیجه هزینه نهایی نیز افزایش می‌یابد.
  • پخش آسفالت به دو صورت مکانیزه و دستی انجام می‌شود که هزینه آن در هریک از روش‌ها متفاوت بوده و همچنین پخش آسفالت بسته به این‌که با چه ضخامتی صورت گیرد در تعیین هزینه موثر می‌باشد.

معمولا پیشنهاد کارشناسان، پخش آسفالت به صورت یک لایه است. زیرا در این صورت هزینه‌های مرتبط با ماشین آلات و تجهیزات و مصالح و نیروهای انسانی به حداقل رسیده و مقرون به صرفه می‌باشد. به عنوان مثال پخش آسفالت بیندر با ضخامت 15 سانتی‌متری اگر به صورت دو لایه 7/5 سانتی‌متری اجرا شود به صرفه‌تر از اجرای آن به صورت سه لایه 5 سانتی‌متری است.

تفاوت لایه بیس و آسفالت بیندر

لایه زیرین آسفالت بیندر، بیس آسفالتی است که دارای سنگدانه‌های درشت‌تری نسبت به بیندر بوده و جهت زیر سازی سطح مورد استفاده قرار می گیرد. پس از آن نیز اجرای آسفالت بیندر در زیر لایه توپکا صورت می‌گیرد.

خدمات آسفالت کاری میچینم

شرکت میچینم پیمانکار رسمی آسفالت، با چندین سال تجربه موفق آماده ارائه سایر خدمات در زمینه آسفالت کاری شامل محوطه سازی، زیرسازی آسفالت،آسفالت کاری با قیمت مناسب، تراشه آسفالت، روکش آسفالت و لکه گیری و آسفالت ریزی انواع جاده و خیابان، کوچه و پشت بام، پارکینگ و…آماده خدمت رسانی به هموطنان عزیز می‌باشد.

اجرای عملیات آسفالت کاری مراحل مختلفی دارد که توسط تیم حرفه ای و مجرب میچینم، طبق قوانین و استانداردهای مخصوص به بهترین شکل انجام شده و شما عزیزان به کارایی مورد انتظار خود از آسفالت دست خواهید یافت. جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با خدمات ما، با همکاران ما در تماس باشید.

خدمات آسفالت کاری با میچینم:

مقالات بیشتر:

حداقل دمای آسفالت ریزی چقدر است و عوامل موثر بر آن


مطالب مرتبط