فینیشر آسفالت چیست؟ کاربردها و انواع آن + مشخصات فنی

فینیشر آسفالت چیست؟ کاربردها و انواع آن + مشخصات فنی

یکی از مواردی که در آسفالت کاری اهمیت دارد و کیفیت آسفالت بر اساس آن سنجیده می‌شود ایجاد سطوحی صاف و یکدست و بدون ناهمواری و عاری از هر گونه ترک خوردگی و شیارهای اضافی می‌باشد. یکی از دستگاه‌های پرکاربرد در صنعت راهسازی و آسفالت کاری فینیشر می‌باشد که کار پخش آسفالت به صورت یکنواخت را بر عهده دارد. در ادامه مقاله درباره فینیشر و انواع آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

فینیشر آسفالت چیست و چه کاربردی دارد؟

به دستگاه پخش آسفالت فینیشر گفته می‌شود. عملکرد این دستگاه به این صورت است که مخلوط آسفالتی را دریافت کرده و با ضخامت و پهنای تنظیم شده روی سطح موردنظر پخش می‌کند.
فینیشر آسفالت کاربردهای مختلفی دارد اما به طور کلی اصول عملکردی آنها یکسان است. ماشین فینیشر در آسفالت کاری اولیه جاده‌ها، اتوبان‌ها، پارکینگ‌ها و باند فرودگاه و… و همینطور برای آسفالت کاری مجدد سطوح مختلف نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فینیشر آسفالت چگونه کار می‌کند؟

روش کار به این شکل است که فینیشر از کامیون‌های حمل آسفالت، مخلوط آسفالتی یا بتنی را دریافت کرده و با طول و عرض و ضخامت مشخص روی سطوح پخش می‌کند. ضخامت و طول و عرض پخش آسفالت توسط اپراتور دستگاه تنظیم می‌شود. سپس آسفالت پخش شده توسط غلتک‌های مخصوص روی سطح کوبیده می‌شوند.

کامیون‌های حامل مواد آسفالتی، تخلیه بار خود را در مخزنی که در پشت فینیشر قرار دارد انجام می‌دهند. در قسمت جلویی فینیشر هم صفحه‌ای پهن به نام هد قرار دارد که توسط آن مخلوط آسفالت با ضخامت یکسان روی سطح موردنظر پخش می‌شود.

اصول کار فینیشر آسفالت

  • دریافت آسفالت به داخل مخزن فینیشر از کامیون‌های حمل آسفالت
  • انتقال مخلوط آسفالتی توسط پمپ هیدرولیک به قسمت انتهایی دستگاه فینیشر
  • حرارت دادن شمشه با استفاده از کوره جهت جلوگیری از سرد شدن آسفالت
  • پخش آسفالت به صورت یکدست و با ضخامت یکسان روی سطح مورد نظر
  • تراکم و کوبیدن آسفالت به صورت محدود با استفاده از غلتک‌های کوچک موجود روی فینیشر

مشخصات فنی فینیشر آسفالت

  • قدرت فینیشر

قدرت فینیشرها مختلف بوده و معمولا بین 45 تا 180 اسب بخار است.

  • سرعت فینیشر

سرعت عملکرد فینیشر حداکثر 30 متر در دقیقه و سرعت حرکت آنها بین 5 تا 16 کیلومتر در ساعت است.

  • ظرفیت فینیشر

مقدار آسفالتی که فینیشر در یک ساعت قادر به فرش آن است معرف ظرفیت دستگاه است. ظرفیت‌های معمول فینیشر 150، 200، 400 و 800 تن در ساعت می‌باشد.

  • عرض اتو

با توجه به نوع فینیشر عرض کار نیز متفاوت بوده و معمولا 2.5 تا 9 متر می‌باشد. برخی فینیشرها نیز می‌توانند آسفالت را تا عرض 18 متر و بیشتر نیز پخش کنند.

  • ضخامت پخش آسفالت

فینیشرها قابل تنظیم هستند و می‌توان ضخامت و طول و عرض پخش آسفالت را تنظیم کرد. ضخامت پخش آسفالت در بعضی از فینیشرها بیشتر از 30 میلی‌متر است.

  • ابعاد فینیشر

ابعاد فینیشر در انواع مختلف آن متفاوت می‌باشد. مثلا ابعاد یک فینیشر معمولی به صورت زیر است: طول 3000 میلی‌متر، عرض 2700 میلی‌متر و ارتفاع 5700 میلی‌متر

انواع فینیشر آسفالت

انواع فینیشر

  • فینیشر آسفالت
  • فینیشر ترکیبات پلیمری روی سطوح صنعتی
  • فینیشر بتن ( سیلندری و پلی بتن )

در این متن به توضیح انواع فینیشر آسفالت می‌پردازیم.

انواع فیینشر آسفالت

  • چرخ لاستیکی
  • چرخ زنجیری

فینیشر چرخ لاستیکی:

فینیشر چرخ لاستیکی دو چرخ لاستیکی بادی در قسمت عقب خود دارد که نیروی محرکه دستگاه را فراهم می‌کند. این چرخ‌ها جلوی اتو قرار دارند. دو جفت چرخ کوچک نیز زیر مخزن فینیشر قرار دارد که به صورت هیدرولیکی هدایت شده و فرمان پذیری دستگاه را برعهده دارند. چرخ‌های جلوی فینیشر بسیار محکم و غیر قابل انعطاف هستند.

فینیشر چرخ زنجیری:

کاربرد این نوع فینیشر برای انجام پروژه‌های عمده و خارج شهر می‌باشد. همینطور برای سطوحی که دفعه اول است آسفالت می‌شوند و سطوح شیب دار نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در آسفالت کاری سطوح داخل شهر به دلیل اینکه فیینشر نیاز به مانور بیشتری دارد از نوع چرخ لاستیکی آن استفاده می‌شود.
فینیشر چرخ زنجیری قادر به حرکت روی آسفالت نیست و احتمال تخریب و از بین رفتن آسفالت وجود دارد. به همین خاطر در جاده‌هایی که قبلا آسفالت شده یا اطراف آن‌ها آسفالت وجود دارد قادر به حرکت نیست. چرخ‌های فینیشر از استحکام کافی برخوردار بوده و مقاوم در برابر حرارت نیز هستند. همچنین در فینیشر دارای چرخ زنجیری وزن روی قسمت بزرگتری ( نسبت به چرخ لاستیکی ) تقسیم می‌شود.

انواع پیشرفته فینیشر آسفالت

  • برخی فینیشرهای پیشرفته نیز وجود دارد که دارای سنسور و تنظیم کننده‌های خودکار بوده و روی سطوح ناهموار و دارای شکاف و حتی سطوحی که زیرسازی نشده است می‌تواند کار کند و سطحی یکدست از آسفالت روی آن ایجاد کند.
  • نوع دیگری از فینیشر نیز وجود دارد که دارای سنسورهای تشخیص موقعیت بوده و با استفاده از دوربین‌های نقشه برداری به دستگاه کمک می‌کند تا طبق نقشه، مسیر را پیدا کرده و آسفالت کاری را انجام دهد.

قسمت‌های اصلی فینیشر آسفالت

تراکتور ( کشنده ):

قسمت کشش فینیشر متشکل از مخزن، غلتک‌های گردان، نقاله و حلزونی می‌باشد که تامین کننده نیروی محرک برای قسمت‌های مختلف دستگاه است.

مخزن

مخزن فینیشر در جلوی قسمت کشنده ماشین قرار دارد. هنگامی که فینیشر می‌خواهد آسفالت را از کامیون دریافت کند مخزن به پشت کامیون چسبیده و مخلوط آسفالتی از طریق مخزن به داخل فینیشر ریخته می‌شود. همچنین مخزن دارای دو لبه تاشو است که اصطلاحا به آن بال نیز گفته می‌شود که آسفالت را از دور مخزن به وسط هدایت کرده و عمل تخلیه را آسان می‌کند.

غلتک‌های گردان یا استوانه هرزگرد

در قسمت جلوی مخزن 4 عدد استوانه هرزگرد وجود دارد که جهت ایمنی دستگاه و همینطور حفظ ایمنی کامیون هنگام تخلیه آسفالت است و باعث می‌شود کامیون هنگام تخلیه آسفالت به درون مخزن قفل شود. در واقع مکانیزم اصلی این غلتک‌ها هل دادن کامیون است که همزمان با حرکت کامیون اینها نیز می‌چرخند.

نقاله

بعد از تخلیه کامل آسفالت به داخل مخزن، آسفالت به عقب دستگاه منتقل شده و آماده پخش شدن می‌شود. این عمل توسط شمشه‌های فولادی که روی زنجیر نقاله‌ایی سوار هستند صورت می‌پذیرد. حرکت شمش‌ها خلاف جهت معمول باعث تخلیه کامل آسفالت و تمیز شدن مخزن می‌شود.

حلزونی

حلزونی‌ها که درون محفظه قرار دارند وظیفه پخش آسفالت به صورت یکنواخت روی سطح را بر عهده دارند. حلزونی مخلوط آسفالت را توسط نقاله از مخزن دریافت کرده و به مقدار لازم آن را جلوی اتو تقسیم می‌کند. اگر در قسمت اتو آسفالت بیش از مقدار لازم جمع شود جریان پخش آسفالت خود بخود قطع می‌شود. حلزونی‌ها این قابلیت را دارند که به طور مجزا تنظیم شده و کنترل شوند. همچنین می‌توان زاویه آن را تنظیم کرد تا در وضعیت‌های مختلف مانند فرورفتگی یا برآمدگی سطح نیز عملکرد خوبی داشته باشد.

فینیشر آسفالت چیست

شمشه اتو:

اتوی فینیشر شامل متراکم کننده، صفحه اتو، مرتعش کننده، گرم کن، قسمت کنترل ضخامت و کنترل حد نهایی می‌باشد که توسط فینیشر کشیده شده و روی آسفالت ریخته شده روی سطح حرکت می‌کند.

متراکم کننده

این قسمت از فینیشر همان‌طور که از اسم آن پیداست مخلوط پخش شده آسفالت را فشرده کرده و می‌کوبد. در برخی از انواع فینیشرها متراکم‌کننده حالت ویبره دارد که اعمال فشار بیشتری روی سطح انجام شود.

اتو

اتو به پشت کشنده متصل است و در ادامه کار حلزونی، حرکت کرده و کار خود را انجام می‌دهد. وظیفه اتو تکمیل عملیات پخش آسفالت به صورت یکنواخت بوده و فشردگی کمی هم به آسفالت اعمال می کند. اتو توسط دو بازوی بلند که انعطاف پذیری اتو را تامین می‌کنند به کشنده متصل است. اتو قابلیت این را دارد که ناهمواری‌ها را کاملا رفع کرده و سطحی هموار به وجود آورد.

صفحه اتو

حرکت صفحه اتو پس از متراکم کننده است که دارای زاویه قابل تنظیم بوده و با ایجاد سطحی یکنواخت آسفالت را برای عبور غلتک آماده می‌کند. صفحه اتو به شکل دو تکه بوده و دارای گرم‌کن می‌باشد. آسفالت ریخته شده روی سطح نباید سرد شود زیرا عملیات فشرده سازی به خوبی انجام نمی‌شود. بنابراین صفحه اتو با گرم کردن مخلوط آسفالت، آن را برای تراکم سازی توسط غلتک‌ها محیا می‌کند.

نکاتی که هنگام کار با فینیشر باید رعایت شود:

  • هنگامی که پخش آسفالت به صورت محدود و روی سطح خاصی انجام می‌شود تیم آسفالت کاری باید مسیر موردنظر را به درستی علامت گذاری کنند. پس از آسفالت کاری نیز باید سطح مورد نظر را بررسی کرده تا از اجرای صحیح آسفالت و عدم وجود ناهمواری و پستی و بلندی روی سطح اطمینان حاصل کنند.
  • پیش از شروع کار تنظیمات فینیشر باید صورت گیرد و ضخامت پخش اسفالت و سایر تنظیمات مربوطه انجام شود. تغییر ضخامت قسمت حلزونی راحت‌تر از بخش اتو انجام می‌شود.
  • همانطور که بارها تاکید کردیم پخش آسفالت باید در فصول مناسبی از سال صورت گیرد. شرایط جوی، آب و هوای محیط و آماده بودن سطح مورد نظر تاثیر بسیاری در کیفیت و نتیجه نهایی دارند. در هنگام بارندگی هنگامی که سطح سرد و مرطوب است نمی‌توان پخش آسفالت را به نحو مطلوب انجام داد. حداقل دمای هوا برای آسفالت ریزی 10 درجه سانتی‌گراد و هنگام پخش رویه آسفالت 25 درجه سانتی‌گراد باشد.
  • اگر ضخامت کار زیاد باشد باید طی چندین مرحله پخش آسفالت انجام شود. به این صورت که هر بار آسفالت ریخته شده با ضخامتی معین کوبیده شده و سپس لایه بعدی ریخته شود تا به ضخامت موردنظر برسیم. قبل از ریختن لایه جدید نیز قیر پاشی روی سطح انجام می‌شود و سپس لایه جدید آسفالت ریخته می‌شود. اگر هر لایه به صورت مجزا کوبیده نشود لایه‌های زیرین نیز به خوبی فشرده نشده و سطح آسفالت دچار ترک و شیار می‌شود.
  • هر کدام از ماشین آلات و تجهیزات آسفالت که در تماس مستقیم با آسفالت هستند پس از پایان کار بهتر است با محلول آب و صابون یا آب و آهک کاملا شسته و تمیز شوند. این عمل مانع خرابی و فرسودگی زود هنگام ماشین آلات می‌شود. توجه داشته باشید آهک با آسفالت تازه در تماس نباشد زیرا آن را خراب می‌کند.

آسفالت کاری با میچینم

شرکت میچینم متشکل از تیمی متخصص و مجرب است که با بهره گیری از دانش روز و دستگاه‌ها و ماشین آلات پیشرفته مراحل اجرای آسفالت کاری را به نحو مطلوب و کیفیت عالی به شما عزیزان ارائه می‌کند. می‌توانید جهت آشنایی با محصولات و خدمات ما و اطلاع از قیمت‌ها با کارشناسان ما تماس بگیرید.

خدمات آسفالت کاری میچینم:

بیشتر بخوانید:

آسفالت حفاظتی ریزدانه ( میکروسرفیسینگ ) چیست؟ کاربردها و مزایای آن

آسفالت توپکا چیست؟ موارد استفاده و کاربرد آن

مطالب مرتبط