همه چیز در مورد مجوز بازسازی خانه باغ

همه چیز در مورد مجوز بازسازی خانه باغ

زندگی انسان ها به سمتی روانه شده است که دیگر خبری از طبیعت و درخت و سرسبزی نیست. امروزه سبک زندگی بیشتر مردم به سمت آپارتمان نشینی متمایل شده است. این سبک زندگی شاید از دیدگاه برخی از افراد، یک نوع بد عادتی بحساب آید. در این زمانه افرادی یافت می شوند که زندگی در بین گل و گیاه و درختان را ترجیح می دهند.

این افراد اصل زندگی را در دامان طبیعت می دانند و برای خود خانه باغی را مهیا نموده اند در آن با آسایش زندگی می کنند. داشتن یک باغ شخصی یک نعمت و موهبتی شمرده می شود که حس آرامش و سرزندگی را به مالک القا می کند.

داشتن خانه باغ بهانه ای است برای فرار از آلودگی شهرها و دغدغه های موجود در آن که انسان را کلافه می کند. خانه باغ نیز همانند سایر بناهای ساخته دست بشر، دچار آسیب و تخریب می شود و نیاز به بازسازی پیدا می کند. در این مطلب قصد داریم تا در مورد دریافت مجوز بازسازی خانه باغ توضیح دهیم و با شرایط اخذ آن آشنا گردیم.

مجوز بازسازی خانه باغ را از کجا باید گرفت؟

قبل از بازسازی باید مجوزهای قانونی را دریافت کرد و بعد از آن اقدامات لازم را انجام داد. حالا سوال اصلی این است که چطور می توان این مجوز را دریافت کرد و چه مراحلی دارد. خانه باغ ها معمولاً در روستاها و نقاط خارج از شهر ساخته می شود.

این مکان ها از قوانین موجود در روستاها پیروی می کنند و بخشداری ها زمینه های لازم برای ارائه مجوز را برای متقاضیان فراهم می کنند. در سال های گذشته قانونگذاران تصمیمات مهمی را در این حوزه گرفته اند.

برای گرفتن مجوز بازسازی خانه باغ، قانون دو شیوه را تعیین کرده تا متقاضیان بتوانند از طریق آنها خانه باغ خود را بازسازی نمایند. اولین شیوه به سالها قبل باز می گردد.

قبل از سال ۱۳۷۴ مالکین می توانستند خانه باغ خود را تغییر کاربری دهند و آن را به مسکونی تبدیل نمایند. چنین افرادی در حال حاضر می توانند برای گرفتن مجوز بازسازی به مراجع مربوطه رجوع کنند. اما قضیه برای کسانی که چنین تغییر کاربری نداده اند سخت می باشد.

قانونی که در جهت حفظ اراضی کشاورزی و باغی در سال ۱۳۷۴ تصویب شد، دیگر این اجازه را به مالکین خانه باغ ها نمیدهد که ملک خود را تغییر کاربری دهند. در این مورد البته استثنائاتی نیز وجود دارد که قانون با توجه به شرایط ویژه و خاص، مجوزهایی را در جهت بازسازی ارائه می دهد که تعداد آن نیز بسیار محدود و کم می باشد.

تغییر کاربری خانه باغ ها

همانطور که با آن اشاره شد، در حال حاضر گرفتن تغییر کاربری برای خانه باغ ها بسیار سخت شده است و مثل سابق نمی توان به سادگی تغییر کاربری گرفت. از استثنائات قانونی صحبت کردیم که بر مبنای آن تغییر کاربری چنین اراضی، در شرایط ضروری امکان پذیر است.

البته برای اینکه مجوز تغییر کاربری برای خانه باغ گرفته شود بایستی مالک، هفت خان رستم را طی کند و تقاضای خود را به سازمان های مربوطه ارائه دهد تا بعد از طرح تقاضای وی در کمیسیونی ویژه، نسبت به آن تصمیم گیری شود. اگر چنین مجوزی به متقاضی داده شود، وی می تواند مطابق با قانون در ملک خود عملیات بازسازی را بدون هیچ مشکلی انجام دهد.

ولی اگر کمیسیون مربوطه تشخیص بر عدم ارائه جواز دهد، متقاضی به هیچ وجه نمی تواند خانه باغ خود را بازسازی نماید و در صورت مشاهده، با چنین افرادی به شدت برخورد می شود.

قوانین بازسازی خانه باغ

بعد از گرفتن مجوز بازسازی، اینک می توان اقدامات لازم را در خصوص خانه باغ انجام داد. بازسازی در مورد این بناها مشابه بازسازی در دیگر ساختمان ها می باشد و تمام قوانین فنی و مهندسی در مورد آنها صادق است.

در هنگام شروع بازسازی باید تمامی پارامترهای تاثیر گذار شناسایی گردد و اقدامات ضروری در خصوص آنها انجام داده شود. خانه باغ های قدیمی بر اثر گذشت زمان دچار آسیب های جدی و مخرب می شوند و هر چه زودتر بایستی نسبت به بازسازی آنها اقدام کرد.

جدا از مسائل فنی و مهندسی که در بازسازی مطرح می شود، این اقدام نیازمند طی کردن مراحل قانونی است تا پس از سپری کردن آنها مجوزهای لازم دریافت شود.

راه های دریافت مجوز بازسازی خانه باغ

این سوألیست که برای بیشتر متقاضیان مطرح می شود. اینگونه از افراد به دنبال راهی هستند تا بتوانند برای ملک خود مجوز بازسازی دریافت کنند. همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد، خانه باغ هایی که در قدیم تغییر کاربری داده اند به راحتی و با طی کردن مراحل قانونی، می توانند مجوز بازسازی خانه باغ خود را دریافت کنند.

متقاضیان می توانند در ابتدای امر به بخشداری روستایی که خانه باغ در آن واقع شده، مراجعه کنند بعد از انجام مقدمات ابتدایی می توانند درخواست خود را بصورت کتبی ارائه دهند. بخشداری ها که در ارتباط مستقیم با سایر مراجع مربوطه هستند صلاحیت دارند تا بر اساس قانون، درخواست را رد کنند یا آن را بپذیرند. در صورت تایید درخواست، مالک می تواند ادامه کار را از سایر بخشها پیگیری کند.

ارائه مجوز ها زیر نظر وزارتخانه کشاورزی، سازمان محیط زیست، مسکن و شهرسازی و جهاد سازندگی صورت میگیرد و کمیسیونی که متشکل از افراد این سازمانها هستند در مورد   دادن مجوز بازسازی تصمیم می گیرند. افراد حاضر در این کمیسیوین این صلاحیت را دارند تا درخواست های این چنینی را بصورت همه جانبه بررسی کنند. قانون مدت دو ماه را تعیین کرده که باید در ظرف این مدت به درخواست های متقاضیان رسیدگی شود و تکلیف مجوزهای درخواستی آنها زودتر مشخص گردد.

مراحل بازسازی خانه باغ

بازسازی خانه باغ نیز مانند سایر ساختمان ها دارای مراحل مشابهی است. بخش های آسیب دیده این خانه ها باید شناسایی گردند و در اسرع وقت مورد بازسازی قرار بگیرند. البته نباید این قضیه را فراموش کرد که بازسازی نباید به گونه ای باشد که ماهیت اراضی کشاورزی و باغی را تحت الشعاع خود قرار دهد. ساخت و سازهای کنترل نشده و بازسازی های خارج از محدوده موجب می گردد تا به تدریج این اراضی نابود شوند و ماهیت اصلی خود را از دست دهند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا در مورد مراحل بازسازی خانه باغ ها بصورت مفصل توضیح دهیم.

شناسایی قسمت های آسیب دیده

خانه باغ ها از المان های مختلفی مانند دیوار و ستونها و سقف های مخصوص ساخته شده اند که هماهنگی بین آنها وجود دارد. این بخش ها بر اثر گذر زمان دچار آسیب های جدی می شوند و نیاز به بازسازی پیدا می کنند. آسیب های موجود در چنین خانه هایی باید در اسرع وقت بازسازی شوند.

طراحی و برنامه ریزی

بعد از شناسایی قسمت های آسیب دیده اینک نوبت به طراحی بازسازی می رسد. در این مرحله باید برنامه ریزی دقیقی انجام داد تا هر اقدامی سر زمان تعیین شده خود به اتمام برسد. این مرحله مهم ترین بخش کار را تشکیل می دهد زیرا تمام آنچه قرار است انجام شود در این مرحله برنامه اش ریخته می شود.

نقشه ها و طرح هایی که قرار است بر روی خانه باغ اعمال گردد، بایستی با تمام معیارها و ضوابط پذیرفته شده هماهنگی داشته باشد. این طرح ها باید به گونه ای اجرا شوند که در انتهای کار هیچ اشکالی چه از لحاظ قانونی و چه از لحاظ مهندسی در مورد آن وجود نداشته باشد.

تخریب

این مرحله را باید با دقت کافی انجام داد و در هر اقدامی مسائل ایمنی در نظر گرفته شود. خانه باغ ها در قدیم با مصالح و سبک ویژه ای ساخته می شدند. در هنگام تخریب آنها شاید به مواردی نامتعارفی برخورد کنید که نیازمند تدابیر خاصی باشد.

در کل در هنگام تخریب قسمت های آسیب دیده باید دقت و توجه لازم صورت بگیرد تا به بخش های سالم آن آسیبی وارد نگردد، هر چند در این گونه از خانه ها بخش های سالم زیادی وجود ندارد ولی به طورکلی بعضی از قسمت ها در آن وجود دارد که نمایندگی از هویت بنا می کند.

ساخت

در مرحله ساخت تمام زحماتی که تا اینجای کار کشیده شده، به ثمر می رسد. در این مرحله فضای خانه برای هر گونه بازسازی مهیاست. دیوار ها به گونه استانداردی تخریب شده اند و آماده هستند تا دیوار جدید و با کیفیتی جای آنها اعمار گردد.

دیوارها نقش مهمی در پایداری این خانه ها دارند و باید با کیفیت بالایی ساخته شوند. در خانه باغ ها به دلیل وجود آب و رطوبت فراوان، دیوارها و کف آن زودتر دچار آسیب دیدگی می شود. برای جلوگیری از این امر بایستی به مساله عایق کاری کف آن نیز دقت شود تا بعدها خانه را دچار مشکل نکند.

هزینه بازسازی خانه باغ

هزینه ها را می توان به دو بخش تقسیم بندی کرد. مالکینی که قصد دارند تا خانه باغ شخصی خود را بازسازی نمایند باید ابتدا هزینه های عوارض و سایر هزینه های اداری که در بر دارد را پرداخت نمایند. دومین بخش هزینه ها که مهمترین بخش را نیز تشکیل می دهد، بحث هزینه های عملیاتی است که شامل استخدام پیمانکار و تهیه مصالح است.

در بعضی از خانه باغ ها باید از مصالح مخصوصی استفاده نمود که این خود باعث تاثیر گذاشتن بر روی هزینه ها می شود. پارامترهای مختلفی بر روی هزینه های تمام شده تاثیر می گذارد عواملی مانند مساحت کار و قیمت مصالح از پارامترهای مهمی محسوب می شوند که هزینه نهایی را مشخص می سازند.

شرکت بازسازی ساختمان میچینم در حوزه بازسازی خانه های قدیمی، بازسازی ویلا و نوسازی ساختمان و فعالیت می کند و می تواند مشورت های مفیدی را به افرادی دهد که قصد دارند تا خانه باغ قدیمی خود را بازسازی نمایند. پیمانکاران مجموعه ما به تمام بخش های خانه باغ اشراف کامل دارند و هر اقدام لازمی را در تمام بخش های آن می توانند به اجرا درآورند. تیم ما قادر است تا بازسازی آشپزخانه و سایر بخش های خانه باغ را به گونه معیاری بازسازی نمایند. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید

کلام آخر

خانه باغ ها در مناطق دور از شهر و در نواحی روستایی واقع شده اند. دور تا دور این خانه ها را باغ های میوه فرا گرفته است. برای بازسازی این خانه باغ ها بصورت مستقل نمی توان تصمیم گرفت زیرا باغ ها و محصولات آنها جزء اختیارات وزارتخانه های مختلفی از قبیل وزارت کشاورزی می باشد. بازسازی های خودسرانه باعث از بین رفتن ماهیت زمین می شوده به دلیل چنین مواردی، قانون سختگیری های خود را دارد.

سوالات متداول

بازسازی خانه باغ بدون مجوز چه عواقبی دارد؟

اگر بازسازی بدون دریافت مجوز انجام شود پیامدهای سنگینی را برای مالک در پی خواهد داشت. مالک متخلف باید جریمه های سنگین مالی را پرداخت نماید

چرا در ارائه مجوز بازسازی خانه باغ سختگیری می کنند؟

زیرا این خانه ها در بین باغ و زمین های کشاورزی اعمار گردیده است و بازسازی آنها ممکن است به چرخه تولید این محصولات آسیبی وارد کند و حتی باعث از بین رفتن ماهیت این زمین ها شود.

مقالات بیشتر :

مجوز بازسازی خانه

قوانین بازسازی ساختمان

قوانین تخریب آپارتمان به صورت کامل

قانون بازسازی آپارتمان به صورت کامل

مطالب مرتبط