راه حل ممانعت همسایه از تعمیر ساختمان
نمی توان ساختمانی را پیدا کرد که احتیاجی به تعمیرات نداشته باشد. تعمیر ساختمان یک امر اجتناب ناپذیر است. اجزای مختلف ساختمان به مرور زمان دچار اضمحلال می شوند و اگر چاره ای برای تعمیر آنها نشود به زودی آسیب های جدی به آنها وارد می گردد.
غیر از بحث آسیب دیدگی در ساختمان، در برخی حالات صاحب خانه تصمیم می گیرد تا بخشی از ساختمان را بنا به سلیقه خود تعمیر کند تا به زیبایی مد نظرش برسد. تعمیر ساختمان با هر هدفی، یک اقدام هوشمندانه بحساب می آید و نقش مهمی در پایداری و مقاومت ساختمان ایفا می کند.
تعمیر ساختمان همواره دارای چالش های فراوانی است از مرحله اجرا گرفته تا مشکلاتی که با همسایگان ایجاد می کند همگی جزء سختی های کار بحساب می آیند.
در این مطلب قصد داریم تا در مورد ممانعت همسایه از تعمیر ساختمان صحبت کنیم و با راهکارهایی آشنا شویم که بوسیله آنها بتوان جلوی این ممانعت ها را گرفت.
چرا همسایه از تعمیرات ممانعت می کند؟
ممانعت همسایه می تواند بجا یا نابجا باشد. در این بخش قصد داریم تا در مورد دلایل این ممانعت ها توضیحات مفصلی را ارائه دهیم تا اگر شما نیز با موارد این چنینی مواجه شدید بتوانید با پیشکش کردن راهکارهای قانونی از حقوق خود دفاع کنید و تعمیرات ساختمان خویش را بدون هیچ مزاحمتی انجام دهید.
انجام تعمیرات در ساختمان یک حق طبیعی شمرده می شود و ساکنین حق دارند تا بخش های آسیب دیده ساختمان خود را مورد تعمیر قرار دهند. با توجه به این نیاز طبیعی، قانون نیز پشتیبانی خود را از حقوق ساکنین داشته است.
در این قسمت قصد داریم تا به تعمیرات ضروری و غیر ضروری بپردازیم و بدانیم که حق با کدامیک از طرفین است، صاحب خانه یا همسایه؟
تعمیرات ضروری ساختمان
قسمت های مهم و حساس ساختمان نیاز به تعمیر پیدا می کنند و در صورت بروز آسیب در آنها باید سریعاً مورد تعمیر قرار بگیرند. بخش هایی که پایداری و استحکام ساختمان به آنها وابسته است در لیست تعمیرات ضروری قرار می گیرند و غفلت از آن بخش ها باعث خرابی بیشتر و سلب آسایش ساکنین می شود.
قانون نیز این حق ساکنین را به رسمیت می شناسد و مالکینی که چنین قصدی دارند، می توانند بدون هیچ مشکلی تعمیرات را در ساختمان خود انجام دهند و هیچ همسایه ای حق اعتراض ندارد.
البته این بدان معنا نیست که صاحب خانه هر طوری که خواست می تواند عمل کند، بلکه باید با در نظر گرفتن حق سایر همسایگان اقدام به تعمیرات نمایید.
دلیل بسیاری از همسایگان از ممانعت این است که برای ملک آنها مزاحمت های گوناگونی ایجاد می شود. مثلاً تعمیرات سقف یک ساختمان مستلزم این است که از پشت بام همسایه نیز استفاده گردد، که در این حالت لازم است تا همسایه حداقل همکاری را داشته باشد و اجازه استفاده از پشت بام خود را بدهد.
تعمیرات غیر ضروری ساختمان
تعمیرات غیر ضروری را می توان در موعد دیگر نیز انجام داد بطوری که در آن ساعت برای سایر همسایگان مشکلی ایجاد نشود. بیشتر تعمیرات غیر ضروری در داخل خانه اتفاق می افتد و لازم نمی شود تا از ملک دیگری در جهت انجام تعمیرات استفاده کرد.
کارهایی مثل تعمیر کانال کولر یا تعمیر و مرمت شکستگی های روی دیوار را می توان در ساعاتی از روز انجام داد که ساختمان خلوت باشد و سروصدای ایجاد شده مزاحمتی برای کسی ایجاد نکند.
پاسخ قانونی به ممانعت های همسایه
اگر همه راه ها را رفتید و از آن پاسخی نگرفتید، اینک نوبت به اقدامات قانونی می رسد. همانطور که در مطالب گذشته نیز به آن اشاره کردیم، قانون، حق تعمیرات ساختمان را به مالک می دهد که نیازهای ساختمان خود را برطرف کند و از سوی دیگر با اقدامات خود باعث مزاحمت و ضرر همسایه نگردد.
طبق این قانون همسایه نیز حق و حقوقی دارد و اگر مزاحمتی برای وی ایجاد شد، حق اعتراض دارد. راه حل مناسبی که برای این مشکل می توان پیشنهاد داد این است که تمام اقدامات مطابق با قانون به پیش رود و اگر تشخیص دادید که ممانعت های همسایه بر خلاف قانون است، کافیست مشکل را از طریق مراجعه به مراجع قضایی و قانونی برطرف نمایید.
در حالتی که همسایه از انجام تعمیرات ممانعت می کند، صاحب خانه می تواند به مراجع قضایی مراجعه کند و از آنها درخواست نماید تا یک کارشناس را به پای ساختمان بفرستند تا از ساختمان مشاهدات خود را داشته باشند و با بررسی های لازم همسایه شاکی را متقاعد کنند که در امر تعمیرات ساختمان ممانعتی ایجاد نکند.
در صورتی که این همسایه به نظرات قانونی توجه ای نکند بایستی با برخوردهای قانونی وی را مجاب به پذیرش حرف قانون کرد.
طرح دعوای ممانعت از حق
طرح دعوا در مراجع قضایی و تکمیل اظهارنامه یکی دیگر از راهکارهای قانونی شمرده می شود که در پیش روی افراد قرار می گیرد. این راهکار در قسمتهای قبلی نیز به آن اشاره شد ولی اگر بخواهیم بصورت موشکافانه به این مساله بپردازیم بایستی از شیوه کار و طرزالعمل های موجود در آن آشنایی داشته باشیم.
مراجعه به مراجع قانونی و تکمیل اظهارنامه مبنی بر ممانعت از حق تعمیرات یکی از راهکارهای احقاق حق افراد در ساختمان هاست. با این شیوه می توان قضیه را بصورت جدی پیگیری کرد و قانون در این مورد موظف است تا در سریع ترین زمان ممکن به قضیه رسیدگی کند و جلوی پایمال شدن حق افراد را بگیرد.
ماده 30 و 132 قانون مدنی در خصوص حق مالکیت
ماده 30 قانون مدنی بیان می دارد که مالک حق دارد در ملک خود هرگونه تصرف و استفاده را داشته باشد مگر اینکه قانون در مواردی استثنائاتی را قائل باشد، در غیر اینصورت مالکیت فرد به رسمیت شناخته می شود و کسی حق سلب آن را ندارد.
این ماده از قانون به روشنی بیان می دارد که مالکیت خصوصی را به رسمیت شناخته است و افراد در پرتو قانون می توانند تصرفات خود را در ملک شخصی خویش داشته باشند.
در مقابل ماده دیگری از قانون حق را به همسایه می دهد. بر طبق ماده 132 قانون مدنی کسی در ملک خود نمی تواند تصرفی داشته باشد که به موجب آن به سایر همسایگان ضرری وارد شود.
در صورتی که احتمال ضرر رساندن به همسایه می رفت، باید از وی کسب اجازه کرد و در حد متعارفی همسایه را به زحمت انداخت. در چنین حالتی باید سریعاً تعمیرات ساختمان انجام شود و مزاحمت های ایجاد شده به اتمام برسد.
تعمیر بخش هایی از ساختمان که باعث مزاحمت همسایگان می شود
تعمیرات در هر قسمتی از ساختمان که باشد سروصدای زیادی تولید می کند و باعث مزاحمت برای همسایگان می شود. تعمیر دیوار یا سقف منزل از جمله اقداماتی است که علاوه بر ایجاد سروصدا مزاحمت هایی را نیز در رفت و آمد افراد ایجاد می کند.
در هنگام تعمیر بخش های داخلی سعی شود تا حد امکان از ایجاد آلودگی صوتی جلوگیری کرد. در مواردی شدت این مزاحمت ها به گونه ای است که می توان حق را به همسایه شاکی داد. تعمیر بخش های دیگر ساختمان نیازمند این است تا از ملک همسایه مجاور استفاده شود و راه دیگری برای انجام آن وجود ندارد.
در تمام این حالات، یکسری ضوابط وجود دارند که باید رعایت گردند تا مبادا حق همسایه ای ضایع شود. در ادامه این مطلب به توضیح این بخش ها می پردازیم تا اگر شما نیز قصد دارید تا ساختمان خود را تعمیر کنید به آنها آشنایی پیدا کنید.
تعمیر بخش های اختصاصی
هیچ کس اجازه ندارد تا مالکی را از انجام تعمیرات بخش های اختصاصی منزلش ممانعت کند. تعمیرات در این بخش ها باید به گونه سریع و با رعایت حال همسایگان صورت بگیرد، به گونه ای که اگر قرار است مزاحمتی از لحاظ سروصدا ایجاد کند، مدت زمان آن به درازا نکشد. تعمیر درب و پنجره و سایر قسمت های اختصاصی در این گروه قرار می گیرد.
تعمیر کفپوش داخل منزل یک کار بسیار پر سروصدا است. تعمیرات این بخش ممکن است در طی دو الی سه روز انجام شود. در طی این مدت ایجاد آلودگی صوتی غیر قابل اجتناب است.
در حالت دیگر ممکن است تعمیرات بخش های اختصاصی منزل باعث آسیب رساندن به سایر همسایگان شود. به طور مثال تعمیرات حمام یا سرویس بهداشتی یک واحد منجر به آسیب رساندن به سقف واحد پایینی می شود. برای جلوگیری از این اتفاقات، بایستی کار تعمیرات به پیمانکاران حرفه ای سپرده شود.
تعمیر بخش های مشاع
قسمت های مختلفی از ساختمان تحت مالکیت هیچ واحدی نیست و به همه تعلق دارد. در صورت خرابی و آسیب دیدگی این بخش ها بایستی تعمیرات لازم در خصوص آنها انجام شود. حال اگر این تعمیرات موجب سلب آسایش دیگران شود باید چه اقدامی را روی دست گرفت؟ در این مورد باید همسایگان با یکدیگر همکاری لازم را داشته باشند و از مزاحمت های احتمالی که پیش می آید چشم پوشی نمایند تا تعمیرات هرچه سریع تر انجام شود.
تعمیرات راه پله ها، کفپوش حیاط و راهروها، تعمیرات پشت بام و تعمیرات نرده های ساختمان از جمله بخش هایی شمرده می شوند که در گروه مشاع قرار می گیرند و تعمیرات آنها بایستی در هماهنگی و همکاری بین ساکنین انجام شود.
تعمیرات آرام ساختمان
با روش های نوینی که در عرصه تعمیرات ساختمان بوجود آمده، می توان تعمیرات آن را با صدای آرام انجام داد تا دیگر مزاحم سایر همسایگان نشود. استفاده از عایق های صوتی در حین انجام کار از روش های مرسومی شمرده می شود که پیمانکاران حرفه ای از آن استفاده می کنند تا تعمیرات را به گونه صحیح و با خیال راحت انجام دهند و از بابت ایجاد آلودگی صوتی آسوده خاطر باشند.
شرکت بازسازی ساختمان میچینم در حوزه بازسازی خانه قدیمی، نوسازی ساختمان و بازسازی ویلا فعالیت می کند و تمرکز اصلی خود را به ارائه خدمات به ساکنین پایتخت قرار داده است.
تعمیرات ساختمان در تهران از کارهای روتین این مجموعه می باشد و در هر لحظه آماده خدمت رسانی به همشهریان خود است. برای دریافت مشاوره های رایگان می توانید با مجموعه میچینم تماس بگیرید تا همکاران ما مشاوره لازم را به شما ارائه دهند.
کلام آخر
ساختمان ها پس از گذشت چندین سال، نیاز به تعمیرات پیدا می کنند و بایستی برای جلوگیری از گسترش آسیب ها هرچه سریع تر مورد بازسازی قرار بگیرند. در جریان بازسازی ساختمان ممکن است ممانعت هایی از طرف برخی همسایگان ایجاد شود که با راهکارهای قانونی و مسالمت آمیز می توان این قضایای را رفع کرد.
سوالات متداول
با استفاده از روش های جدید می توان تعمیراتی بی سرو صدا را در ساختمان اجرا کرد. استفاده از عایق های صوتی و استفاده از ابزار آلات کم صدا از روش های مرسومی بحساب می آید که می توان از آنها استفاده کرد.
روزهای غیر تعطیل و آن ساعاتی از روز که همسایگان در بیرون ساختمان هستند، از ساعات مناسب تعمیرات شمرده می شود.
مقالات مشابه :