پیمانکار ساختمان کیست
از قدیم گفته اند که هر کسی را بهر کاری ساخته اند. پیمانکار ساختمان نیز از بهر ساخت و ساز و امور مربوط به ساختمان، پا به این عرصه گذاشته است. اگر با ساخت و ساز ساختمان در ارتباط باشید و حتی یک بار نیز در حضور مهندسان و سازنگان آن قرار گرفته باشید، اصطلاح پیمانکار را به کرات شنیده اید.
به طور کلی اگر بخواهیم تعریف جامعی در خصوص این شغل پرطرفدار داشته باشیم، بایستی این موضوع را خاطر نشان بسازیم که هر آنچه مربوط به ساخت و ساز ساختمان می شود، در حوزه کاری پیمانکار قرار می گیرد.
شرکت بازسازی میچینم در زمینه بازسازی خانه قدیمی و ساختمان فعالیت می کند و تا بحال توانسته پروژه های زیادی از بازسازی ساختمان را با موفقیت همراه تیم های پیمانکار بازسازی ساختمان خود به اتمام برساند. پروژه های انجام شده توسط تیم ما، دلیلی بر این ادعاست. برای اینکه در جریان کارهای ما قرار بگیرید، از شما دعوت می کنیم تا از سایت میچینم دیدن فرمایید. بازسازی ویلا قدیمی و تعمیرات ساختمان در تهران در لیست سوابق درخشان مجموعه ما قرار می گیرند. برای دریافت مشاوره های رایگان می توانید با کارشناسان ما در تماس شوید.
وظایف پیمانکار ساختمان
پیمانکار ساختمان از خود وظایف مشخصی دارد که انتظار می رود تا آنها را به خوبی انجام دهد. هنگامی از وظایف پیمانکار صحبت می کنیم دقیقاً آن وظایف و مسئولیت هایی مدنظرمان است که برای وی الزام آور است. هنگامی این وظایف را الزام آور می دانیم که بر اساس یک قرارداد مشخص همراه وی طی شده باشد.
بر اساس آن انتظار می رود تا به مفاد موجود در قرارداد عمل نماید. بر طبق اصول پذیرفته شده در بین پیمانکاران، وظایف مختلفی را می توان از آنها انتظار داشت. در ادامه این بخش قصد داریم تا در مورد این وظایف بصورت مفصل توضیح دهیم تا شما را با ویژگی های این شغل بیشتر آشنا کنیم
برنامه ریزی پیشبرد کارها
طبق مسئولیت هایی که یک پیمانکار به گردن می گیرد، از وی انتظار می رود تا برنامه ریزی دقیقی در مورد کارهای خود داشته باشد. هنگامی از برنامه ریزی صحبت می کنیم دقیقاً این موضوع مدنظرمان است که بایستی مرحله صفر تا صد بازسازی را بر روی کاغذ یادداشت کند به ترتیب آنها را عملی سازد. این برنامه ریزی تمام ابعاد بازسازی را در بر می گیرد. از مرحله استخدام پرسنل گرفته تا تمام اقدامات ضروری که پروژه نیاز دارد.
پایبندی به قوانین موجود
هنگامی یک پروژه کاری به پیمانکار سپرده می شود از وی انتظار می رود تا مطابق با قوانین موجود در حوزه ساختمان سازی و قوانین و ضوابط شهرداری ها عمل کند. وی بایستی پروژه را به گونه ای به پیش ببرد که تا انتهای کار به هیچ مشکل قانونی و فنی برخورد نکند. همچنین پیمانکار باید در ارتباط مستقیم با تیم نقشه کشی قرار داشته باشد و پروژه را مطابق با طرح های از پیش تهیه شده انجام دهد.
انجام مشورت با کارفرما
پیمانکار ساختمان بر تمام کارها و اقداماتی که انجام می شود، باید اشراف کامل داشته باشد. در صورتی که در هر بخشی به مشکل برخورد کرد، بایستی با کارفرما وارد صحبت شود و همراه وی مشورت نماید تا او نیز در جریان مشکلات پیش آمده قرار بگیرد.
نظارت بر پیشرفت پروژه
طبق یک برنامه ریزی دقیق، پیمانکار باید بر نحوه انجام کارها نظارت داشته باشد و اقدامات انجام شده را با نقشه های موجود مقایسه نماید. اگر در بخشی از پروژه نقصی مشاهده کرد، باید چاره ای برای کامل کردن آن پیدا کند و همچنین تذکرات لازم را به پرسنل دهد. همچنین رعایت نظم و اجرای دقیق پروژه را به آنها گوشزد نماید.
آمادگی برای اجرای هرگونه تغییرات
از ارتباط سه جانبه بین پیمانکار، کارفرما و تیم نقشه کش صحبت کردیم، بگذارید تا این موضوع را به طور مشخص و واضح بگوییم که پیمانکاری حرفه ای شناخته می شود که توانایی اعمال هرگونه تغییرات را در جریان کار داشته باشد.
این موضوع را از این بابت می گوییم که ممکن است در جریان کار، تغییرات غیر منتظره ای پیش آید که درایت و توانمندی یک پیمانکار کاربلد را بطلبد. همچنین از این پیمانکار کاربلد انتظار می رود تا تغییرات مورد نظر تیمش را بعد از بررسی و تایید اعمال کند.
داشتن تدابیر لازم در برابر حوادث
پیمانکار بایستی تمام تدابیر ایمنی لازم را در جریان کار در نظر بگیرد تا مبادا برای یکی از پرسنل اتفاقی بیفتد. در صورت بروز هرگونه حادثه ای، فرد پیمانکار مسئول است و بایستی به مراجع قانونی پاسخگو باشد.
انواع پیمانکار ساختمان
در تعاریفی که در ابتدای این مطلب داشتیم، یک تعریف کلی از پیمانکار ارائه دادیم ولی در اینجا با تکیه بر تعریف قبلی قصد داریم تا انواع مختلف پیمانکار را برای شما معرفی کنیم تا با حوزه های مختلف آن بیشتر آشنا شوید. این بخش مخصوص افرادی است که تصمیم دارند شغل پیمانکاری را به عنوان شغل اصلی برای خود انتخاب کنند. در این بخش بطور مشخص می خواهیم در مورد پیمانکاری ساختمان و حوزه های مختلف آن مطالب مهمی را شرح دهیم.
پیمانکار عمومی
پیمانکار عمومی معمولاً به فردی گفته می شود که بر تمام پروژه ساخت و ساز نظارت می کند و آنها را به پیش می برد. پیمانکار عمومی نیاز به قدرت مدیریتی بالا دارد و از وی انتظار می رود تا با دید کلی و همه جانبه بر اجرای صحیح پروژه نظارت نماید.
اگر حجم کارها به گونه ای بود که نیاز به تمرکز بیشتری داشت، در اینصورت می تواند از همکاری یک پیمانکار جزئی، در پیشبرد کارها کمک بگیرد. پیمانکار عمومی بر طبق یک فرایند مشخصی دستمزد خود را به شیوه های مختلفی دریافت می کند و توافقات وی با کارفرما گونه های مختلفی را شامل می شود.
پیمانکار تخریب
از پیمانکار تخریب در کارهای بازسازی و نوسازی ساختمان کمک می گیرند. این پیمانکار وظیفه دارد تا با رعایت تمام موارد ایمنی و قانونی، ساختمان و بنای قدیمی را تخریب نماید.
گاهی در یک پروژه کار تخریب و بازسازی را یک پیمانکار انجام می دهد که این موضوع اشکالی ندارد ولی موضوع مهمی که بایستی رعایت گردد، مساله جوازهای پیمانکار است که به وی اجازه می دهد عمل خاصی را در خصوص ساختمان به اجرا درآورد.
پیمانکار خاکبرداری
این پیمانکار در ابتدای امر ساخت و ساز وارد عمل می شود و وظیفه دارد تا عملیات خاکبرداری و گودبرداری را به گونه ای انجام دهد که زمینه مناسبی برای اعمار ساختمان مهیا گردد.
پیمانکار در حوزه بتن ریزی
این نوع پیمانکار در حوزه ساختمان سازی مسئولیت مهمی را بر دوش دارد و بایستی نسبت به وظایف خود کوشا باشد. عملیات بتن ریزی را باید در خصوص فونداسیون عملی بسازد و با شیوه های مناسبی بتن ریزی و آرماتور بندی را انجام دهد تا مقاومت بنا و استحکام آن تضمین شود.
پیمانکار در حوزه تاسیسات
این پیمانکار وظیفه دارد تا نیروهای لازم برای تاسیسات ساختمان را به همراه خود به محل پروژه بیاورد و هریک از آنها را در جایگاه مخصوصی قرار دهد تا کارهای مورد نظر وی را انجام دهند. این پیمانکار مانند سایر هم مسلکان خود که در سایر بخش ها فعالیت می کنند، مسئولیت هماهنگی نیروها را بر عهده دارد. تاسیسات لوله کشی آب، گاز، فاضلاب و سایر موارد مشابه در زمره تخصص های این پیمانکاران قرار می گیرد.
انواع قرارداد پیمانکار ساختمان
قرارداد پیمانکار یکی از موارد پر حاشیه و دردسر سازی است که بین کارفرما و پیمانکار ایجاد می شود. همیشه طرفین دخیل در این قرارداد نسبت به مفاد آن دچار اختلاف و سوء تفاهم می شوند. برای اینکه بتوان جلوی این مشکلات را گرفت، بایستی به شیوه اساسی قراردادهای پیمانکاری تنظیم شوند تا در آینده جایی برای هیچگونه شکایتی نگذارند.
بهتر است راجب راهکارها و راه حل های موجود در این بخش صحبت کنیم تا به طرزالعمل مناسبی در این خصوص دست یابیم. مهم ترین مساله در این قرارداد موضوع هزینه ها و دستمزدها می باشد. در ادامه این مطلب قصد داریم تا در مورد انواع قرارداد های پیمانکاری ساختمان توضیحات مفیدی را ارائه دهیم.
قرارداد درصدی
قرارداد درصدی به عنوان نوعی قرارداد رایج شناخته می شود که در بین کارفرمایان و پیمانکاران طرفداران خود را دارد. البته وجود برخی مشکلات در این قرارداد باعث شده است تا سوء تفاهم هایی بین طرفین آن ایجاد شود. طبق این قرارداد تمام هزینه های تهیه مصالح، تجهیزات و کارگران بر عهده کارفرماست ولی سایر هزینه ها بر دوش پیمانکار قرار دارد.
همین مساله به مشکل بزرگی تبدیل شده است. در تنظیم قرارداد بایستی سایر هزینه ها که بر عهده پیمانکار قرار می گیرد، مشخص شوند تا در آینده باعث بروز اختلاف در بین این دو فرد نگردد. درصدی از کل هزینه پروژه را به عنوان دستمزد پیمانکار در نظر می گیرند.
قرارداد با مصالح
این نوع قرارداد مسئولیت مضاعفی را برای پیمانکار ایجاد می کند. بر طبق این قرارداد پیمانکار مربوطه موظف است تا علاوه بر مدیریت پروژه ساختمانی، مسئولیت تامین مصالح را نیز بر عهده بگیرد. این نوع قراردادها بیشتر در مجتمع های بزرگ که چندین بلوک دارند قابل مشاهده است.
قرارداد بدون مصالح
در این نوع قرارداد وظیفه تامین مصالح ساختمانی بر عهده کارفرما است. پیمانکار ساختمان نیز فقط مسئولیت اجرای و پیشبرد پروژه را بر عهده دارد. در صورتی که کارفرما قادر به تامین مصالح مصرفی نباشد، نبایستی در خصوص کندی پیشرفت پروژه از پیمانکار گلایه ای داشته باشد. در قرارداد مذکور هیچ مسئولیتی در قبال کم کاری های کارفرما، متوجه پیمانکار نمی شود.
درآمد پیمانکار
درآمد بالایی که پیمانکاران ساختمانی دارند، باعث شده تا افرادی که از بیرون به این شغل نگاه می کنند، ترغیب شوند و سعی کنند تا جذب این کار گردند. در بالا بودن درآمد پیمانکاران ساختمانی که هیچ جای شکی نیست ولی بایستی به این موضوع توجه داشته باشید که این درآمد بالا در نتیجه تلاش و پشتکار زیادی بدست آمده است.
این درآمد نتیجه کار یک روز و دو روز نیست بلکه ممارست مداوم را می طلبد. در کل اگر بخواهیم موضوع را جمع بندی کنیم، موضوع درآمد پیمانکار را می توان به میزان مهارت و تخصص آن ربط داد به گونه ای که اگر این موارد بالا باشند در نتیجه آن، میزان درآمد پیمانکار نیز بالا می رود.
کلام آخر
پیمانکار ساختمان شغلی پر طرفدار با درآمدی بالاست که بیشتر افراد تمایل دارند تا جذب این کار شوند. پیمانکاری ساختمان با توجه به این مزیتی که دارد، دارای دردسرهای زیادی نیز می باشد که همه روزه به سراغ پیمانکار می آیند. از پیمانکار انتظار می رود تا مسئولیت های زیادی را بر عهده بگیرد و نظارت و فرامین اجرایی خود را بر پروژه قطع ننماید.
سوالات متداول
از یک پیمانکار ساختمان در هر حوزه ای که باشد انتظار می رود تا توان مدیریتی و اجرایی بالایی داشته باشد و همچنین بتواند امور اجرایی ساخت و ساز را به پیش ببرد و در نهایت به تمام تعهدات خود عمل کند.
با توجه به تخصص و میزان مهارتی که دارد حقوق ماهیانه متفاوتی را دریافت می کند. البته این حقوق مشخصاً بصورت ماهیانه نیست و بصورت توافقی در طی مدت خاص پرداخت می شود.
بیشتر بخوانید :