هزینه مجوز بازسازی خانه چگونه است

هزینه مجوز بازسازی خانه

بازسازی خانه یکی از اموری است که هر شخصی امکان دارد در طول عمر خود یک یا چندین بار با آن رو به رو شود. یکی از اساسی ترین سوال هایی که در ابتدای امر پیش می آید این است که آیا بازسازی خانه نیاز به اخذ مجوز دارد یا خیر، اگر آری، به دنبال چه مجوزی، از کجا و طی چه شرایطی باشیم؟ یعنی دقیقا چه مدارکی برای اخذ مجوز بازسازی خانه لازم است. در این مقاله سعی داریم تا به شرح این سوالات و پاسخ آنها و همچنین میزان هزینه مجوز بازسازی خانه بپردازیم.

تعریف بازسازی خانه

بازسازی خانه به مجموعه اقداماتی گفته می شود که برای دوام و استحکام خانه ها و ساختمان های قدیمی و فرسوده انجام می شود تا آنان را از خطر تخریب دور نگه دارد و همچنین استحکام آنان را در مقابل برخی حوادث طبیعی از جمله زلزله و سیل و … تقویت کنند. به طور کلی بازسازی خانه های قدیمی که هنوز در آن ها سکونت ادامه دارد، یک امر مهم به شمار می رود که برای جلوگیری از هرگونه آسیب و خطر جانی باید انجام شود.

کار بازسازی خانه نه تنها در کشور ما، بلکه در تمامی کشورهای دیگر امری طبیعی و کاملا رایج است که به زبان انگلیسی آن را restoration می گویند. زیرا بسیاری از خانه ها و ساختمان ها با هر مصالحی که ساخته شده باشند، پس از گذشت چندین سال از عمرشان در اثر برخورد و اصطحکاک با جریان هوا و رطوبت و … از قسمت های مختلف خود دچار فرسودگی می شوند و دو راه بیشتر ندارند، یا تخریب و نوسازی شوند و یا مورد بازسازی قرار بگیرند.

بازسازی و نوسازی چه تفاوت هایی دارند

این دو عمل یعنی بازسازی و نوسازی به لحاظ فنی و پایه ای بسیار با یکدیگر تفاوت دارند. هنگامی که حرف از نوسازی خانه می زنیم یعنی اینکه می خواهیم خانه ای را از پایه بر روی زمینی خالی بسازیم. پس از ابتدایی ترین امر که ریختن فونداسیون می باشد این کار آغاز و مرحله به مرحله پیش می رود تا با شکل گیری ستون ها و سقف ها و دیوارها، اتاق ها شکل بگیرند و در نهایت با اتمام ریزه کاری های داخلی، خانه به طور کامل ساخته شود.

ولی در بازسازی به تقویت و گاها تغییر ساختار خانه و استحکامات آن پرداخته می شود. به طور مثال در بازسازی خانه امکان دارد نمای ساختمان، دیوارها یا همان تیغه ها، کف خانه، لوله کشی ها و … مورد تعمیر و بازسازی قرار بگیرند.

امروزه با بالا رفتن قیمت ها و هزینه های سرسام آور خرید زمین و ساخت خانه، اغلب افراد ترجیح می دهند به جای هزینه گزاف ساخت خانه، اقدام به تعمیر و بازسازی خانه خود کنند.

پروانه بازسازی ساختمان

همانطور که گفته شد بازسازی خانه یکی از اقداماتی است که بسیاری از صاحبان خانه های فرسوده اقدام به انجام آن می کنند. اگر ملک مورد نظر در محدوده شهر قرار داشته باشد (جایی که توسط شهرداری مدیریت می شود) برای انجام هرگونه بازسازی و نوسازی و قبل از شروع به کار، باید از شهرداری ناحیه مجوز لازم اخذ شود.

برای آگاهی از قوانین موجود در این زمینه باید به قانون شهرداری ها مراجعه کنیم که در آن به مباحث املاک، اراضی و مستقلات و حد و حدود و جزئیات آن پرداخته شده و راهکارهای موجود در آن مورد اشاره قرار گرفته است.

بر این اساس با استناد به بند 24 ماده 55 قانون شهرداری یکی از وظایف شهرداری ها، صدور پروانه ساختمانی در جهت ساخت و ساز ملک و ساختمان می باشد، که بر اساس آن اشخاصی که قصد ساخت و ساز ملک خود را دارند می بایست قبل از انجام هرگونه اقدامی، جهت اخذ مجوز ساخت از شهرداری اقدام کند. بر طبق همین قانون اگر چنانچه شخصی بدون اخذ مجوز اقدام به ساخت و ساز نماید براساس کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری با او برخورد شده به تخلف اش رسیدگی می گردد.

اگر بخواهیم این بند از قانون شهرداری که به موضوع ضرورت اخذ پروانه ساخت پرداخته است را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم، متوجه می شویم که این بند هیچ اشاره ای به لزوم اخذ پروانه بازسازی خانه نداشته و مشخصا به ضرورت اخذ مجوز برای احداث بنا، پرداخته است.

ولی آیا به صرف این موضوع، ما نیز باید برای بازسازی خانه قید گرفتن پروانه را بزنیم و نیازی به اخذ آن نیست؟ برای گرفتن جواب این سوال می توان به رویه موجود در شهرداری ها مراجعه نمود و جواب خود را در آن جستجو نمود.

هزینه مجوز بازسازی خانه چقدر است؟

هزینه این مجوز در قانون شهرداری ها ذکر نشده و با توجه به اینکه این هزینه ها با در نظر گرفتن منطقه و قیمت ملک متغیر می باشد، مالک می تواند با همراه داشتن مدارک ملک خود و مراجعه به شهرداری محل ملک مورد نظر، از بخش کارشناسی آن نسبت به هزینه مجوز بازسازی خانه خود مطلع شود.

هزینه های این مجوز شامل مواردی است که در مراحل اخذ مجوز وجود دارد و به نسبت منطقه ای که در آن قرار دارد متفاوت است. با این حال در ادامه و با دانستن رویه ها و مراحل اخذ مجوز می تواند مقدار هزینه های آن را متوجه شوید.

بررسی رویه موجود در شهرداری ها

رویه موجود در شهرداری ها به این صورت است که اشخاص را قبل از بازسازی خانه ملزم به اخذ پروانه از شهرداری ناحیه مربوط به ملک مورد نظر می نماید. چنانچه شخصی از این امر سرپیچی نموده و بدون اخذ پروانه اقدام به بازسازی ملک خود کند، شهرداری با اطلاع از این امر، جهت جلوگیری از آن اقدام می کند و مادامی که مجوز اخذ نشود، اجازه ادامه بازسازی را نمی دهد.

مواردی که جهت انجام آن باید پروانه تعمیرات اساسی از شهرداری اخذ شود

  • هرگونه اقدامی که در نتیجه آن تغییر و جابجایی در سازه های اصلی ساختمان، همچون ستون ها، سقف، تیرها، دیوارهای اصلی و باربر، راه پله ها و بادبندها و … شکل بگیرد.
  • اقدام به هرگونه تعمیر و بازسازی که در نتیجه آن نقض ضوابط و اصول معماری بیان شده در قانون شهرداری ها شکل بگیرد. (در این زمینه باید خاطر نشان کنیم که تمامی نقشه های معماری ساختمان و ملک مورد نظر قبل از ارائه مجوز باید به شهرداری داده شود و در انتها مجوز در صورتی داده می شود که نقشه های ارائه شده تمامی اصول و ضوابط و استانداردهای معماری و شهرسازی مشخص شده را رعایت کرده باشد).
  • در موضوع بازسازی مورد بیان شده در پاراگراف قبلی بسیار اهمیت دارد، به این صورت که برای مثال اگر تغییراتی در ملک مورد نظر شکل بگیرد که در نتیجه آن ستونی که در نقشه های اصلی ساختمان آمده بود حذف شود و یا دیوار حاملی که در نقشه ابتدایی ساختمان هنگام ساخت آمده بوده، حذف یا اضافه شود، جز تغییرات اساسی به شمار می رود و برای انجام آن حتما باید قبل از اجرای کار، پروانه بازسازی از شهرداری اخذ شود.

مواردی که جهت انجام آن نیاز به اخذ پروانه نیست

براساس بخشنامه شماره ۸۱۱٫۱۱۰۴۸٫۴۰۶۸۳ مورخ ۰۸-۰۸-۱۳۷۰حوزه معاونت شهرسازی و معماری موارد زیر جهت ساختمانهای مسکونی نیاز به اخذ مجوز از شهرداری ندارد و صاحب ملک خود می تواند بدون اخذ مجوز نسبت به انجام آن اقدام نماید.

  • تعمیرات کف خانه و زیر زمین و سایر طبقات
  • تعمیرات  و بازسازی پشت بام منازل شامل تعمیر و تعویض ایزوگام و قیرگونی، تعمیر شیروانی، نصب موزاییک و …
  • تعویض در و پنجره ی خانه
  • کار گذاشتن نما برای ساختمان و دیوارهای حیاط
  • اضافه کردن چاه فاضلاب
  • نقاشی و گچ کاری و سفید کاری
  • کاشی کردن دیوارهای داخلی و …
  • اضافه کردن باغچه یا تغییر آن، اضافه نمودن یا جابه جایی حوض، استخر و …
  • حذف یا اضافه نمودن برخی از قسمت های تاسیسات شامل لوله کشی ها و …
  • نصب حفاظ بر روی دیوارهایی که در مجاورت اماکن عمومی هستند
  • تغییرات مورد نیاز در سرویس بهداشتی خانه

مدارک مورد نیاز جهت اخذ مجوز بازسازی و تعمیرات اساسی خانه

  • اصل و کپی اسناد ملک و بنچاق در صورت تفکیک. (در صورت سرقفلی بودن ملک) اصل و کپی سند سرقفلی.
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین. (درصورتی‌که وکالت داده‌شده باشد) اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی وکیل قانونی مالک یا مالکین به همراه وکالت‌نامه رسمی.
  • برگه مفاصا حساب (فیش تسویه‌حساب) عوارض سالیانه. به علاوه فیش عوارض کسب در سال جاری برای بازسازی پروژه‌هایی که  جز اماکن تجاری و اداری محسوب می شوند.
  • صورت‌ مجلس و نقشه تفکیکی ملک.
  • در صورتی‌که ملک در بافت فرسوده قرارگرفته باشد، دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی نیز لازم است.

روال معمول صدور پروانه بازسازی ساختمان

برای اخذ مجوز بازسازی ساختمان باید اقداماتی انجام داد که به شرح زیر می باشد

  • گرفتن فرم درخواست تعمیرات از بخش تشکیل پرونده در شهرداری
  • صدور دستور بازدید توسط مسئول شهرسازی
  • ثبت دستور در دبیرخانه
  • مراجعه مالک به بایگانی جهت تائید واحد بایگانی ( موجود بودن پرونده در بایگانی)

تبصره: در صورتی که محل مورد نظر فاقد پرونده باشد پس از بازدید و دستور مسئول شهرسازی پرونده در بایگانی تشکیل می گردد.

  • اخذ نوبت بازدید از قسمت بازدید اطلاعات
  • مراجعه به واحد شهرسازی منطقه در ساعت ۷ صبح روز بازدید و مشخص کردن ساعت بازدید  
  • حضور مالک یا نماینده مالک در ملک مورد بازدید
  • گزارش مامور بازدید در فرم درخواست

تبصره: مالک فردای روز بازدید باید با مراجعه به بایگانی و گرفتن پرونده نزد مامور بازدید برود تا او گزارش خود را تنظیم و ارائه نماید.

  • بررسی گزارش توسط مسئول شهرسازی و در صورت بلامانع بودن از کلیه جهات کاربری، گذربندی و غیره
  • کنترل برخی عوارض (حضور مالک در دفتر مسئول مربوطه شهرداری)
  • کنترل عوارض توسط محاسب در مراجعه مالک به واحد محاسبات پس از تائید توسط محاسب، مراجعه مجدد به رئیس شهرسازی
  • صادر کردن مجوز پروانه بازسازی توسط مسئول مربوطه شهرسازی
  • رفتن به بخش تشکیل پرونده و آماده کردن پیش نویس مجوز بازسازی و تعمیرات به صورت تایپ شده

نکته : پرداخت قبض عوارض نوسازی سال جاری توسط مالک در صورتی که ملک تجاری یا دفتر کار باشد

  • ارائه قبض عوارض کسب در سال جاری برای همه مراحل ۱۱ گانه
  • امضاء محاسب ، مسئول شهرسازی، معاون مالی، اداری
  • صدور پروانه تعمیرات ( مهر و شماره) توسط واحد دبیرخانه
  • ارجاع پرونده به بایگانی توسط مالک

نکته : پروانه تعمیرات دارای مدت اعتبار خاصی نمی باشد.

کلام آخر

هزینه پروانه بازسازی با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد کاملا بستگی به منطقه و قیمت ملک شما دارد. اگر در مناطق پایین شهر هستید هزینه کمتری خواهید داشت و اگر در مناطق بالا هستید این هزینه بیشتر است. دلیل این امر هم قیمت منطقه و ملک است که روی مجوز تاثیر می گذارد.

اگر هر یک از شما مالکین عزیز، قصد بازسازی خانه قدیمی، بازسازی ویلا، نوسازی ملک و تعمیرات ساختمان در تهران خود را دارید می توانید با شرکت بازسازی میچینم تماس گرفته و از راهنمایی ها و کمک های مشاورین این شرکت بهره مند شوید. تیم های پیمانکار بازسازی ساختمان حرفه ای ما می توانند در بازسازی و دریافت مجوز های آن به شما کمک کنند.

سوالات متداول :

آیا برای هرگونه بازسازی در ساختمان نیاز به اخذ مجوز است ؟

خیر. برای بازسازی برخی از قسمت های ساختمان همچون تعمیر کف ها، تعویض ایزوگام و قیرگونی پشت بام، تعویض در و پنجره و … نیازی به اخذ مجوز نمی باشد.

با در نظر گرفتن اینکه در قانون شهرداری ها اشاره ای به اخذ مجوز برای بازسازی ساختمان نشده، آیا نیازی به اخذ این مجوز می باشد؟

بله. گرفتن مجوز برای بازسازی قسمت های اصلی ساختمان امری ضروری است و با اینکه در قانون شهرداری ها اشاره ای به آن نشده ولی باید به رویه موجود در شهرداری ها مراجعه نمود

مقالات بیشتر :

هزینه بازسازی ساختمان قدیمی

هزینه تعمیرات پمپ ساختمان بر عهده کیست

مطالب مرتبط