چگونه نقشه ساختمان بکشیم؛ تمام نکات و مراحل
مهندسان و طراحان وظیفه دارند تا قبل از ساخت بنا، نقشه آن را طراحی کنند. در نقشه قسمت های مختلف ساختمان را نمایش می دهند و جایگاه هریک از بخش های آن را مشخص می نمایند.
امروزه مثل گذشته نیست که کشیدن نقشه یک کار بسیار سخت و پر مشقت باشد بلکه با استفاده از روش های مناسب می توان نقشه را با رعایت استانداردهای موجود طراحی کرد. ترسیم نقشه ساختمان نیاز به یک مهارت و تخصص کافی دارد که باید فرد طراح از آن برخوردار باشد.
علاوه بر مهارت نقشه کشی باید از یکسری علوم دیگر نیز اطلاع کافی داشته باشد. در تهیه نقشه ساختمان ها باید به مسائل دیگری مانند میزان نور و مقدار بودجه در دسترس کارفرما نیز دقت داشت.
در این مطلب قصد داریم تا در این مورد اینکه چگونه نقشه ساختمان بکشیم توضیح دهیم و با تمام تکنیک های موجود در آن بیشتر آشنا شویم.
کشیدن نقشه ساختمان روی کاغذ
این اقدام را به عنوان اولین مرحله از انجام کار باید دانست. البته کشیدن نقشه بر روی کاغذ بدین معنا نیست که قرار است کل کار برو روی آن انجام شود و بتوان از آن در مراحل اجرایی کار نیز استفاده کرد.
بلکه این اقدام به معنای این است که تمام تفکرات و خواسته های کارفرما بر روی کاغذ بایستی طراحی گردد و با چندین بار مشورت و تجدید نظر در نهایت به طرحی مناسب دست پیدا کرد.
اگر تمام جزئیات و موارد ضروری در آن رعایت شده باشد می توان از آن در مراحل بعدی ترسیم نقشه استفاده کرد. این مرحله را نباید به عنوان مرحله بی ارزشی دانست که فقط در آن یکسری خطوط کشیده می شود و کاغذی که از آن استفاده می شود حکم چک نویس را دارد.
بلکه مرحله مذکور یک مرحله بسیار مهم و ضروری است که دقت بالایی را می طلبد و شرع کار ساختمان سازی را باید از این مرحله دانست. در ادامه این بخش به موارد مهمی که لازم است تا انجام شود، می پردازیم و با تمام ابعاد کار بیشتر آشنا می شویم.
استفاده از کاغذ مناسب
برای کشیدن نقشه ابتدایی بر روی کاغذ باید حتماً از یک نوع با کیفیت آن استفاده شود. از نظر بسیاری از طراحان و مهندسان، کاغذ شطرنجی را مناسب ترین نوع برای طراحی نقشه می دانند.
این افراد دلایل موجه خود را برای انتخاب این کاغذ دارند. آنها معتقدند که کاغذ شطرنجی قابلیت طراحی و اندازه گیری های لازم را دارد. طرح شطرنجی این کاغذها امکان این را فراهم کرده تا اندازه ها را بر اساس آنها سنجدید. استفاده از کاغذهای ساده اصلاً توصیه نمی گردد.
مقیاس مناسب
در هنگام ترسیم نقشه بر روی کاغذ باید به مقیاس های نقشه کشی نیز توجه داشته باشید. منظور از مقیاس به این معناست که اندازه و ابعاد تمام المان ها به یک مقدار کوچک شوند. طراحان و مهندسان این حوزه مقیاس مناسبی را برای این منظور در نظر گرفته اند. آنها بر این باور هستند که باید درب و دیوار و سایر المان های بکار رفته در نقشه را به میزان 100 برابر کوچک شوند و بعد از آن بر روی کاغذ ترسیم نمایند.
شاید این موضوع برای افرادی که به تازگی با این مبحث آشنایی پیدا کرده اند کمی عجیب باشد، بگذارید موضوع را با یک مثال ساده توضیح دهیم، فرض کنید طول دیوار پذیرایی در واقعیت 100 متر است باید آن را در نقشه به 100 سانتی متر تبدیل کنید.
آشنایی به علامت های المان های ساختمان
از یک مهندس طراح ساختمان انتظار می رود تا به تمام فنون لازم برای طراحی نقشه آشنایی داشته باشد و بتواند تمام تکنیک های ضروری را بر روی کاغذ ترسیم نماید. یکی از تکنیک های ضروری که لازم است تا انجام شود، موضوع به تصویر کشیدن المان های ساختمان مثل درب، دیوار، ستون و سایر بخش های آن است.
ترسیم بخش های مذکور نیازمند این است که به یکسری از علائم نقشه کشی آشنایی داشته باشید. هر بخش از ساختمان دارای نشانه مختص به خود است. برای نشان دادن قسمت های مختلف ساختمان باید از این علامت ها بر روی نقشه استفاده کنید.
رسم اثاثیه منزل و جایگاه آنها
ساخت یک بنا را در صورتی می توان به درستی پیش برد که به تمام بخش های آن توجه شده باشد. اثاثیه منزل نیز جزء آندسته از بخش هایی شمرده می شود که در خانه مورد استفاده قرار می گیرد.
برای اینکه بتوان آشپزخانه، اتاق و سایر قسمت های منزل را با مساحت مناسبی طراحی کرد، بایستی به اندازه و ابعاد وسایلی که قرار است در آن بکار رود نیز توجه داشته باشید. تنها هدفی که از مطرح کردن این موضوع به دنبال آن هستیم، این است که خانه ای طراحی کنید که قابلیت جاگذاری تمام وسایل در آن وجود داشته باشد.
انتقال اطلاعات به نرم افزار
بعد از اینکه نقشه ساختمان بر روی کاغذ کشیده شد حالا نوبت به این می رسد که اطلاعات موجود در آن را به داخل نرم افزار انتقال دهید. نرم افزارهای مختلفی در این حوزه وجود دارد که می توان از طریق آنها ساختمان را قبل از اینکه به مرحله ساخته شدن وارد شود آن را مشاهده و بررسی نمود.
با استفاده از برنامه های مذکور امکان این وجود دارد که بتوان شکل و شمای کلی ساختمان را دید و در مورد اینکه نقشه به درستی انجام شده یا خیر، تصمیم نهایی را گرفت. برنامه های مختلفی وجود دارد که می توان با استفاده از آنها در ابتدا، نقشه ساختمان را طراحی کرد و بعد از آن با استفاده از نرم افزار دیگری، شکلی سه بعدی از کار را مشاهده کرد تا سنجیده شود که آیا ساختمان مطابق با خواسته های کارفرما طراحی شده یا خیر.
در صورتی که مورد پسند کارفرما واقع نشد، میتوان قبل از اینکه کار به مرحله اجرایی برسد، اقدامی مناسب انجام داد. در ادامه این مطلب قصد داریم تا در مورد نرم افزارهای کاربردی که در این حوزه وجود دارد توضیحات مفصلی را بیان کنیم تا با نحوه کار و استفاده از آن آشنا شویم.
نرم افزار اتوکد
نرم افزار اتوکد یکی از رایج ترین برنامه هایی شناخته می شود که در حوزه طراحی نقشه ساختمان، کاربردهای فراوانی دارد. با استفاده از این نرم افزار می توانید نقشه را با رعایت دقیق مقیاس، طراحی کنید و کم ترین خطا را در آن مشاهده نمایید.
با قابلیت هایی که این برنامه دارد، شما را قادر می سازد تا بخش های مختلف ساختمان را طراحی کرده و در کنار یکدیگر قرار دهید. به طور کلی به دلیل مزیت های بسیاری که برای اتوکد می توان در نظر گرفت، بیشتر مهندسان و معماران ترجیح می دهند تا برای طراحی های خود از آن استفاده کنند
نرم افزارهای سه بعدی
با استفاده از اطلاعات موجود در برنامه اتوکد، می توان آنها را به داخل نرم افزارهای سه بعدی انتقال داد. این برنامه ها قابلیت های مختلفی دارند تا شکلی سه بعدی از نقشه مورد نظر ارائه دهند. با مشاهده مدل سه بعدی ساخته شده، می توانید در داخل خانه شبیه سازی شده گشت بزنید و از بخش های مختلف آن دیدن کنید.
در صورتی که این مدل مورد پسند شما واقع شد، می توانید دستور ساخت خانه را بدهید. از برنامه های رایجی که برای این کار وجود دارد می توان به planner 5d و نمونه های مشابه آن اشاره کرد. البته با نرم افزارهای دیگری مانند مایا و تری دی مکس نیز می توان کارهای سازنده و مفیدی را انجام داد.
قسمت های مختلف خانه در نقشه
قسمت های مختلف خانه مانند اتاق های خواب، آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی و سایر بخش های آن را می توان بر روی نقشه کشید. بخش های مذکور برای خود علائمی دارند که به استفاده از آنها می توانید اطلاعات مفیدی به بیننده و پیمانکاری که قرار است کار ساخت را انجام دهد، انتقال دهید.
در این بخش به نکات مهم و ضروری که در هنگام کشیدن نقشه بایستی به آن توجه کنید می پردازیم و شما را با الزامات این حوزه بیشتر آشنا می کنیم.
طراحی پلان ساختمان
یکی از مهم ترین مراحلی که در طراحی باید به آن توجه کنید، طراحی پلان ساختمان است. پلان به مساحتی می گویند که قرار است تمام بخش های ساختمان را بر روی آن پیاده سازی شود. پلان با توجه به مساحت زمینی که در اختیار شما قرار گرفته است تعیین می شود.
با توجه به قسمت های مختلف خانه می توانید مساحت بخصوصی را برای آنها اختصاص دهید. تخصیص مساحت به این قسمت ها باید به گونه ای باشد که برای تمام بخش های آن فضای مناسبی در نظر گرفته شده باشد.
طراحی آشپزخانه
آشپزخانه یکی از بخش های مهم منزل شمرده می شود و بایستی در بهترین شکل ممکن طراحی و ساخته شود. در هنگام طراحی این قسمت باید به مساحتی که قرار است به آن اختصاص دهید توجه داشته باشید. مساحت مورد نظر خود را از اطلاعات در دسترس و موجود استخراج نمایید و بعد از آن طرح آشپزخانه را بر روی پلان پیاده سازی نمایید.
طراحی اتاق های خواب
در طراحی اتاق خواب باید به این نکته توجه داشته باشید که مناسب ترین جهت جغرافیایی برای این قسمت کدام است. بسیاری از کارفرمایان ترجیح می دهند تا این قسمت از خانه را در جهتی قرار دهند که آفتاب گیر باشد، برخی دیگر نیز خلاف این نظر را دارند.
به هر صورت این نظر کارفرما و ضوابط شهرداری است که تعیین می کند جایگاه این قسمت کجا باید باشد. البته این موضوع را نباید فراموش کرد که قضیه ضوابط شهرداری برای تمامی بخش های خانه صدق می کند و در مواقعی دست طراح برای جاگذاری بخش های مختلف در مکان دلخواه بسته است.
طراحی پذیرائی
این بخش از خانه بعد از درب ورودی واحد مورد نظر قرار می گیرد و محل قرارگیری آن در بین اتاق های خواب و آشپزخانه است. البته رایج ترین مدل طراحی که برای این بخش می پسندند به همین صورت می باشد. طراحان با تجربه علائم مخصوصی را برای معرفی این بخش استفاده می کنند. کاربرد این علائم به پیمانکار کمک می کند تا کار را بصورت دقیق به پیش ببرند.
طراحی حمام و سرویس بهداشتی
برای طراحی این بخش بایستی به ضوابط موجود در این حوزه توجه داشته باشید. این بخش از خانه را باید در جایگاه مناسبی طراحی کنید. در بسیاری موارد مساحت خانه این اجازه را می دهد تا این دو مکان را در گوشه ای از پذیرایی طراحی کنید در موارد دیگر شما با محدودیت روبرو هستید و باید آن را در داخل یکی از اتاق ها جاگذاری نمایید.
طراحی نما ساختمان
این بخش نیز یکی از قسمت های مهم در ساختمان شناخته می شود که معرف ساختمان و هویت آن است. مدل های بسیاری برای نما ساختمان وجود دارد که شما می توانید با استفاده از آنها یکی را به دلخواه انتخاب کنید.
طراحی سایر بخش های ساختمان
بخش های دیگر ساختمان مثل، بالکن، تراس، حیاط، حیاط خلوت و سایر قسمت های دیگر در صورتی که مساحتی برای آنها اختصاص داده شده باشد باید با توجه به مقررات موجود طراحی گردند.
شرکت بازسازی میچینم در زمینه بازسازی خانه قدیمی و ساختمان و بازسازی ویلا قدیمی مشغول به فعالیت است. این شرکت توانسته در طول زمان فعالیت خود، اعتماد بسیاری از مشتریان خویش را بدست آورد. مجموعه میچینم قادر است تا بازسازی ساختمان را مطابق با نقشه اولیه آن انجام دهد. بازسازی ساختمان های اداری، بازسازی بیرون ساختمان، مرمت خانه های قدیمی و سایر خدمات مشابه تخصص های اصلی این شرکت را تشکیل می دهد. برای دریافت مشاوره های رایگان بهتر است با کارشناسان ما در تماس شوید.
کلام آخر
کشیدن نقشه ساختمان به مهارت و تخصص بالایی نیاز دارد و فقط از عهده افراد با تجربه بر می آید. تعیین پلان ساختمان از اولین اقداماتی است که بایستی انجام شود و بعد از آن بخش های مختلف ساختمان را بر روی آن طراحی کرد.
سوالات متداول
با توجه به مساحت و پیچیدگی های کار، زمان های مختلفی را در بر می گیرد تا یک نقشه ساختمان بصورت کامل و جامع طراحی شود.
هزینه آن نیز مطابق با مساحت کار و پیچیدگی های نما و سایر بخش های ساختمان تعیین می شود و نمی توان مقدار ثابتی را برای آن عنوان کرد.
مقالات مرتبط :