مرمت خانه های قدیمی

مرمت خانه های قدیمی

برای حفظ بنا و افزایش ایستادگی آن باید یکسری اقدامات برنامه ریزی شده انجام شود. خانه های قدیمی به تعمیر و نگهداری اصولی احتیاج دارند تا با واسطه آنها بتوان بنا را سر پا نگه داشت. معمولاً در خانه های قدیمی از معماری زیبا و بخصوصی استفاده می شد به گونه ای که هویت خانه را نشان می داد.

این خانه ها با گذشت زمان به مرمت نیاز دارند. خانه های قدیمی باید در اسرع وقت مورد مرمت قرار بگیرند تا از گسترش آسیب در آنها جلوگیری شود. پیمانکار مربوطه برای مرمت خانه لازم است تا  به مفاهیم معماری، شهرسازی، تاریخ و باستان شناسی اطلاع دقیقی داشته باشد.

مرمت این خانه ها زمانی مهم شمرده می شوند که اصالت تاریخی و فرهنگی آنها برجسته باشد. در شهرهای مختلف خانه های قدیمی وجود دارند که در بافت سنتی قرار می گیرند. توجه به مرمت آنها باعث حفظ این ساختار می شود.

غیر از مساله تاریخی و فرهنگی که خانه های قدیمی در دسته بندی آنها قرار می گیرند، بسیاری از این خانه ها به عنوان خانه تاریخی شناخته نمی شوند اما به مرمت نیاز دارند تا زمینه زندگی توأم با آسایش را برای ساکنینش فراهم نمایند.


مرمت خانه های قدیمی نیازمند دانش و مهارت کافی است. بیشتر خانه های قدیمی وجه تاریخی دارند و مرمت آنها توجه و دقت بالایی را می طلبد. شرکت بازسازی می چینم با توانایی و استعداد لازم، می تواند ساختمان و خانه های قدیمی را مرمت کند. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید

در ادامه در مورد مرمت خانه های قدیمی مطالب مفصلی را بیان کرده ایم تا با مراحل کار مرمت خانه های قدیمی بیشتر آشنا گردید.


چرا مرمت می کنیم؟

به این موضوع اشاره کردیم که مرمت به هدف افزایش پایداری در خانه های قدیمی انجام می شود. مرمت را باید به عنوان کاری دائمی در نظر بگیریم که هر چند وقت یکبار در خصوص این نوع از خانه انجام می شود. البته با توجه به میزان آسیب های موجود در خانه میتوان، در بخش های مختلف آن مرمت های حفاظتی، اضطراری و استحکامی انجام داد. همیشه طرح های یکسان و مشابهی در خصوص مرمت ارائه نمی شود بلکه هر خانه ای با توجه به ویژگی های آن، طرح های مناسبی ارائه می شود.

ویژگی خانه های قدیمی

خانه های قدیمی در مقایسه با خانه های امروزی از ویژگی های بخصوصی برخوردار هستند. این ویژگی های منحصر بفرد، خود را به عنوان یک سبک معماری نمایان می کنند. سبک معماری بکار رفته در آنها به گونه ای است که خانه را به دو قسمت اندرونی و بیرونی تقسیم بندی می کند. این خانه ها از سر در ورودی، در ورودی، چندین اتاق، راهروها، ایوان و حیاط تشکیل شده است. معمولاً اتاق ها در دورتا دور حیاط ساخته می شوند و فضایی را در بین حیاط برای حوض و گلدان ها در نظر می گیرند. هرکدام از این بخش ها به شیوه های هنرمندانه ای طراحی و ساخته شده اند. وجود تناسب و هماهنگی بین تمام این بخش ها مشهود است. معماران در گذشته، خانه ها را به گونه ای می ساختند که یک ارتباط معنوی بین ساکنین آن و خود بنا برقرار شود.

مراحل مختلف مرمت خانه های قدیمی

مرمت خانه دارای مراحل مختلفی است که انجام هریک از آنها به نوعی در مقاومت و پایداری خانه تاثیر بسزایی می گذارد. قبل از مرمت باید قسمت های آسیب دیده را شناسایی کرد. در ابتدای کار باید هدف مرمت مشخص شود. اهداف مهمی مانند رفع خطر، استحکام و حفاظت بنا از جمله مواردی است که در مرمت دنبال می شود. مرمت را می توان به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در نظر گرفت که منجر به افزایش طول عمر خانه می گردد. در ادامه به توضیح اهداف مهمی می پردازیم که در مرمت به دنبال دستیابی آنها هستیم.

رفع خطر

پایداری خانه های قدیمی باید بررسی شود زیرا آسیب ها و فرسودگی های موجود در آن، خطر ریزش را محتمل می سازد. برای رفع چنین خطری باید اقدامات لازم و ضروری را انجام داد. در مرمت چنین خانه هایی باید مصالح مناسب آن را شناسایی کرد و از بهترین آنها در کار استفاده نمود. تیمی که مسئولیت بازسازی را بر عهده دارد باید به تمام فنون مرمت آشنایی داشته باشد تا با استفاده از آنها بتواند خطرات احتمالی را از خانه دور کند.

مرمت جهت استحکام و حفاظت بنا

یکی دیگر از اهداف مرمت، اقدامات لازم برای استحکام و حفاظت بنا در خانه های قدیمی است. این مرحله باید عوامل موثر بر تعادل بنا شناسایی شود. عواملی که تعادل و پایداری خانه را با تهدید مواجه می کند بایستی خنثی گردند. ترک های روی دیوار گویای این است که خطری جدی پایداری بنا را تهدید می کند. هر گونه ترکی که در بنا مشاهده می شود باید جدی گرفته شود زیرا وجود ترک حاکی از نشست خانه دارد. برای اینکه یک مرمت اصولی و معیاری در خصوص خانه انجام شود بایستی اقداماتی انجام شود تا دیگر نشست خانه ادامه دار نباشد و در آینده نیز رخ ندهد.

برای جلوگیری از نشست ساختمان، اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد و جلوی نشست بیشتر ساختمان را گرفت. نشست به دلایل مختلفی رخ می دهد. یکی از دلایل مهمی که باعث این امر می شود، سست شدن خاک زیر فونداسیون است. با شناسایی قسمت های مهم در فونداسیون می توان جلوی نشست خانه را گرفت.

البته وجود ترک روی دیوارها تنها نشانه از نشست ساختمان نیست بلکه فرو رفتگی در کف خانه و ایجاد شکم در ستون ها، همگی دال بر نشست خانه دارند. با نشانه های نشست آشنا شدیم حالا باید با اقدامات مناسبی جلوی پیشروی نشست گرفته شود. روش های گوناگونی وجود دارد که  بکار بردن آنها، میتواند تا حدود زیادی، کف ساختمان را مقاوم سازی کند. یکی از این روش ها، تزریق مواد مقاوم ساز به قسمت های زیرین خانه است. با استفاده از این روش، تخلخل های خاک زیرین ساختمان پر می شود و با پر شدن این فضاها، دیگر شاهد یک زمین مقاوم خواهیم بود.

 روش دومی که برای جلوگیری از نشست پیشنهاد می گردد، استفاده از دستک های فلزی است که در طرفین فونداسیون و در زیر آن قرار میگیرند و داخل آنها توسط بتن تقویت می شود. در این روش، گودال هایی با ارتفاع مناسبی در چهار طرف فونداسیون ایجاد می شود و دستک های فلزی را داخل آنها قرار داده میدهید سپس با بتن آن را تقویت مینمایید.

روش هایی که برای استحکام و حفاظت بنا پیشنهاد می گردد بایستی به دقت کارشناسی شود تا مبادا اقداماتی که برای استحکام بنا صورت میگیرد، منجر به ایجاد تداخل در مراحل دیگر کار شود.

مرمت کامل

با شناسایی پارامترهای تاثیر گذار بر سلامت بنا، می توان آنها را شناسایی کرد و اقدامات لازم جهت بالا بردن حیات خانه را انجام داد. مرمت کامل نیازمند بررسی های همه جانبه دارد. نقاط مهم و کلیدی بنا در این شیوه، تقویت می گردد تا از این طریق بتوان موجب پایداری خانه شد.

اصول معماری خانه های قدیمی

خانه های قدیمی بر طبق یک اصول معماری مشخصی ساخته شده اند و تمام بخش های آن با یک هماهنگی و تناسب با یکدیگر تنظیم شده اند. منظور از تناسب همان هماهنگی موجود بین طرح معماری داخلی و خارجی در بنا است. درخانه های قدیمی این هماهنگی به شیوه ماهرانه و هنرمندانه ای رعایت شده است. در مرمت نیز باید به این مساله توجه شود و اصول استاندارد و پذیرفته شده در خصوص آن رعایت گردد.

در طراحی معماری داخلی و خارجی باید به ابعاد خانه توجه صورت بگیرد. توجه به ابعاد خانه کمک می کند تا المان ها و اجزای خانه را در جای مناسب استفاده شود و رنگ ها و مصالح کاربردی در آن به شیوه درستی مورد کاربرد قرار بگیرد.

معماری خارجی

در معماری خارجی به سطح بیرونی خانه توجه می شود. خانه های قدیمی دارای حیاط هستند و محل رفت و آمد افراد خانه از طریق درب ورودی صورت می گیرد. نمای ساختمان بیشتر خود را در قسمت درب ورودی خانه نشان می دهد. در ضمن می توان روی نمای اصلی خانه که از داخل حیاط قابل روئیت است، سبک معماری بکار برده شده را مشاهده نمود. در هنگام مرمت باید به این مساله توجه داشت و مرمت را به گونه ای پیش برد که به این بخش آسیبی وارد نشود.

مرمت این بخش را باید به گونه اصولی پیش برد تا معماری اولیه آن تجدید گردد. حیاط این خانه ها را با یک سبک معماری بخصوصی می سازند. به گونه ای که حوض خانه در وسط حیاط قرار می گیرد و سایر المان های خانه در اطراف آن به گونه هنرمندانه چیده می شوند. در این خانه ها از بالکن استفاده می کنند به صورتی که جلوی درب اتاق ها قرار گرفته و در دور تا دور محیط حیاط کشیده می شود.

استفاده از ایوان در خانه های قدیمی بسیار رایج بود. ایوان ها با طراحی معماری زیبایی در قسمت جلوی خانه و رو به حیاط خودنمایی می کند. در داخل ایوان ها نقوش و گچ کاری های مختلفی را می توان مشاهده کرد که گویای هنر آن زمان بوده است. به طور کلی باید نهایت دقت را در مرمت نمای خارجی خانه داشت به نحوی که پس از مرمت، خانه از بالاترین کیفیت و زیبایی برخوردار شود.

معماری داخلی

معماری داخلی این خانه ها شامل طراحی ستون ها و دیوارها با سبک های ویژه و سنتی است. برای روشنایی اتاق ها از پنجره و ارسی های زیبا استفاده می کنند که تاثیر شگرفی بر معماری داخلی خانه می گذارد. در خانه ها قدیمی بخشی به عنوان تالار وجود داشت که در کنار اتاق ها قرار می گرفت و به عنوان محل پذیرایی از مهمانان استفاده می شد.

در این قسمت طرح های معماری و سنتی زیبایی مشاهده می شود. در دیوارها و ستون های این بخش گچبری، آینه کاری، نقاشی روی گچ و طرح های چوبی زیادی می توان پیدا کرد. در مرمت این بخش باید نهایت دقت و دانش را داشت تا بر طبق همان اصول قدیم، مرمت به گونه صحیحی انجام شود.

انتخاب مصالح مناسب در مرمت خانه های قدیمی

در مرمت قسمت های داخلی و خارجی خانه های قدیمی باید از مصالح بومی همان خانه استفاده کرد و تا حد امکان از مصالحی کار گرفت که تشابه بسیاری به نمونه اولیه دارد. استفاده از مصالح مناسب درمرمت این خانه ها باعث می گردد تا اصالت بنا حفظ شود و کمترین خدشه ای به آن ورود پیدا کند.

کارگاه هایی در سطح کشور وجود دارند که اقدام به تولید مصالح مناسب برای مرمت خانه های قدیمی می کنند و از این طریق نیاز کشور به این نوع مصالح را تامین می نمایند. با وجود چنین امکاناتی می توان تا حد زیادی از بابت مرمت خانه های قدیمی آسوده خاطر بود..

شرکت بازسازی بازسازی میچینم یکی از شرکت های فعال در حوزه بازسازی و نوسازی ساختمان است که در طول فعالیت های چندین ساله ای که داشته است توانسته پروژه های متعددی را تکمیل نماید. این شرکت به واسطه اعتماد و رضایت مشتریان خود توانسته پله های موفقیت و ترقی را در طول این سال ها طی نماید و به بروز ترین شیوه های این حوزه دست یابد تا از این طریق پاسخگوی نیاز مشتریان خود باشد.

کلام آخر

بالا بردن مقاومت و استحکام خانه های قدیمی، مهم ترین هدفی است که از مرمت می توان انتظار داشت. مرمت باید به گونه ای انجام شود که شرایط محیطی کمترین اثر منفی را روی خانه بگذارند. خانه های قدیمی باید به صورت دائمی مورد بررسی قرار بگیرند تا مبادا مشکلی در یکی از بخش های آن بوجود آید و سلامت کل بنا را با مشکل روبرو سازد. یک خانه قدیمی برای اینکه تا مدت های طولانی ایستادگی خود را حفظ نماید باید مرمت کامل و اصولی در مورد آن انجام شود.

بازسازی بخش های مختلف خانه مهارت بالایی را می طلبد. بازسازی آشپزخانه، بازسازی خانه های قدیمی سایر قسمت های ساختمان و بازسازی ویلا قدیمی و تعمیرات ساختمان نیاز به مهارت بالا دارد که خوشبختانه این استعداد در تیم های بازسازی و پیمانکار بازسازی ساختمان ما وجود دارد. برای دریافت مشاوره های رایگان با شماره های ما تماس بگیرید.

سوالات متداول

مرمت چه تفاوتی با بازسازی دارد؟

در بازسازی شاهد تخریب و نوسازی های گسترده در بنا هستیم اما در مرمت میزان آن کمتر است و سعی می شود تا حد امکان از تخریب اجتناب شود و فقط تعمیر و مراقبت های لازم صورت بگیرد.

مرمت شامل چه اقداماتی می شود؟

تمام اقداماتی که برای حفظ و نگهداری خانه صورت می گیرد شامل مرمت می گردد.

خدمات بیشتر از شرکت بازسازی می چینم :

بازسازی خانه کلنگی

بازسازی خانه روستایی قدیمی

بازسازی ساختمان های اداری

بازسازی بیرون ساختمان

بازسازی اتاق خواب

بازسازی ایوان خانه

بازسازی لابی ساختمان

بازسازی سرویس بهداشتی