مقاوم سازی ساختمان چگونه است

مقاوم سازی ساختمان

امروزه با گسترش فناوری و ابداع روش های نوین در عرصه ساختمان سازی، انتظار می رود تا دیگر شاهد ساختمان های بی کیفیت نباشیم. با وجود پیشرفت های بدست آمده در این حوزه، متاسفانه شاهد ساختمان هایی هستیم که مقاومت و استحکام کافی را به دلایل مختلفی ندارند و نیاز دارند که با بازسازی دوباره مقاوم سازی شوند

این نقص بیشتر در ساختمان هایی رخ می دهد که اسکلت بتنی دارند. در ساخت ساختمان های بتنی باید موارد مهمی رعایت گردد. تمام مراحل ساخت، از مرحله فونداسیون گرفته تا مرحله ی قالبندی و کارهای اجرایی باید با رعایت اصول فنی انجام شود. در هر یک از مراحل ذکر شده نباید کوتاهی صورت بگیرد، زیرا اصولی انجام ندادن هریک از مراحل ذکر شده، باعث می گردد تا ضرر های جبران ناپذیر جانی و مالی به افراد وارد شود. در این بخش قصد داریم تا به این سوال که مقاوم سازی ساختمان چگونه است، بپردازیم و با تمام مراحل اجرای آن آشنا شویم.

 

مقاوم سازی ساختمان چیست

امروزه با افزایش جمعیت در شهرها و کلان شهرها انتظار می رود تا مسکن های امنی را برای اسکان این تعداد از جمعیت در نظر گرفته شود. ساختمان ها و برج های مسکونی به دلیل اینکه قادر هستند تا جمعیت زیادی را در خود جای دهند، بهترین گزینه برای اسکان این افراد محسوب می گردد. برج ها و ساختمان های مسکونی باید طبق اصول فنی ساخته شوند. در تمام مراحل طراحی و ساخت، هیچ گونه غفلتی نباید صورت بگیرد. غفلت در مراحل ساخت ساختمان باعث می گردد تا جان و مال ساکنین در معرض خطر قرار بگیرد.

برای مقاوم سازی ساختمان یکسری از اقدامات لازم است تا انجام شود. انجام این اقدامات باعث می گردد تا ساختمان در برابر زلزله و سایر نیروهای وارده، از خود مقاومت نشان دهد و دچار ریزش نگردد. در ادامه به دلایلی که منجر به مقاوم سازی درساختمان شده، می پردازیم.

 

نیروهای وارده به ساختمان

ساختمان ها در برابر عوامل و حوادث طبیعی بسیار آسیب پذیر هستند. در هنگام طراحی ساختمان باید این عوامل در نظر گرفته شود. زلزله یکی از مهم ترین نیروهایی محسوب می گردد که ساختمان را تهدید می کند. زلزله هایی با قدرت بالا، باعث ریزش و بروز آسیب های جدی در ساختمان می شود. همچنین باید به مساله رانش زمین نیز توجه کرد. از ساختمان سازی در این مناطق باید اجتناب کرد. بسیاری از افراد در مسیر رودخانه یا در قسمت های کوهپایه ای که خطر رانش زمین وجود دارد، اقدام به ساخت ساختمان می کنند و از خطراتی که هر لحظه ممکن است آنها را تهدید کند غافل می شوند.

 

ترکیب شیمیایی زمین

زمینی که در آن ساختمان بنا می شود دارای املاح معدنی است. برخی از آنها ترکیب شیمیایی خاصی دارند که برای سلامت اسکلت بنای فلزی یا بتنی مضر محسوب می شود. سولفات ها و کلرید ها از جمله این مواد شمرده می شوند که برای فونداسیون و آن قسمت هایی که در زمین فرو می روند، مضر بوده و باعث خورندگی و از بین رفتن آنها می شود. با توجه به مطالب ذکر شده، حتماً قبل از اقدام به ساخت، نسبت به این مورد دقت لازم صورت بگیرد و تدابیر لازم و پیشگیرانه برای جلوگیری از آسیب های احتمالی در نظر گرفته شود.

 

علل مقاوم سازی سازه

به دلایل مختلفی ساختمان بعد از ساخت یا در جریان ساخت، دچار ضعف هایی می شود. این ضعف ها، زندگی امن را برای ساکنین ساختمان غیر ممکن می سازد. ساختمان هایی که مقاومت کافی را نداشته باشند، از لحاظ ایمنی مناسب زندگی نمی باشند. ساختمان ها توسط کارشناسان مربوطه مورد بازدید قرار می گیرد. بعد از بازدید اقدامات مورد نیاز برای مقاوم سازی ساختمان، به پیمانکار و مهندسان اجرایی پیشنهاد می گردد. پیمانکار و مهندس ساختمان موظف است تا تمام مواردی که به مقاوم سازی ساختمان می انجامد را رعایت کنند. برخی از ساختمان ها با وجود اینکه چندین سال از ساخت آنها گذشته است، اما در آنها یکسری آسیب ها و ضعف هایی دیده می شود. صاحب خانه باید با یک تیم کارشناسی مشورت کند و اقداماتی که برای مقاوم سازی ساختمان نیاز است را انجام دهد. در ادامه به دلایلی می پردازیم که به موجب آن مقاوم سازی ساختمان لازم می شود.

 

خطاهای طراحی

در مرحله طراحی ممکن است خطاهایی رخ دهد که منجر به ایجاد ضعف های گسترده در ساختمان گردد. در بخش فنی یکسری از پارامتر های زمین شناسی وجود دارد که بر ساختمان تاثیر می گذارد. مهندسان در هنگام طراحی ساختمان باید این پارامتر ها را در نظر بگیرند. نقشه ساختمان باید بصورت صحیحی طراحی شود تا ساختمان بطور اصولی و اساسی ساخته شود. ساختمان هایی که در ساخت آنها به تمام موارد فنی توجه شده، دارای ایمنی کافی بوده و خطری ساکنان آن را تهدید نمی کند.

 

خطاهای اجرایی

این خطا معمولاً در مرحله ساخت بنا رخ می دهد. برخی از پیمانکاران غیر متخصص در هنگام قالبندی، آرماتور بندی و عمل آوری بتن، دقت کافی را به خرج نمی دهند و باعث می گردند تا ساختمان، از فونداسیون بصورت اشتباه پی ریزی شود. در بیشتر موارد استفاده از مصالح بی کیفیت باعث می گردد تا ساختمان استحکام و مقاومت کافی را نداشته باشد. معمولاً در ساختمان هایی که اسکلت بتنی دارند این سری خطاها رخ می دهد. چنین خطاهایی باعث می گردند تا در آینده دور یا نزدیک خطرات جدی مثل ریزش و کج شدن ساختمان رخ دهد.

 

تغییر کاربری ساختمان

برخی از مالکان به دلایل مختلفی تصمیم می گیرند تا ساختمان مسکونی خود را تغییر کاربری بدهند. تغییر کاربری یک ساختمان از مسکونی به تجاری یا اداری می تواند مشکلات زیادی برای ساختمان ایجاد کند. ساختمان هایی که برای سکونت افراد طراحی شده اند، مکان مناسبی برای استفاده غیر مسکونی محسوب نمی گردند. ساختمان مسکونی به گونه ای طراحی شده است که نمی توان از آن به عنوان انبار کالا استفاده کرد. به طور کلی ساختمان های مسکونی قادر نیستند تا باری بیشتر از آنچه که برای آن طراحی شده اند را تحمل کنند.

 

تغییرات آئین نامه

با گسترش دانش و پیشرفت در حوزه ساختمان سازی، بسیاری از قوانین مربوط به ساختمان و آئین نامه های آن دچار تغییر شده است. تغییرات بوجود آمده در آئین نامه ها، مالکان ساختمان های قدیمی را ملزم می کند تا ساختمان خود را بر طبق آئین نامه های جدید مقاوم سازی نمایند. همچنین افرادی که قصد ساخت ساختمان جدید را دارند، ملزم به رعایت این موارد قانونی می کند.

 

انواع روش های مقاوم سازی ساختمان

برای مقاوم سازی ساختمان روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از این روش ها می توانید ساختمان خود را در مقابل زلزله و عوامل دیگر مقاوم سازی نمائید. هر کدام از این روش ها باید توسط افراد کار بلد و متخصص انجام شود. در ادامه به توضیح هریک از این روش ها می پردازیم.

 

مقاوم سازی ساختمان با ژاکت فولادی

در این روش از ورق های فولادی استفاده می گردد. این ورق ها توسط بولت های مخصوصی به عضو آسیب دیده متصل می گردند. در اصطلاح فنی به این روش مقاوم سازی ساختمان با ژاکت فولادی گفته می شود. مهندسان و پیمانکاران ساختمان با استفاده از این روش مقاومت ساختمان را در مقابل نیروهای مختلف افزایش می دهند. در این روش وزن سازه افزایش چندانی نمی یابد و مجریان طرح با مشکلاتی که افزایش وزن برای آنها ایجاد می کند، مواجه نخواهند شد.

 

مقاوم سازی ساختمان با ژاکت بتنی

استفاده از این روش موجب می شود تا مقاومت ساختمان افزایش یابد. این روش باعث می گردد تا ساختمان در مقابل زلزله مقاوم شود و نیروهای دیگر تاثیری روی استحکام آن نداشته باشند. در این روش به دور المان هایی مثل ستون، تیر و فونداسیون میلگرد هایی را تعبیه می کنند و درون آن بتن می ریزند. این شیوه به عنوان پوششی بتنی در دور المان های ذکر شده پوشانده می شود و مقاومت آنها را افزایش می دهد.

 

مقاوم سازی ساختمان بتنی با دیوار برشی فولادی

از این روش هم در سازه های بتنی و هم فلزی استفاده می شود. استفاده از دیوار برشی فولادی باعث می گردد تا ساختمان ظرفیت بالایی در تحمل بارهای وارد داشته باشد. این دیوار های فولادی به دلیل ساختاری که دارند باعث می گردند تا نیروی زلزله جذب آنها شود و به کل سازه آسیبی وارد نگردد.

 

پیش تنیدگی بتن

در این روش توسط میلگرد ها و آرماتورها یک ساختار بهم پیوسته دور المان های مورد نظر تشکیل می شود. با استفاده از این روش می توان تنش دائمی در المان های مورد نظر ایجاد کرد. ایجاد این تنش ها باعث می گردد تا بارهای زنده و مرده خنثی گردند و به موجب آن آسیبی به کل ساختمان وارد نشود.

 

کلام آخر

با توجه به پیشرفت های بدست آمده در حوزه ساختمان سازی انتظار می رود تا شاهد ساختمان های با کیفیت با درجه ایمنی بالا باشیم. برای افزایش ایمنی در ساختمان و مقاوم سازی آن در برابر زلزله یکسری اقدامات مقاوم سازی لازم است تا انجام داده شود. مقاوم سازی ساختمان با روش های مختلفی صورت می گیرد.

روش های مقاوم سازی با ژاکت فولادی، مقاوم سازی با ژاکت بتنی، مقاوم سازی توسط دیوار فولادی و اعمال پیش تنیدگی بتن از روش های رایجی است که مورد استفاده قرار می گیرد. تمامی مواردی که برای مقاوم سازی ساختمان لازم است را می توانید از تیم بازسازی حرفه ای بخواهید. شرکت بازسازی “میچینم” با بهره بردن از یک تیم حرفه ای به شما در بازسازی ویلا، بازسازی ساختمان، بازسازی آشپرخانه و تعمیرات ساختمان می تواند کمک کند.

 

سوالات متداول

مقاوم سازی ساختمان چیست؟

به تمام اقداماتی که منجر به افزایش استحکام و مقاومت ساختمان در برابر زلزله و سایر حوادث طبیعی گردد، گفته می شود.

دلیل مقاوم سازی ساختمان چیست؟

دلایل مختلفی مانند خطا در طراحی و خطا در اجرای پروژه وجود دارد که باعث می شود تا ساختمان طبق اصول درستی ساخته نشود. همچنین تغییرات پیش آمده در آئین نامه های مربوطه باعث می گردد که پیمانکاران و صاحبان ساختمان اقدامات لازم برای مقاوم سازی را انجام دهند.

 

مقالات بیشتر :

ضرورت بازسازی ساختمان چیست

بازسازی نمای ساختمان قدیمی چگونه است

بازسازی نمای ساختمان آلومینیوم

مطالب مرتبط