چگونه از نشست ساختمان جلوگیری کنیم

چگونه از نشست ساختمان جلوگیری کنیم

نشست زمین از جمله مواردی است که برخی از ساختمان ها با آن مواجه هستند. دلایلی متعددی وجود دارد که منجر می شود تا در ساختمان نشست صورت بگیرد. سهل انگاری مهندسین، در هنگام احداث ساختمان یکی از دلایل عمده نشست در این سازه می باشد.

مهندسین باید زمینی که قرار است بر روی آن ساختمان احداث شود را به طور دقیق بررسی نمایند و عملیات گود برداری را بصورت اصولی انجام بدهند. تا زمانی که از تمام جوانب کار مطمئن نشدند، فونداسیون بتن ریزی را انجام ندهند. نشست زمین عواقب زیادی را برای ساختمان به دنبال دارد. در خوشبینانه ترین حالت ممکن است ساختمان دچار ترک و شکستگی های جزئی شود.

اما قسمت خطرناک ماجرا زمانی شروع می شود که بر اثر نشست، ساختمان به یک طرف کج شده و هر لحظه امکان ریزش آن وجود داشته باشد. در این صورت ساختمان باید تخلیه گردد و اقدامات لازم برای قائم کردن ساختمان انجام شود. در بسیاری موارد برای اینکه برای ساختمان های کناری مشکل ایجاد نشود، ساختمان کج شده را به طور کلی تخریب می کنند. در این مقاله قصد داریم تا با راهکارهای مناسب برای جلوگیری از نشست آشنا شویم. در نهایت به جواب این سوال که چگونه از نشست ساختمان جلوگیری کنیم، دست یابیم.

مشکلات ساختمان

یکی از مشکلات دردسر سازی که ممکن است برای ساختمان ایجاد شود قضیه نشست آن می باشد. نشست ساختمان مشکلات متعددی برای این سازه ایجاد می کند. به طور مثال هنگامی که نشست در ساختمان اتفاق می افتد باعث می گردد تا در دیوار و ستون ترک و شکستگی هایی ایجاد شود. از مشکلات دیگری که نشست ساختمان ایجاد می کند مساله دردسر ساز فرو رفتگی کف ساختمان و خمیدگی آن می باشد. نشست ساختمان می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای نمای ساختمان نیز ایجاد کند. در ادامه این مطلب تصمیم داریم تا در مورد نشانه های نشست ساختمان بپردازیم و با روش های مناسب برای جلوگیری یا تعمیر آن آشنا شویم.

نشست ساختمان چیست

نشست ساختمان زمانی اتفاق می افتد که خاک زیر آن توان تحمل بار ساختمان را نداشته باشد. این مساله اهمیت این موضوع را نشان می دهد که در هنگام طراحی و ساخت فونداسیون، به مسائل زمین شناسی و موارد فنی توجه شود و نشست زمین نیز در آینده ساختمان پیش بینی گردد. با گذشت زمان، این اتفاق در بیشتر ساختمان ها رخ می دهد ولی شدت آن متفاوت است. برای اینکه بتوان از شدت این نشست کم کرد، باید در ابتدای امر در هنگام طراحی و ساخت فونداسیون موارد لازم در نظر گرفته شود. همچنین در ابتدای فونداسیون ریزی باید به مساله زهکشی ساختمان نیز توجه کرد زیرا آب و رطوبت می تواند مشکلات اساسی را برای ساختمان ایجاد کند و باعث نشست آن شود.

علائم نشست ساختمان

نشست ساختمان، همواره با یکسری از نشانه ها همراه است. دیدن این نشانه ها نباید باعث نگرانی شما شود شاید مشکل از جای دیگری باشد و ربطی به نشست ساختمان نداشته باشد. اما مشاهده این علائم می تواند به عنوان هشدار و زنگ خطری برای ساختمان محسوب شود و از وجود مشکلات اساسی در ساختمان خبر دهد. در ادامه به شناسایی علائمی می پردازیم که وجود آنها در ساختمان نشان دهنده نشست در فونداسیون آن است.

تاب برداشتن درب

درب و پنجره ساختمان در برخی حالات تاب بر میدارد و به سختی باز و بسته می شود. در بیشتر موارد دلیل این امر، رطوبت یا انبساط درب و پنجره فلزی است. اما برخی مواقع قضیه به همین سادگی نیست و دلیل آن می تواند نشست زمین باشد. در صورتی که این نشانه در ساختمان مشاهده شد، باید جدی گرفته شود و به دنبال تدابیر لازم برای تعمیرات ساختمان رفت. در موارد این چنینی، ترک و شکستگی در اطراف چهارچوب درب و پنجره دیده می شود که این نشانه نیز جزء علائم هشدار بحساب می آید.

شکم‌ دادگی کف خانه

شکم دادگی کف خانه نیز از جمله مواردی است که مشاهده آن، نگران کننده است. در این حالت، قسمت میانی خانه هایی که دارای ستون های تکیه گاهی هستند، به سمت پایین شکم می اندازد و در کنج های خانه جایی که دیوار به کف متصل می شود، فرو رفتگی ایجاد می گردد و بین این دو بخش خانه فاصله ایجاد می شود. شکم دادگی کف خانه از موارد بسیار خطرناک بحساب می آید که هرچه زودتر باید فکری به حال آن کرد. به دلیل احتمال ریزش دیوارها و سقف خانه بر اثر نشست، توصیه می گردد که خانه از وجود افراد تخلیه گردد و هیچ فردی در داخل آن حضور نداشته باشد.

ترک در دیوار ساختمان

مشاهده ترک و شکستگی در دیوارها یکی از علائم نشست زمین ساختمان می باشد. در مواردی دلیل آن می تواند نفوذ آب و نم زدگی در دیوار نیز باشد. اگر در دیوارهای زیر زمین خانه ترک های افقی و عمودی مشاهده شد، این نشانه حاکی از نشست ساختمان می باشد. ایجاد چنین مشکلی در ساختمان، این را نشان می دهد که فونداسیون خانه دچار مشکل اساسی است.

میخ دیوار

در منازل برای نصب برخی وسایل از میخ بر روی دیوار استفاده می کنند. با گذشت زمان در اطراف میخ ها تغییراتی مشاهده می شود که جای نگرانی دارد و باید جدی گرفته شود. بر اثر نشست زمین، دیوارها به سمت پایین جابجا می شوند و در اطراف میخ ها بر اثر تنش، ترک های دایره ای ایجاد می گردد.

مشاوره نشست ساختمان

در هنگام مشاهده ترک یا شکستگی در بخش های مختلف ساختمان، بهتر است تا از یک کارشناس یا مهندس ساختمان مشورت بگیرید تا با استفاده از تجربیات وی، راه حل مناسبی برای این مشکل پیدا کنید. شرکت بازسازی می چینم با تجربه ای که در زمینه بازسازی خانه قدیمی، نوسازی ساختمان و بازسازی ویلا قدیمی دارد در صورت بروز مشکلات این چنینی، می تواند مشورت های مفید و کار ساز را به شما ارائه دهند. کافیست تا با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما بهره ببرید.

 انواع نشست ها در ساختمان

هر موقع که از نشست ساختمان صحبت می کنیم باید منظورمان را دقیقاً مشخص بسازیم که هدف ما کدام نوع نشست است. دو نوع نشست در ساختمان اتفاق می افتد. نشست یکنواخت و نشست دیفرانسیلی از جمله نشست های معمول در ساختمان ها است. در این بخش قصد داریم تا در مورد هر دو این نشست توضیحاتی را ارائه دهیم تا با علائم هریک از آنها آشنا شویم.

نشست یکنواخت

این نوع نشست، هیچ گونه ترک خوردگی و شکست در دیوارها و ستون ها ایجاد نمی کند و علائم ظاهری در ساختمان ایجاد نمی شود. اما سوال پیش می آید که آیا این نشست برای ساختمان و ساکنین آن خطرناک است یا خیر؟ در مورد این سوال باید این موضوع را خاطر نشان بسازیم که این نشست برای ساختمان خطرناک نیست و به طور طبیعی در هر ساختمانی اتفاق می افتد. اما برای شناسایی آن باید به لوله کشی ساختمان توجه داشته باشید. اگر سیستم لوله کشی ساختمان شما به طور مکرر دچار مشکل می شود، ممکن است ساختمان شما دچار نشست شده باشد. هنگامی که نشست یکنواخت رخ می دهد، یک روز سیستم لوله کشی آب دچار مشکل می شود و روز دیگر لوله کشی فاضلاب دچار شکستگی و نشتی می گردد.

نشست نامتقارن

در صورتی که این نشست در ساختمان اتفاق بیافتد، جای نگرانی دارد. نشست نامتقارن زمانی اتفاق می افتد که زمین ساختمان به گونه ناپیوسته دچار نشست شود. خصوصیات خاک زیرین ساختمان مذکور طوری است بر اثر وزن ساختمان، دچار نشست های ناپیوسته می شود. در این نوع نشست شاهد، ترک ها و شکستگی ها در بخش های مختلف ساختمان هستیم. نشست نامتقارن باعث می گردد تا دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان دچار ترک و شکستگی شود. ستون ها نیز از آسیب های این نشست در امان نمی ماند و دچار شکست و تشکیل شکم در آنها می شود.

علت نشست ساختمان چیست

نشست ساختمان دلایل مختلفی دارد. ممکن است در هنگام طراحی فونداسیون به مسائل فنی و زمین شناسی توجه نشده باشد. مهندسین ساختمان در هنگام طراحی و ساخت، باید پیش بینی آینده را نیز داشته باشند و پارامترهایی را لحاظ کنند که کمترین نشست در زمین ساختمان رخ دهد.

در بسیاری مناطق برداشت غیر مجاز و بی رویه از آب های زیر زمینی صورت می گیرد. همین عامل باعث می گردد تا سفره های آب زیر زمینی از وجود آب تهی شود و فضایی خالی بوجود آید. بر اثر وارد شدن فشار حاصل از وزن ساختمان به این قسمت های خالی، طبقات بالایی خاک به پایین جابجا می شوند و این فضاها را پر می نمایند. با وقوع چنین اتفاقاتی، نشست زمین رخ می دهد. در نشست زمین شاهد این هستیم که از میزان تخلخل خاک کاسته می شود و چند لایه از خاک بر روی یکدیگر فشار وارد کنند و به پایین حرکت نمایند.

تعمیر نشست ساختمان

با توجه به موارد ذکر شده باید در حد امکان با انجام تدابیر لازم قبل از ساخت آپارتمان، از نشست آن جلوگیری کنید. اما بنا بر هر دلیلی اگر نشستی در ساختمان رخ داد باید با انجام اقدامات لازم، از گسترش آن جلوگیری گردد و جلوی آسیب های بیشتر گرفته شود. در این بخش می خواهیم با روش هایی آشنا شویم که کمک زیادی در حل مشکلات این چنینی می کند.

استفاده از ستون های مارپیچ

از این ستون ها در زیرزمین ساختمان استفاده می شود. ستون های مارپیچ را در زیر ستنون های بالایی قرار می دهند و عملیات جک زدن را شروع می کنند. این کار تا آنجایی ادامه می یابد که ستون های مارپیچ به یک خاک مناسب یا بستر سنگی مطلوب، برسند.

تراز کردن دال

در صورت مشاهده ترک های عمیق، باید به سراغ دال های ساختمان رفت. در این روش دوغاب یا بتن را به داخل دال با فشار زیاد پمپاژ می کنند. این کار باعث می گردد تا فشار به گونه یکسان در زیر بستر ساختمان، وارد شود و وزن ساختمان به تمام بخش های زیرین آن به گونه یکسان پخش گردد.

کلام آخر

نشست ساختمان یکی از مشکلات عمده در حوزه ساخت و ساز است. دلایل زیادی وجود دارد که منجر به نشست ساختمان می گردد. از سهل انگاری در هنگام طراحی فونداسیون گرفته تا مسائل دیگری مانند زهکشی نامناسب در ساختمان و برداشت های بی رویه از آب های زیر زمینی و ساخت تونل ها و زیرگذرهای شهری، همه اینها در نشست ساختمان تاثیر گذار هستند. روش های مختلفی برای تعمیر نشست ساختمان وجود دارد که بکارگیری آنها تا حد زیادی از گسترش نشست جلوگیری می کند.

ساختمان سازه ای می باشد که تمام بخش های آن بصورت یکپارچه در ایستادگی و استحکام آن نقش بازی می کنند. اگر یکی از این بخش ها دچار مشکل گردد، سلامت تمام ساختمان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در شرکت بازسازی میچینم، کارشناسان و مهندسان ساختمان فعالیت دارند. تیم میچینم با دارا بودن کادر فنی و مجرب قادر است تا علاوه بر مقاوم سازی و بهبود نشست ساختمان تمام عملیات بازسازی ساختمان و پیمانکاری بازسازی ساختمان را انجام دهد. چندین تیم در مجموعه میچینم در حال فعالیت هستند که می توانند هر نوع تعمیرات ساختمان در تهران را انجام دهند.

سوالات متداول

آیا زهکشی نامناسب باعث نشست در ساختمان می شود؟

بله زهکشی نامناسب نیز از جمله دلایلی است که باعث نشست در ساختمان می شود. در صورتی که میزان رطوبت در خاک زیرین ساختمان بیش از حد معمول شود ساختمان دچار نشست می گردد. البته کم شدن این رطوبت نیز باعث نشست در ساختمان می شود. در مناطقی که نزدیک سفره های آب زیرزمینی قرار دارند، باید به مساله زهکشی توجه بیشتری شود تا از بروز اتفاقات بعدی در ساختمان جلوگیری گردد.

چگونه می توان از نشست ساختمان جلوگیری کرد؟

روش های زیادی برای جلوگیری از این اتفاق وجود دارد ولی یکی از روش های ارزان و قابل دسترس، استفاده از مصالح سبک در ساختمان می باشد که یک راهکار مناسب برای کاهش وزن آن است.

مقالات بیشتر :

مقاوم سازی ساختمان چگونه است

راهنمای بازسازی ساختمان و خانه

چگونه رطوبت کف ساختمان را از بین ببریم

مطالب مرتبط