انواع قرارداد بازسازی؛ خانه و ساختمان

انواع قرارداد بازسازی؛ خانه و ساختمان

تمام خانه ها و ساختمان ها چه مورد استفاده قرار بگیرند، چه خالی از سکنه باشند پس از گذشت مدت زمان نسبتا طولانی دچار فرسودگی می شوند و نیازمند بازسازی هستند، در واقع بازسازی یا نوسازی خانه دیر یا زود امری اجتناب ناپذیر می باشد.

امروزه با توجه به افزایش سرسام آور قیمت ها اغلب افراد ترجیح می دهند به جای خرید خانه نو یا نوسازی منزل خود، جهت بازسازی قسمت های فرسوده خانه اقدام کنند که برایشان هزینه کمتری به همراه دارد.

از جمله مسائل بسیار مهم و کلیدی برای آغاز بازسازی خانه و ساختمان، بستن قرارداد بر طبق اصول و توافقات شکل گرفته بین کارفرما و پیمانکار است. در ادامه قصد داریم با انواع قرارداد بازسازی؛ خانه و ساختمان آشنا شویم.

چند نوع قرارداد بازسازی داریم

قراردادهای بازسازی براساس اصول و شرایطی که ذیل آنها گنجانده می شود، به چند نوع مختلف تقسیم بندی می شود. هر کدام از این قراردادها، حقوق و وظایف خاصی را برای دو طرف قرارداد مشخص می کند که طرفین می توانند براساس شرایط حاکم و توافقاتی که دارند یکی از این قراردادها را بین خود منعقد کنند.

قرارداد مدیریت پیمان

این قرارداد به این صورت است که پیمانکار می بایست تمامی ابزار، مصالح و نیروی مورد نیاز برای انجام پروژه را تامین نموده و در اختیار پیمانکار قرار دهد. در واقع بر طبق این قرارداد تامین تمامی اقلام مورد نیاز بر عهده کارفرما است و مدیریت آن بر عهده پیمانکار قرار می گیرد. از سوی دیگر پیمانکار با توافق کارفرما در برابر مدیریتی که بر عهده دارد درصدی مشخص از مبلغ هزینه شده برای پروژه را به عنوان دستمزد خود بر می دارد.

قرارداد پیمان مدیریت

در این قرارداد تخصص و مهارت و تجربه پیمانکار حرف اول را می زند. به این صورت که پیمانکار نحوه اجرای پروژه و هماهنگی بین گروه های مختلف از جمله بناها، جوشکارها و لوله کش ها و … را مشخص می کند و کارفرما دخالتی در آن ندارد. دستمزد پیمانکار در این مدل قرارداد بستگی به هزینه های صرف شده برای خرید مصالح و سایر هزینه های اجرای پروژه دارد و به اندازه درصدی از تمامی این هزینه ها به پیمانکار دستمزد پرداخت می شود. در اجرای این نوع قرارداد اخلاق مداری و انصاف پیمانکار اهمیت زیادی دارد.

قرارداد پیمانکاری با مصالح

این قرارداد که از آن با عنوان قرارداد با قیمت مقطوع نیز یاد می شود به این صورت است که در آن پیمانکار پس از آشنایی و اطلاع کامل از کلیات تا جزئیات پروژه مورد نظر کارفرما، با او توافق می کند و بر طبق این توافق پیمانکار مبلغی از کارفرما دریافت نموده و با آن پروژه را آغاز می کند و مرحله به مرحله با دریافت مبالغ توافق شده جزئیات کار را به پیش می برد.

در این قرارداد برخلاف قرارداد مدیریت پیمان، تامین ابزارآلات و مصالح و نیروی کار کاملا برعهده پیمانکار می باشد. او همچنین وظیفه مدیریت روی پروژه را بر عهده دارد. در این قرارداد کارفرما تنها وظیفه تامین مبالغ توافق شده در زمان های مقرر و پرداخت آن به پیمانکار را بر عهده دارد و می تواند ناظر تمامی مراحل اجرای پروژه باشد.

ایرادی که این نوع قرارداد دارد این است که در ابتدای کار می بایست تمامی هزینه ها برآورد شده و روی آن میان طرفین توافق شود و تا پایان پروژه این مبالغ ثابت و بدون تغییر خواهند بود. از همین رو این نوع قرارداد در شرایط حال حاضر بازار ایران که به شدت تورمی است، قابل اجرا نمی باشد زیرا از ابتدای شروع پروژه تا انتهای آن امکان دارد قیمت مصالح چند صد درصد رشد داشته باشد که این مورد کاملا به ضرر پیمانکار می باشد.

ایراد دیگری که این نوع قرارداد حتی در بازار غیرتورمی می تواند داشته باشد، سلب اختیار از کارفرما برای ایجاد تغییر در وسط اجرای پروژه می باشد. بهرحال هر شخصی که تصمیم به بازسازی منزل خود داشته باشد امکان دارد وسط پروژه نظرش عوض شود و بخواهد برخی موارد و طراحی های توافق شده را با نظر خود یا خانواده خود تغییر دهد. ولی طبق این قرارداد این امکان وجود ندارد مگر آنکه تغییرات در نظر گرفته شده با توافق طرفین طبق الحاقیه به قرارداد منعقد شده اضافه شود.

قرارداد پیمانکاری بدون مصالح

بر طبق این قرارداد تجهیزات و مصالح مورد نیاز را کارفرما تامین می کند و با نظر پیمانکار هر زمان که لازم بود باید سر پروژه تحویل پیمانکار داده شود. ولی از سوی دیگر دستمزد نیروی کار بر عهده پیمانکار است و کارفرما دخالتی در آن ندارد، طرفین در ابتدا بر سر دستمزدها توافق می کنند و پیمانکار موظف است در عوض مبالغی که در بازه های زمانی مشخص شده می گیرد، نیروی کار را خود شخصا تامین و مدیریت کند.

همانطور که گفته شد در این قرارداد تامین مصالح بر عهده کارفرما است، ولی بهتر است آن را با نظر و مشورت پیمانکار خریداری نماید تا در حین انجام کار اختلافی به جهت کیفیت مصالح بین دو طرف ایجاد نشود، حتی طرفین می توانند توافق کنند که پیمانکار مصالح را سفارش دهد و پول آن را کارفرما بپردازد.

قرارداد کلید تحویل

در این مدل قرارداد تمام مسئولیت طراحی و اجرای پروژه به طور کامل بر دوش پیمانکار است و کارفرما تنها می بایست تمامی ابزارآلات و مصالح و نیروی کاری که پیمانکار سفارش می دهد را تامین کند. پس از آن تمامی مسئولیت های اجرایی کار را پیمانکار بر عهده می گیرید و پس از آن که کار به صورت کامل به پایان رسید، کارفرما کلید را انداخته به خانه تکمیل شده و آماده خود وارد می شود. قطعا در این مدل قرارداد، دستمزد پیمانکار به دلیل حجم مسئولیتی که دارد بسیار بیشتر است.

قرارداد بر حسب فهرست بها

این مدل قرارداد برای مواقعی به کار می رود که کلیت طرح بازسازی به همراه بخشی از اجزای آن به طور دقیق مشخص نیست و برخی از بخش ها هنگام کار با نظر لحظه ای کارفرما مشخص و قطعی می شود. به همین منظور قرارداد را بر حسب فهرست بها که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی تهیه و مشخص و تدوین شده است منعقد می کنند که در آن هزینه بیشتر کارهای ساختمانی پیش بینی و ثبت شده است. پیمانکار تمام کارها را ثبت و طبق فهرست بیان شده درصد آن را حساب می کند تا دستمزد اش مشخص شود.

قرارداد بازسازی خانه و ساختمان شامل چه مواردی است؟

عنوان قرارداد

برای شروع نوشتن قرارداد، در ابتدا عنوان قرارداد را به صورت کوتاه، کاملا واضح و شفاف ذکر کنید به گونه ای که با نگاه اول به قرارداد بتوان موضوع آن را متوجه شد. عنوان قرارداد برخلاف طول کمی که دارد محتوای قرارداد را به روشنی بیان می کند.

اطلاعات و مشخصات طرفین

در ذیل این بند اطلاعات و مشخصات رسمی دو طرف معامله به استناد مدرک شناسایی شان به صورت کامل ذکر می گردد. این اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس می شود. همچنین باید مشخص باشد کدام فرد کارفرما و کدام یک پیمانکار است.

موضوع قرارداد

در این قسمت باید موضوع قرارداد به همراه شرح جزئیات پروژه عنوان شود. اینکه پروژه به چه صورت و با چه طرحی قرار است دچار چه تغییراتی شود و …

مشخصات فنی پروژه

در ذیل این بخش تمامی جزئیات فنی پروژه به صورت تمام و کمال مکتوب می شود. این که کدام قسمت ها قرار است دچار تغییر شوند و اینکه کدام دیوارها یا ستون ها قرار است جا به جا شوند و چه قسمت هایی قرار است اضافه شود و چه قسمت هایی قرار است کم شود. همچنین از چه مصالح و چه ابزاری استفاده می شود.

مدت زمان انجام پروژه

در این قسمت نیز زمان تقریبی انجام پروژه بر اساس تجربه پیمانکار و عرف موجود اندازه گیری و ثبت می شود. زمان آغاز به صورت دقیق نوشته شده و زمان پایان نیز به طور تقریبی ثبت می شود.

هزینه پروژه

در این بخش تمامی هزینه های لازم برای به سرانجام رسیدن پروژه به طور تقریبی برآورد شده و ثبت می شود. ابتدا یک مبلغ برای کل پروژه و در ادامه نیز سهم هر بخش به صورت جزئی ثبت می شود.

نحوه پرداخت

این بخش به نحوه پراخت هزینه ها توسط کارفرما می پردازد و کلیه توافقات بین کارفرما و پیمانکار در ذیل آن ثبت می شود

وظایف و تعهدات پیمانکار

در این بخش کلیه تعهدات پیمانکار که لازمه انجام کار است و توافق شده بین طرفین به طور کامل با جزئیات ثبت می شود.

وظایف و تعهدات کارفرما

در این بخش تمامی وظایف و تعهدات کارفرما که برای انجام کار نیاز است و مورد توافق طرفین است، به طور کامل ثبت می گردد.

موارد فسخ قرارداد

در این بخش نیز کلیه شرایطی که موجب فسخ قرارداد می شود توسط دو طرف پیش بینی و ثبت می شود که چنانچه این موارد رخ داد بتوان قرارداد همکاری را فسخ نمود.

کلام آخر

بستن قرارداد میان طرفین قبل از شروع کار بازسازی جز الزامات این کار به شمار می رود. این قرارداد بسیاری از اوقات از ایجاد اختلاف جلوگیری می کند و چنانچه اختلاف و درگیری بین کارفرما و پیمانکار بر سر اجرای کار و غیره پیش آید می توان از آن به عنوان یک سند معتبر در شورای حل اختلاف یا دادگاه بهره مند شد.

قرارداد بازسازی مدل های مختلفی دارد که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند و در بالا به صورت کامل آنان را بیان کردیم.

تیم بازسازی میچینم جز مجموعه های با سابقه در امر بازسازی خانه قدیمی، تعمیرات ساختان در تهران و بازسازی ویلا به شمار می رود. این مجموعه تیمی قدرتمند و با تجربه از مهندسان و معماران متخصص را در اختیار دارد که با کمک آنان می تواند هرگونه بازسازی و طراحی فضای داخلی منزل را با هر شرایطی بر عهده گرفته و بهترین نتیجه را ارائه کند.

چنانچه قصد بازسازی یا تغییر فضای دکوراسیون منزل یا محل کار خود را دارید تنها کافی است با تیم ما تماس بگیرید و کار خود را با خیالی راحت به ما بسپارید.

سوالات متداول

در قرارداد مدیریت پیمان هر یک از طرفین چه وظیفه ای را بر عهده دارند؟

طبق این قرارداد کارفرما می بایست کلیه لوازم و مصالح و نیروی کار مورد نیاز برای انجام کار را تامین کند و از سوی دیگر پیمانکار وظیفه مدیریت نیروها و پیشبرد پروژه را بر عهده دارد.

دو مورد از مشکلات قرارداد پیمانکاری با مصالح را نام ببرید؟

اولین مشکل در این مدل قرارداد که باعث می شود تا بسیاری از افراد سراغ آن نروند، شرایط تورمی بودن کشور می باشد. طبق این قرارداد پیمانکار می بایست تمامی مصالح مورد نیاز را طبق توافق ابتدای کار فراهم کند، در صورتی که قیمت مصالح گاهی به صورت روزانه افزایش پیدا می کند. مشکل دیگر این قرارداد سلب اختیار از کارفرما برای ایجاد تغییر در وسط اجرای پروژه می باشد. یعنی کارفرما می بایست به توافق اولیه خود با پیمانکار پایبند باشد و حق ایجاد تغییرات در پروژه را ندارد مگر با توافق طرفین الحاقیه ای به متن اصلی قرارداد اضافه شود.

بیشتر بخوانید :

قرارداد تعمیر ساختمان و موارد مهم در آن

دستمزد پیمانکار بازسازی ساختمان چگونه محاسبه می شود

نمونه قرارداد بازسازی ساختمان به صورت درصدی + دانلود فایل PDF

نمونه قرارداد بازسازی ساختمان بدون مصالح + دانلود فایل PDF

مطالب مرتبط