بازسازی ساختمان های فرسوده؛ تمام مراحل و نکات آن
در سطح شهر ساختمان های خیلی قدیمی را می توان یافت که از لحاظ ساختار و استحکام در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارند.
اصطلاح خانه های فرسوده را به دفعات شنیده اید. مدت زمان زیادی از ساخت این بناها می گذرد. واژه فرسوده را برای خانه های بالاتر از ۳۰سال بکار می برند.
این ساختمان ها زیبایی خود را به مرور زمان از دست داده اند. بخش های رو به نابودی آن حکایت از تحمل ناملایمات فراوان دارد. در چنین شرایطی بازسازی ساختمان های فرسوده در اولویت قرار می گیرد.
مالکین چنین ساختمان هایی بنا بر دلایل مختلفی، ملک خود را بازسازی می کنند. در ادامه این بخش صفر تا صد بازسازی در این بناها را توضیح می دهیم.
شرکت میچینم تا بحال پروژه های بسیاری را در حوزه بازسازی خانه های قدیمی و و نوسازی ساختمان و در سطح کلان شهر تهران انجام داده است. کار مقاوم و با کیفیت، مشخصه اصلی شرکت ماست.
بازسازی ویلا قدیمی، بازسازی خانه کلنگی و بازسازی ایوان خانه های قدیمی بخشی از اقدامات ما را در سطح پایتخت نشان می دهد. برای دریافت مشاوره های رایگان می توانید با شماره تلفن های مجموعه میچینم تماس بگیرید تا کارشناسان ما راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.
شماره های تماس :
مراحل بازسازی ساختمان فرسوده
بازسازی ساختمان های فرسوده نیاز به برنامه ریزی و اجرای دقیق عملیات دارد. شاید از خودتان بپرسید که بازسازی ساختمان های فرسوده چه ضرورتی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید یک نکته را خاطر نشان بسازیم که عوامل مختلفی در این تصمیم تاثیر گذار است. موضوع اقتصادی یکی از دلایل این انتخاب است.
با توجه به افزایش رو به رشد قیمت مسکن، بازساری این ساختمان ها، صرفه اقتصادی فراوانی دارد. در ادامه این بخش مراحل کلی بازسازی ساختمان های فرسوده را بررسی می کنیم.
مشاوره با افراد متخصص
قبل از اینکه تصمیم به بازسازی ساختمان فرسوده بگیرید، بهتر است تا با یک فرد متخصص و کاربلد مشورت کنید. این افراد با تجربه و تخصصی که دارند، قادرند تا راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند. در این مرحله تمام هزینه ها محاسبه می شود. در صورتی که بازسازی صرفه اقتصادی داشت، در اینصورت انجام تمام اقدامات ضروری در این راستا توجیه پذیر خواهد بود.
تخریب ساختمان
در بازسازی ساختمان های فرسوده، کل یا بخشی از بنا تخریب می شود. در هنگام تخریب بایستی فکری به حال سیستم های لوله کشی ساختمان کرد. لوله کشی آب، فاضلاب و همچنین لوله کشی گاز باید قطع شود. بخش های فرسوده شده باید به گونه کامل تخریب شوند تا بجای آنها بخش های سالم و باکیفیت بنا گردند.
بیشتر بخوانید : قوانین تخریب آپارتمان به صورت کامل
شروع ساخت
در این مرحله، تخلیه نخاله ها انجام می شود. فضای ساختمان باید به گونه مناسبی عاری از هرگونه نخاله و مواد اضافی باشد. در هنگام ساخت بایستی به نقشه اولیه ساختمان نیز توجه شود. تمام بخش های ساختمان با مصالح جدید مطابق با طرح اولیه ساختمان اعمار می گردد.
نازک کاری ساختمان
بعد از تخریب و بازسازی ساختمان فرسوده، حالا نوبت به نازک کاری و زیباسازی فضاهای داخلی و خارجی ساختمان می رسد. گچ کاری دیوار ها و گچ بری های آن در این مرحله انجام می شود. همچنین رنگ آمیزی درب و دیوار نیز در لیست کارها قرار می گیرد.
بازسازی داخلی ساختمان فرسوده
در بخش های قبلی بصورت کلی مراحل بازسازی این نوع از ساختمان ها را توضیح دادیم. اکنون قصد داریم چگونگی بازسازی در بخش های داخلی آن را بررسی کنیم تا نکات مهم در آن را دریابیم.
کالبد ساختمان های فرسوده کیفیت مطلوب خود را از دست داده اند و هر لحظه ممکن است فرو بریزند. بخش های داخلی در این نوع بناها مطابق با طرح های 30تا40سال گذشته ساخته شده است. بازسازی باید در حضور کارشناسان با تجربه ای انجام شود که آشنایی کلی در مورد طرح های معماری قدیمی داشته باشند.
بازسازی دیوارهای فرسوده
حالا که تصمیم گرفتید تا خانه فرسوده را بازسازی کنید بهتر است تا با روش های نوینی که در این عرصه وجود دارد، کار را آغلز کنید. روش های نوینی که از آن صحبت می کنیم کیفیت و زیبایی لازم را به دیوارها باز می گرداند.
بعد از بازسازی دیوارها با این شیوه، استحکام و عمر آن چندین برابر افزایش پیدا می کند. بازسازی آرکنولوژیک نوعی از بازسازی علمی محسوب می شود که در بازسازی دیوارهای خانه های قدیمی و تاریخی کاربرد دارد. از این روش در مواقعی استفاده می کنند که حفظ دیوار در اولویت باشد.
بازسازی سقف های فرسوده
ساختمان های فرسوده قدیمی اگر ارزش تاریخی داشته باشند، در آنصورت بایستی تمام مراحل بازسازی از مرحله تخریب گرفته تا مرحله ساخت، در حضور یک کارشناس میراث فرهنگی صورت بگیرد. بازسازی سقف بایستی مطابق با طرح اولیه ساختمان باشد.
اگر از گچ بری ها و تزئینات ویژه ای در آن استفاده شده، بایستی در هنگام بازسازی نیز به این موارد توجه لازم صورت بگیرد. در ساختمان های قدیمی که ارزش تاریخی بخصوصی ندارند می توانید مطابق با نقشه اولیه بازسازی را به پیش ببرید و تزئینات و جزئیات آن را هرگونه که مایل بودید اجرا کنید.
بازسازی کفپوش ساختمان فرسوده
کفپوش نیز از قسمت هایی شمرده می شود که بایستی در هنگام بازسازی خانه های فرسوده به آن دقت شود. ممکن است کفپوش قدیمی که در ساخت آن استفاده شده، سالم باشد. در چنین مواقعی اگر کفپوش ها دارای قدمت تاریخی هستند باید به شیوه مناسبی بازسازی شوند که کوچکترین آسیبی متوجه آنها نشود. در حالتی که فاقد ارزش تاریخی باشند، در آن صورت می توانید با گونه های مشابه جدید آنها را جایگزین کنید.
بازسازی اتاق خواب فرسوده
در بازسازی اتاق خواب فرسوده نیز موضوع تاریخی بودن یا نبودن آن مطرح می شود. در صورتی که ساختمان مورد نظر در حوزه سازمان میراث فرهنگی قرار نداشته باشد، بازسازی اتاق های آن کار راحتی است. در صورتی که موضوع بناهای تاریخی مطرح شود، کار را کمی دشوارتر می کند.
در هر حالت، بازسازی این بخش از ساختمان نیز با یک راهکار مشخصی قابل پیگیری است. طراحی و دیزاین المان های مختلف آن در کنار بکارگیری از مصالح با کیفیت، بخشی از کار را تشکیل می دهد.
بازسازی آشپزخانه فرسوده
بازسازی آشپزخانه های فرسوده و قدیمی نیز مطابق با یک اصول خاصی انجام می شوند. در بازسازی آشپزخانه های قدیمی مساله عایق بندی کف و توجه به لوله کشی فاضلاب اهمیت ویژه ای پیدا می کند. موقع بازسازی این آشپزخانه ها باید به این دو موضوع مهم توجه داشته باشید. همچنین طرح آشپزخانه نیز در اولویت قرار می گیرد. بازسازی مطابق با طرح اولیه آشپزخانه باید به پیش رود و ظاهر سنتی آن حفظ شود.
بازسازی پذیرایی قدیمی
اگر تا بحال به خانه های قدیمی سر زده باشید، معماری سنتی بکار رفته در بخش های مختلف آن را دیده اید. پذیرایی در این خانه ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است. معماران قدیم سعی می کردند تا پذیرایی ها را به زیباترین و مناسب ترین شیوه ممکن بسازند. طرح ها و نقش های گوناگونی را در آن بکار می گرفتند که به نوبه خود بسیار منحصربفرد بودد. همچنین انواع تزئینات گچی و چوبی نیز در گوشه و کنار آن استفاده می کردند. در هنگام بازسازی باید به تمام موارد ذکر شده دقت و توجه داشته باشید و کارها را به گونه صحیحی به پیش ببرید که خانه اصالت خود را حفظ کند.
بازسازی حمام و سرویس بهداشتی قدیمی
هرچند خانه های فرسوده آن استحکام و مقاومت سابق را ندارند ولی دیدن آنها خالی از لطف نیست. حمام و سرویس بهداشتی در این خانه ها به سبک سنتی ساخته شده اند. در قدیم بیشتر خانه ها فاقد حمام بود ولی با این وجود در بیشتر خانه های اعیانی حمام ها یا گرمابه هایی را می توان یافت که به زیباترین شیوه ممکن ساخته شدند. در هنگام بازسازی سرویس بهداشتی و حمام نیز باید به معیارهای معماری قدیم توجه شود و مطابق با اصول پذیرفته شده، بازسازی در خصوص آنها را به اجرا درآورد.
بازسازی نما در ساختمان های فرسوده
نما را جزء مشخصه های اصلی و جدایی ناپذیر در ساختمان های قدیمی می دانند. از درب ورودی گرفته تا حیاط و ایوان آنها، همگی دارای نماهای زیبایی هستند که با طرح ها و نقوش چشم نوازی آراسته شده اند. بازسازی نمای خانه های قدیمی کار بسیار پیچیده و دشوار است. تیمی که مسئولیت بازسازی در این قسمت را بر عهده می گیرد، علاوه بر اینکه اصول بازسازی در خانه ها را می دانند، باید در حوزه معماری سنتی نیز حرفی برای گفتن داشته باشند.
تفاوت بازسازی و نوسازی در ساختمان های فرسوده
در مواجه با ساختمان های فرسوده قدیمی بایستی به قدامت و ارزش تاریخی آنها توجه شود. ساختمان هایی که دارای قدمت تاریخی هستند، تحت محافظت سازمان میراث فرهنگی قرار می گیرند. اگر قرار است اقدامی در خصوص آنها انجام شود، حتماً باید قبل از آن از سازمان مذکور مجوزهای لازم را دریافت کرد. برگردیم سر اصل مطلب و تفاوت های بازسازی و نوسازی را در این ساختمان ها بررسی کنیم.
بازسازی ساختمان های قدیمی و فرسوده به شیوه ای پیش می روند که کوچکترین تغییری در نقشه اولیه آن ایجاد نشود. جایگاه دیوارها، اتاق ها و سایر بخش ها مطابق با نقشه اولیه آن مجدداً طراحی و ساخته می شود. در بازسازی شاهد تجدید بنا از طریق افزایش استحکام و مقاومت بنا هستیم. ساختمان های قدیمی بعد از بازسازی، همان سبک و ظاهر سنتی خود را حفظ می کنند.
قضیه نوسازی ساختمان های قدیمی خیلی متفاوت تر از بازسازی است. در نوسازی بعد از گرفتن مجوزهای لازم، کل ساختمان تخریب می شود و طرح و نقشه جدیدی را در مورد آن به اجرا درمی آورند. بعد از نوسازی دیگر شاهد خانه سنتی نخواهید بود، زیرا ظاهر آن به کلی تغییر کرده و یک ساختمان مدرن و جدید جای آن را گرفته است.
دریافت مجوز بازسازی خانه فرسوده
برای بازسازی ساختمان های قدیمی علاوه بر شهرداری بایستی از سازمان میراث فرهنگی نیز مجوزهای ضروری را اخذ کرد. بنابر دلایل مختلفی، ممکن است هریک از سازمان های مذکور با پروژه بازسازی و نوسازی ساختمان قدیمی مخالفت کنند.
نتیجه گیری
ساختمان های قدیمی و فرسوده دارای کالبد ضعیفی هستند که از هیچ گونه استانداردی پیروی نمی کنند. بازسازی بهترین روشی شناخته می شود که از طریق آن می توان استانداردهای لازم را در خصوص آن به اجرا در آورد. ساختمان های قدیمی و فرسوده با اتمام بازسازی دیگر توانایی این را دارند تا پذیرای ساکنین خود باشند. بازسازی این بناها نیاز به رعایت معیارهای مشخصی دارد.
سوالات متداول
شرایط اقلیمی و آب و هوایی، زلزله، جابجایی زمین، آلودگی هوا، نگهداری نامناسب و سایر موارد دیگر باعث فرسودگی ساختمان ها می شود.
به دلیل کمبود مسکن و گران شدن آن، بازسازی خانه های قدیمی بسیار مقرون بصرفه است. با مبالغ کمتری می توان این نوع خانه ها را قابل سکونت کرد.
ساختمان ها قدیمی دیگر پاسخگوی نیاز شهرنشینان امروزی نیست. سیستم آب و فاضلاب ساختمان های قدیمی به شدت فرسوده شده است. زندگی در این خانه ها با آسایش همراه نیست. انجام بازسازی باعث می شود تا به اکثر امکانات رفاهی مجهز شوند و در قالب یک ساختار منظم به جامعه شهری ملحق گردند.
بیشتربخوانید :
طرح و مراحل بازسازی خانه های فرسوده چگونه است